fbpx

Viata ca un joc

Pana acum vreo 3 ani am jucat o gramada de jocuri pe calculator. Imi amintesc de nopti “pierdute” prin internet-cafe-uri si de zile in care […]

24/11/2007
3 min read

Pana acum vreo 3 ani am jucat o gramada de jocuri pe calculator. Imi amintesc de nopti “pierdute” prin internet-cafe-uri si de zile in care nu ieseam din casa fiindca stateam cu prietenii in jurul calculatorului. Am avut norocul sa am de mic acces la calculator si, evident, la jocuri. De cativa ani am renuntat, nu ma mai apuca decat odata la 2-3 luni si atunci imi trece intr-o saptamana.

N-as vrea sa fiu inteles gresit, nu mi se pare o chestie rea si nu mi se pare nici o pierdere de vreme, atata timp cat te relaxeaza si nu faci cine-stie-ce excese, insa nu ma mai tenteaza atat de mult. Am gasit alte moduri de a ma relaxa si imi si place foarte mult ceea ce fac (a se citi “muncesc”).

Am invatat multe din jocuri. Imi aduc aminte ca inca din clasa a 8-a stiam sa diferentiez zeci de tipuri de sabii, pumnale, pusti, pistoale si chiar arcuri. Multe cuvinte din vocabularul limbii engleze le-am invatat din jocuri. Cei ce au prins MUD-urile, jocurile ce nu aveau altceva decat text pe un ecran negru si, mai apoi, 2-3 poze aruncate pe acolo, sunt convins ca au parte de acelasi gen de amintiri placute.

In plus, fara a-mi dori sa transform acest post intr-unul despre jocuri PC, au existat cateva ce m-au marcat si din care am invatat foarte foarte mult. Am “studiat” zeci si sute de ore tot felul de Tycoon-uri, simulatoare financiare si imobiliare iar in legatura cu The Sims inca sustin ca e unul dintre cele mai eficiente instrumente atunci cand vine vorba despre a invata time-management. Eu unul m-am oprit de multe ori din joc si am stat 2-3 ore contempland sistemul atat de complex din spate si intrebandu-ma cati oameni l-or fi gandit si cat timp le-a trebuit sa il faca sa iasa aproape perfect.

Imi propusesem sa fiu ceva mai concis decat mi-a iesit insa paragrafele de mai sus m-au facut sa scriu cu zambetul pe buze, amintindu-mi cu placere de o perioada la care mi-am propus sa revin la un moment dat. Voiam doar sa notez aici o observatie, o idee care mi-a trecut prin minte, nu imi dau seama cum, in timp ce citeam astazi in autobuzul 330 ceva ce nu are nicio legatura cu jocurile.

Exista un joc (de fapt, o serie de jocuri) care se numeste Heroes of Might & Magic. E foarte probabil sa fi auzit de el chiar daca nu sunteti impatimiti ai jocurilor. Nu intru acum in detalii fiindca oricum am scris mult insa, pe scurt, iti creezi si controlezi o armata condusa de niste eroi (heroes) cu atribute si puteri speciale.

In momentul in care ataci un alt grup de soldati sau alte creaturi si castigi, ai posibilitatea de a alege intre a primi suma X de bani si a renunta la ei in favoarea acumularii de experienta. Nu le poti lua pe amandoua, trebuie sa alegi!

Acum, si aici voiam sa ajung, mie mi se pare ca un lucru similar se intampla si atunci cand ajutam pe cineva. Alegem sa facem un bine (de la a da bani pe strada unui cersetor pana la a schimba viata unui om), dupa care avem doua variante:

Alegem sa povestim cat mai multor oameni faptul ca am ajutat pe cineva, si poate ca imaginea noastra va avea putin de castigat, sau alegem sa ascundem asta cat de bine putem, sa o tinem pentru noi si sa o consideram un pas in plus catre a deveni oameni mai buni. Sau, cum ar zice oamenii de marketing, infrumusetam ambalajul sau imbunatatim produsul?

Crestem in ochii altora sau crestem in ochii nostri?

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

Niciodata n-am reusit sa stau prea mult in fata unui joc…nici cand eram mic… Tot timpul ma gandeam ca nu-mi iese mai nimic stand in fata lui si ma plictiseam repede…
Interesanta comparatia cu banii dati unui cersetor

 

cum sa nu putem, Ionut?
vrei sa spui ca e imposibil sa existe o neconcordanta intre imaginea unui om si cum este el in realitate? ca nu putem fi perceputi ca fiind mai buni decat suntem de fapt?

lumea e plina de exemple de oameni care si-au “fabricat” o imagine; gresesc?

 

Ion: nici cand mergi in vacanta la mare nu “iti iese” nimic, poate doar banii din buzunar. Insa te relaxezi si iti place. Cam la fel e cu jocurile. Ma rog, nu tuturor trebuie sa le placa, fiecare cu placerile lui :)

 

Dacă ar fi să privim dintr-un punct de vedere creÅŸtinesc, “nu trebuie să ÅŸtie stânga ce face dreapta” ÅŸi invers, aÅŸa că fapta bună (să-i spunem aÅŸa) ar trebui Å£inută în sufletul fiecăruia.
Dar cum trăim într-o epocă a comunicării este oarecum dificil să acceptăm şi să ne însuşim un astfel de comportament.
Un contraargument al opţiunii mai sus menţionată ar fi faptul că un gest bun, promovat prin comunicare, poate fi un imbold spre alte gesturi bune.

Personal, aş tinde spre prima variantă, dar cu o declarare indirectă a gesturilor bune, însă într-o limită a bunului simţ.

 

Eu :) ma joc doar SIMS. dar:) eu cred ca viata este un joc unde daca nu esti atent sau gresesti de dezechilibrezi , clachezi si pierzi.

 
brindushisays:

cred ca postul asta trebuia sa aiba legatura cu cel despre “viata se poate schimba” si in bine…un fel de pay it forward…o reflexie la ceea ce putem face daca miscam fiecare cate un pic si nu ne mai gandim ca nu vom face noi diferenta daca vom da un leu unui cersetor pe strada, sau voluntariat o data pe an…personal, sunt o optimista…cred ca lucrurile se pot imbunatati…in timp, trebuie doar sa avem rabdare si sa credem in ceea ce facem…

 

Tomata cu scufita: nu am vazut ca mi-ai dat leapsa. Citisem postul dar nu pana la sfarsit. In plus, eu am anuntat pe blog de ceva timp ca nu voi mai prelua lepse (sper ca asta e pluralul :) )

Insa in cazul celei de fata promit sa ma gandesc si poate raspund maine-poimaine :)

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]