Am facut o greseala. Am lasat de inteles ca eu fac coaching. Zilele astea, o discutie privata cu un prieten m-a ajutat sa realizez ca a venit momentul sa clarific asta si public, ca pentru unii poate crea confuzie. Asadar:
Fiindca prima scoala prin care am trecut a fost la Noble Manhattan (plus vreo 10 carti de coaching), am invatat de acolo bazele. Tehnicile pe care toata lumea (inclusiv o parte dintre cele cateva asociatii de coaching globale) cad de acord. Ce “se face” si ce “nu se face” in coaching.
Apoi mi-am dat seama, si asta e o parere personala, nu un adevar absolut, ca ceea ce unele asociatii de coaching numesc “coaching” e misto, e o baza super buna, dar uneori, la anumiti clienti si anumite “probleme” (omg, am zis cuvantul “problema”, “Nu spui niciodata “problema”!”), tehnicile astea de coaching sunt super limitative pentru coach si, MAI ALES, nu functioneaza pentru client! In plus, am fost si client de coaching si client de terapie ani de zile, stiu perfect diferenta intre ele. Am avut mentori psihoterapeuti si coach-i, am putut compara bine atat metodele cat si rezultatele.
Doar ca eu nu mi-am dorit sa fiu “coach”, nu pentru eticheta asta fac ceea ce fac. Ba mai mult decat atat, nici pentru bani nu o fac. Desi castig bine din asta, am inceput sa fac “coaching” avand surse de venit mai mult decat suficiente, din business-urile facute anterior.
Nu am avut nevoie sa o fac! Eu mi-am dorit si imi doresc sa ajut oameni sa se schimbe. Orice presupune asta!
Da, nu mai fac coaching. E o realitate!
Realitatea este ca am facut coaching doar primul an, cand am inceput. Apoi, treptat, m-am mutat usor-usor, fara sa simt, catre altceva.
Asa ca a venit momentul sa fac un pas pe care il pregatesc de vreun an, si anume sa ma despart de aceasta eticheta (“coach”) si sa imi pun 100% alta, care reprezinta MULT mai bine si mai precis ceea ce fac eu: “change strategist“. Adica ajut oameni sa se schimbe.
Folosesc un proces propriu, pe care l-am dezvoltat in ultimii ani, treptat. Am trecut prin 4 scoli complet diferite*, alese special ca sa fie complet diferite, astfel incat sa simt ca pot sa ma mulez cat mai bine pe nevoile clientului si ca cresc cat de mult pot sansele sa il ajut.
Intr-o scoala e “recomandat” sa faci X, in alta e chiar “interzis” sa faci acelasi X, intr-una se incurajeaza tehnica Y, in alta se spune clar ca a face Y e riscant si o faci doar cand simti ca ai suficienta experienta. Intr-una se vorbeste despre faptul ca solutia e intotdeauna la client, alta zice ca daca ai o solutie fix pentru problema clientului, si a functionat perfect la alti 10 clienti, nu e normal sa nu i-o spui. Si tot asa.
Am decis ca niciuna dintre scolile astea nu e perfecta, dar din toate am avut de invatat. Am pus caramida peste caramida, am testat procesul in aproape 1000 de sedinte individuale si inca testez si sper sa nu ma opresc vreodata din invatat, ca ar fi groaznic sa cred vreodata ca detin adevarul absolut.
Dar am acum un proces propriu, in care cred. Si cred fiindca clientii mei au rezultate. Uneori chiar spectaculoase. Doar ca ce fac eu nu mai este coaching! Ca sa fiu mai precis, ce fac eu nu mai este de mult timp DOAR coaching.
Da, folosesc skill-uri si tehnici de coaching in 90% din sedintele pe care le fac. Uneori mai putin in materialele de marketing, e drept. Acolo dau know-how mai mult, fiindca exista si o audienta. :)
Dar mai folosesc si elemente de “interventie strategica”, psihoterapie strategica, programare neuro-lingvistica, explic si uneori chiar “predau” framework-uri clientilor (un fel de mini-training) si recomand carti si resurse pe banda rulanta.
Practic, fac orice pot ca sa le accelerez procesele de dezvoltare si sa avem rezultate. Masurabile. Ma-su-ra-bi-le. Cei care ma cunosc bine stiu ca masor tot ce pot sa masor. Totul ajunge intr-un grafic, imi doresc mereu ca efectele sa fie indiscutabile. Deci nu tintesc rezultate de genul “hai ca simt asa ca parca m-a ajutat un pic ce am facut impreuna”. Ci “aveam o problema acum 6 sedinte, cand ne-am vazut prima data, iar acum este super clar ca nu o mai am”. Si, eventual, un telefon 1 an mai tarziu in care sa aud ca problema n-a mai aparut niciodata. Cand rezultatul nu este exact asta, am esuat in misiunea de a imi ajuta clientul (nu toata lumea “trebuie” sa adere la asta, spun doar cum aleg sa o fac eu).
Am formular de feedback completat de fiecare client cu care am lucrat in care scrie ce si-a luat fiecare din ce am facut impreuna iar o parte dintre ei mi-au dat feedback public pe care il gasiti in sectiunea de Recomandari de aici. Nu “cred” ca functioneaza. STIU ca functioneaza!
Sunt “change strategist”
Nu fac coaching! Fac strategii de schimbare. Uneori e “un fel de coaching”, alteori e cu totul altceva, e neincadrabil. De cele mai multe ori, insa, are rezultate indiscutabile. Iar pentru mine asta e tot ce conteaza.
*
Scolile de coaching (certificate de asociatii de coaching) prin care am trecut:
1. Noble Manhattan
2. Erickson Coaching (1st module)
+
3. Robbins-Madanes Center – Strategic Intervention
Scoala de coaching, in care am invatat direct de la Cloe Madanes (psihoterapeut) si Tony Robbins (cel mai cunoscut life coach din lume in momentul asta)
+
4. Scoala de “altceva, care nu e coaching, dar rezolva in 30 minute lucruri pe care alte scoli de coaching nu le rezolva in 6 luni”
NLP (Neuro-Linguistic-Programming) Life – Richard Bandler