Aveti mai jos unul dintre acele articole pe care nu vreti sa le ratati. Fiindca sunt rare si sintetizeaza perfect un concept de care stiti deja ca va pasa.
Acum ceva timp am fost la Mondays, sa vorbim putin despre antreprenoriat. A fost si Haotik acolo. Pe Haotik l-am cunoscut la Launch48, un super program organizat de Cristi despre care am scris aici. Ce stiam eu despre Haotik era asa: ca e un tip haotic, la propriu, insa nu neaparat intr-un sens negativ. Ca vorbeste mult si repede, ca e programator, ca nu e neaparat genul care sa citeasca multe carti si ca exprima idei foarte bune in texte scrise groaznic si corectate de jumatatea lui buna inainte sa ajunga pe blog. :) Si ca a inceput sa citeasca Suntem furtuni fiindca stia ca va da ochii cu mine. :)
Bun. Baiatul asta a scris un articol acum vreo doua saptamani, dupa intalnirea de la Mondays. Si articolul ala e wow! E wow fiindca a surprins perfect esenta antreprenoriatului, probabil ca mai bine decat majoritatea oamenilor (foarte misto!) care au fost in sala in seara aceea. Dau mai jos paste la mare parte din articol. Va rog sa il cititi si sa incercati sa internalizati ce scrie acolo. E scris mai bine decat l-as fi putut scrie eu.
“Intotdeauna ne lasam manati de viata in furtuni care nu sunt ale noastre, si pentru ca intodeauna ne dorim mai mult, uitam sa fim fericiti doar de dragul de a face mai multi bani. Sperand ca intr-o buna zi, cu acesti bani ne vom putea cumpara fericirea. Ne putem cumpara sanatatea, ne putem cumpara chiar si timp, dar nu ne vom putea cumpara niciodata fericirea.
Cand spui ca mergi la o discutie despre antreprenoriat te gandesti in primul rand la ce chestii destepte vei mai invata ca sa faci mai multi bani, ca sa iti optimizezi mai bine timpul si sa scoti un profit mai mare. Nu te gandesti nici o clipa la faptul ca nu vrei sa muncesti 16 ore pe zi si te gandesti doar la cum putem face ca in cele 16 ore pe zi cat suntem treji sa putem face si mai mult. Fara sa ne dam seama ca zi de zi constant aceasta atitudine ne oboseste si ne scade productivitatea, puterea de creatie si toate celelalte calitati care ne-ar putea oferi o viata mai buna.
Astfel uitam ca antreprenoriatul nu este despre bani ci despre libertate. Si daca toti visam la acea libertate ce fel de antreprenor de succes e acela care are foarte multi bani, dar munceste in continuare din zori si pana tarziu in noapte. In capcana de a face cat mai multe lucruri interesante uitam de noi, si ne trezim la un moment dat ca viata noastra nu mai e a noastra, ca este doar o insiruire de evenimente puse intr-o agenda, unde chiar si cina cu sotia de ziua ei este pusa acolo si nu dureaza decat 3 ore pentru ca dupa accea avem alt lucru important de facut.
In loc sa facem ceea ce ne dorim, ajungem sa fim sclavii proprilor idei care ne subjuga, ne limiteaza si ne tin la un moment dat pe loc prins intr-un cerc vicios din care credem ca nu putem iesi. Ai impresia ca toate afacerile se vor darama fara tine, fara sa detii tu controlul lor absolut, si ca nimeni nu poate face treaba asta mai bine decat tine. Gresit, sunt altii care o pot face mai bine decat tine si o pot face pentru tine.
Antreprenorii nu sunt baieti destepti care fac bani, aceea sunt doar baietii destepti si in general fac afaceri cu statul. Antreprenorii sunt oameni carora le place aventura, libertatea si cautarea de noi solutii la problemele pe care le gasesc in drumul lor prin viata. Vor sa inoveze, sa creeze, si sa gaseasca noi soluti, eu i-as numi mai repede niste mici inventatori ai afacerilor. Si de multe ori se chinuie sa lase deoparte logica si calculele matamatice pentru a urma un alt drum. Un drum care poate fi un succes sau un esec. Un esec din care ei vor invata ceva si vor merge mai departe.
Un anteprenor utilizeaza cu maestrie timpul si banii pentru a face lucruri pe care altii le-au catalogat drept imposibile. Desi par mici magicieni, nu sunt, si tot ce realizeaza ei se bazeaza pe un singur element la fel de important ca insasi maestria lor: Oamenii.”
Andrei, totdeuna vezi esenta lucrurilor.
Antreprenorii (cei pe care am avut sansa sa-i intalnesc), sunt asa cum spui oameni liberi, nebunii care schimba lumea, cei care fac imposibilul – posibil.
Inspiratia pentru articol tot de la tine vine, eu am fost doar receptorul care a prelucrat semnalul si l-a emis din nou mai departe.
Nu este neaparat nevoie sa ai o multime de bani, ca sa pornesti in antreprenoriat. Sunt multe licitatii in primarii
la care nu se ingramadesc cei cu capital mare, si raman de multe ori aceste licitatii, pentru antreprenorii mai mici.
Ai dreptate, pentru idei de afaceri mari, ai nevoie de capital substantial, si nu prea ai sansa sa le obtii.