Oare lumea nu vede? Nu.

December 9th, 2008

Am terminat de citit o carte care se numeste Albert Einstein, cuvinte memorabile. E o culegere de extrase din corespondenta lui Einstein. Cartea e geniala. Sau, mai degraba, tipul era. Sigur, asta toata lumea cred ca stie deja. Doar ca Einstein era de un geniu pe care putini il cunosc, altul decat cel de savant, de om ce ne-a adus teoria relativitatii.

Cartea nu da verdicte, doar prezinta fragmente din scrisori si scrieri despre Einstein. Insa e incredibil cate legaturi, deductii si corelatii se pot face prin simpla citire a acestora. As putea scrie multe, insa dincolo de responsabilitatea sociala si constientizarea rolului pe care el il are in societate, pe mine m-a interesat foarte tare modul in care Einstein a vazut razboiul si pe Hitler. Doar cateva citate, mai jos:

“Germania a avut nesansa sa fie otravita, mai intai de belsug, iar apoi de stramtorare.” (1923)

“Ciudati oameni, nemtii astia. Pentru ei nu sunt decat o buruiana, si cu toate astea mereu ma pun la butoniera.” (1925)

“Atata vreme cat am de ales in privinta asta, voi trai numai intr-o tara in care sa domneasca libertatile civile, toleranta si egalitatea tuturor cetatenilor in fata legii… In momentul de fata Germania nu intruneste aceste conditii.” (1933)

“Declaratiile pe care le-am dat presei se refereau la intentia mea de a demisiona din functia de la Academie si a de a renunta la cetatenia prusaca.” (1933)

Catre Academia Prusaca de Stiinte: “Ati mai declarat ca o vorba buna din partea mea in favoarea poporului german ar avea o mare greutate in strainatate. La acest lucru trebuie sa raspund ca o marturie ca aceea pe care o sugerati ar fi echivalentul respingerii tuturor notiunilor despre dreptate si libertate pe care le-am aparat intreaga viata. (1933)

Catre Max Born: “In Germania am fost avansat acum la rangul de monstru al raului si mi-au fost confiscati toti banii. Dar ma consolez cu gandul ca oricum i-as fi cheltuit curand.” (1933)

“Nu pot sa inteleg reactia de pasivitate a intregii lumi civilizate fata de aceasta barbarie moderna. Oare lumea nu vede ca Hitler vrea razboi?” (oct. 1933!)

“Germania este inca preocupata de razboi, iar conflictul e inevitabil. Natiunea se gaseste intr-un declin intelectual si moral de la 1870 incoace.” (1935)

Catre rabinul Stephen Wise: “Ati gasit cuvintele potrivite pentru problemele dificile ale vremii noastre, iar acestea nu raman fara efect. As fi preferat doar sa nu fi folosit cuvantul “arieni” ca si cum ar fi un concept rezonabil.”

Catre Otto Nathan: “Singurul lucru bun pe care il vad in asta e ca Hitler, obsedat de puterea lui, va face destule prostii incat lumea intreaga sa se alieze impotriva Germaniei.” (1936)

“Din cauza traditiei lor nenorocite, nemtii sunt atat de rai incat va fi foarte greu ca situatia sa se schimbe prin mijloace rezonabile, ca sa nu spun umane. Sper ca pana la sfarsitul razboiului sa se omoare in mare masura intre ei, cu ajutorul binevoitor al lui Dumnezeu”. (1942)

Evident, el zicea toate chestiile alea cu 6-7 ani inainte de inceperea razboiului. L-a ascultat cineva? Si era Einstein, unul dintre putinii savanti cu adevarat respectati si in timpul vietii, nu numai dupa moarte.

Tagged ,

§ 7 Responses to Oare lumea nu vede? Nu."

 • YODA says:

  Era frustrat ( si pe buna dreptate) de Germania lui nazista.

  PS: te invidiez cu cititul.

 • CTI97 says:

  Ma intreb cum ar fi aratat blogul lui Einstein daca ar fi trait in ziua de azi.

  Si mie imi place personalitatea lui Einstein, care dincolo de a fi savant, a fost OM.

 • razvan says:

  buna recomandare, ca tot o am in biblioteca :) parca si noua ne place sa scriem despre rautatea romanilor, dar sa previi un razboi mondial parca e mai important :D daca ar fi avut blog, Einstein ar fi fost invadat de comentarii gen “frate daca esti destept de ce ai blog? blogu e pentru pustanii aia care n-au ce face” :)

 • Ariana says:

  Eu ma intreb ce s-ar fi intamplat daca Hitler ar fi fost acceptat la Academia de Arte Frumoase din Viena,la care a dat examen de doua ori, mai intai in 1907 si apoi in 1908?

 • dani_ela says:

  Eu sunt foarte trista! de ce ?!
  Pentru ca au ajuns la putere niste oameni care nu dau doi bani pe carte, invatatura.
  S-a votat legea salarizarii, un profesor universitar va avea salariul echivalent cu al unui asistent medical.
  Ce se intampla, mersul lumii a luat-o intr-o directie gresita iar noi mergem fara sa observam acest lucru?
  In timp ce directorii de la industriile de monopol, electrica, distrigaz…..au salarii exorbitante, elita universitara de stat piere.

 • […] Andrei Roşca a scris o recenzie a cărţii, disponibilă aici. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *