In vremea in care otravirea era una dintre cele mai frecvent folosite metode de asasinare, existau regi care “se tratau” impotriva otravii. Modul in care faceau asta mi se pare cel putin interesant: isi administrau zilnic doze din ce in ce mai mari dintr-o anumita otrava, astfel incat organismul sa se obisnuiasca, treptat, iar efectele unei posibile tentative de otravire sa fie minime.
Unii, mai paranoici, au mers mai departe cu tratamentul, administrandu-si ceea ce ei numeau “mitridatum”, un amestec de cateva zeci de otravuri, astfel incat gradul de protectie sa fie cat mai ridicat.
Am intalnit si in Contele de Monte Cristo, al lui Alexandre Dumas, acest sistem de aparare, atunci cand Edmond Dantes o salveaza de la moarte pe Valentine, turnandu-i doze mici de otrava in bautura, cateva nopti consecutiv, fara ca aceasta sa stie.
Si acum ajung la ceea ce am vrut, de fapt, sa spun: cred ca ar fi ideal ca si faima si banii sa fie “administrate” in acelasi mod: treptat, incepand cu doze mici. Ne-ar ajuta sa ramanem lucizi.
Mi-a placut post-ul asta, mi-a dat o senzatie aparte. Ideea de administrare “in doze mici” a diferitelor lucruri care ne-ar omori in cantitati mari trebuie in primul rand constientizata. Tu ce iti administrezi zilnic? :)
Incredere…i guess. Si sigur mai sunt si altele
Asteptam niste ganduri de Craciun pe blog-ul tau…dar vad ca business-ul si meditatiile “reteta” le-au inlocuit. Doar putin dezamagita…
ai dreptate aici, trebuie sa recunosc cu mana pe inima :)
Administrarea zilnica de ganduri rele si lipsa veseliei dauneaza grav sanatatii. Asa ca ma voi conforma si va trimit un gand vesel asa ca de sfarsit de an…uraaaaaaaa, am scapat si de anul asta. :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Mithridates_VI_of_Pontus
De la el vine denumirea de “mitridatum”.
:-) asa e! Subscriu teoriei tale!
Un an mai bun tuturor ! :)
Oanaanca: Asa este, nu am scris despre Craciun, dar au scris altii si pentru mine. Imi pare rau daca esti dezamagita dar iti pot recomanda un post de pe un alt blog (al tau?!) in care vei gasi motivele pentru care prefer sa tac mai mult in perioada asta, mai ales in ceea ce priveste sarbatorile.
Adevarat. Citeam azi despre marea majoritatea a castigatorilori de sume incredibile la loto care raman fara bani intr-un timp f scurt “reusind” investitii proaste, cheltuieli inutile.. sau pur si simplu pierzandu-i.
Omul tinde sa scape de orice surplus si sa se intoarca la zona lui de confort. Nici macar banii nu trebuie sa vina in cantitati mari pe neasteptate. Interesant.
Aş încerca o diferenţiere a otrăvurilor, în ideea celor de mai sus, care se vrea şi o scuză omenească:
Unele otrăvuri te conduc la moarte.
Astea, de frică (de moarte), le poţi lua cu pipeta, fără să te grăbeşti.
Altele, ca banii şi faima, îţi promit (vai!) fericirea.
Astea, din nerăbdare, se iau numai cu polonicul.