fbpx

Treptat, in doze mici

In vremea in care otravirea era una dintre cele mai frecvent folosite metode de asasinare, existau regi care “se tratau” impotriva otravii. Modul in care […]

29/12/2006
1 min read

In vremea in care otravirea era una dintre cele mai frecvent folosite metode de asasinare, existau regi care “se tratau” impotriva otravii. Modul in care faceau asta mi se pare cel putin interesant: isi administrau zilnic doze din ce in ce mai mari dintr-o anumita otrava, astfel incat organismul sa se obisnuiasca, treptat, iar efectele unei posibile tentative de otravire sa fie minime.

Unii, mai paranoici, au mers mai departe cu tratamentul, administrandu-si ceea ce ei numeau “mitridatum”, un amestec de cateva zeci de otravuri, astfel incat gradul de protectie sa fie cat mai ridicat.

Am intalnit si in Contele de Monte Cristo, al lui Alexandre Dumas, acest sistem de aparare, atunci cand Edmond Dantes o salveaza de la moarte pe Valentine, turnandu-i doze mici de otrava in bautura, cateva nopti consecutiv, fara ca aceasta sa stie.

Si acum ajung la ceea ce am vrut, de fapt, sa spun: cred ca ar fi ideal ca si faima si banii sa fie “administrate” in acelasi mod: treptat, incepand cu doze mici. Ne-ar ajuta sa ramanem lucizi.

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

Mi-a placut post-ul asta, mi-a dat o senzatie aparte. Ideea de administrare “in doze mici” a diferitelor lucruri care ne-ar omori in cantitati mari trebuie in primul rand constientizata. Tu ce iti administrezi zilnic? :)

 

Asteptam niste ganduri de Craciun pe blog-ul tau…dar vad ca business-ul si meditatiile “reteta” le-au inlocuit. Doar putin dezamagita…

 

Administrarea zilnica de ganduri rele si lipsa veseliei dauneaza grav sanatatii. Asa ca ma voi conforma si va trimit un gand vesel asa ca de sfarsit de an…uraaaaaaaa, am scapat si de anul asta. :)

 

Oanaanca: Asa este, nu am scris despre Craciun, dar au scris altii si pentru mine. Imi pare rau daca esti dezamagita dar iti pot recomanda un post de pe un alt blog (al tau?!) in care vei gasi motivele pentru care prefer sa tac mai mult in perioada asta, mai ales in ceea ce priveste sarbatorile.

 

Adevarat. Citeam azi despre marea majoritatea a castigatorilori de sume incredibile la loto care raman fara bani intr-un timp f scurt “reusind” investitii proaste, cheltuieli inutile.. sau pur si simplu pierzandu-i.

Omul tinde sa scape de orice surplus si sa se intoarca la zona lui de confort. Nici macar banii nu trebuie sa vina in cantitati mari pe neasteptate. Interesant.

 

Aş încerca o diferenţiere a otrăvurilor, în ideea celor de mai sus, care se vrea şi o scuză omenească:

Unele otrăvuri te conduc la moarte.
Astea, de frică (de moarte), le poţi lua cu pipeta, fără să te grăbeşti.

Altele, ca banii şi faima, îţi promit (vai!) fericirea.
Astea, din nerăbdare, se iau numai cu polonicul.

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]