fbpx

Sa ne obisnuim mai lent

E crunta rapiditatea cu care ne obisnuim. Indiferent daca e vorba de lucruri bune sau rele, ne obisnuim mult prea repede cu ele; dorinta de […]

23/08/2007
2 min read

E crunta rapiditatea cu care ne obisnuim. Indiferent daca e vorba de lucruri bune sau rele, ne obisnuim mult prea repede cu ele; dorinta de a ne adanci cat mai repede in comoditatea de a nu ne mai gandi la cele rele ne fac, probabil, sa tindem catre aceeasi comoditate si atunci cand e vorba de lucrurile bune.

I-am acuzat de multe ori pe cei care se obisnuiesc prea repede cu lucrurile rele. Ne-am obisnuit sa fim tratati ca niste gunoaie, ne-am obisnuit cu ideea ca traim in Romania si am incetat sa mai incercam sa schimbam ceva; acum vrem doar sa supravietuim si atat. De parca a supravietui a fost vreodata suficient pentru vreunul dintre noi.

I-am acuzat pe ei iar acum ii acuz si pe cei care se obisnuiesc prea repede cu binele. E placut si obositor sa iti fie bine. Apreciezi acoperisul de deasupra capului si existenta unor geamuri doar cateva zeci de minute dupa ce ai intrat in casa, dupa o zi de iarna friguroasa si umeda, cu zapada de un metru. Apreciem familia si prietenii doar timp de cateva zile dupa ce ne intoarcem dintr-o calatorie lunga in care singurii prieteni ne-au fost amintirile celor de acasa. Apreciem sanatatea si viata doar cateva zile sau saptamani dupa ce am fost nevoiti, in mod brutal, sa realizam ca se poate si altfel, sau dupa ce pierdem pe cineva drag.

Ne obisnuim prea repede cu lucrurile bune si le mutam in raftul cu carti pe care acum ne propunem sa le mai citim la un moment dat, sa ne amintim cum ne-am simtit. Si n-o mai facem niciodata.

Si totusi, in jurul nostru, sunt atatea lucruri care sa ne aduca aminte ca familia si prietenii nu sunt doar un surogat al golului din jurul nostru, hainele si mancarea nu sunt doar niste mofturi iar a fi sanatos nu e doar o alternativa banala la a fi pe moarte. Poate ar trebui sa ne gandim mai des, sa ne uitam mai cu atentie, sa simtim mai profund si sa ne obisnuim mai lent.

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 
Elenasays:

Si eu cred ca traim prea repede. Prea rapid vrem sa devenim adulti, prea rapid vrem sa urcam scara ierarhica, prea rapid ne obisnuim cu cineva, uitand cat am luptat pentru a relationa… Nu mai avem timp de relationare, sa ascultam si sa descoperim povesti. Prea suntem pacaliti de ambalaj si uitam sa cautam valoarea continutului. Aici nu ma refer numai la produsele alimentare. Prea vrem sa ardem etapele. E ca si cum vrei sa devii doctor docent fara sa absolvesti liceul. Se va cunoaste lipsa parcurgerii materiei. Prea rapid vrem sa ajungem ca aceia din Vest, uitand ca si ei au fost ca noi si ca au muncit sa ajunga la actualul stadiu. Un astfel de proces a avut loc in literatura romana. S-a dorit alinierea la curentele literare existente din Vest. S-a reusit crearea unei literaturi nevaloroase, abia la momentul oportun au aparut si operele. Cum poti construi o casa cu un acoperis somptuos daca fundatia este mucegaita? De ce sa traim pe repede inainte? Ramanem cu amitiri in urma unei astfel de existente? Nu, mai trebuie sa si analizam.

 

ce ironic! :)

am fost recent intr-o tabara de 5 zile cu tema “Ia o pauza!”. 45 de oameni adunati la munte, in Lunca Bradului (Mures), au incercat in tot acest timp sa se detaseze de diverse “adictii” din viata lor urbana agitata. personal, am spus OFF la “the significant other”, la net, la blog, la job, la Frozito, la rude & prieteni, la… (lista poate continua).

a fost usor 5 zile. insa provocarea reala am simtit-o revenind in Bucuresti, unde mai-mai ca era sa fiu luata pe sus de chestiile la care facusem shut down. acum, incerc sa traiesc ceva mai lent, chiar daca nu intotdeauna imi iese…

 

vorba lui Fane Babanu’, din filmul “Stefan cel Mare”: “nu robia este rea, ci obisnuinta cu ea” (citat aproximativ, evident)

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]