fbpx
Recomandare: tool de previziuni financiare pentru start-up-uri

Recomandare: tool de previziuni financiare pentru start-up-uri

Nu sunt fanul planurilor de afaceri de zeci si sute de pagini. Le inteleg sensul atunci cand vrei sa obtii o finantare de la o […]

05/06/2015
2 min read

previziuni financiare

Nu sunt fanul planurilor de afaceri de zeci si sute de pagini. Le inteleg sensul atunci cand vrei sa obtii o finantare de la o banca, de la vreun fond de investitii, poate chiar si de la un angel investor mai scrupulos. Insa atunci cand vrei sa pornesti un business, mult mai important mi se pare sa actionezi, sa incepi cumva. Nu de alta, dar e lumea plina de oamenii care ar vrea sa fie antreprenori si nu vor face niciodata nici macar primul pas fiindca n-au inca suficienta experienta, bani, timp, curaj, resurse, clienti etc. Niciodata nu vor fi suficiente, trust me.

Singurul beneficiu real al unui plan de afaceri (din punctul meu de vedere) este ca te obliga sa te gandesti la niste lucruri, pe care, neavand experienta, le-ai fi putut scapa. Iar asta este extrem de important! Simplul fapt ca vezi acolo scris “plan de marketing”, te face sa te intrebi ce abordare vei avea atunci cand lansezi produsul, compania sau serviciul pe care vrei sa il oferi. O analiza SWOT (google it), la fel, e un exercitiu de constientizare a faptului ca vei functiona intr-o piata deja existenta, ca ai o concurenta si ca vor fi niste potentiali clienti care te vor compara cu acea concurenta. Are sens sa iti pui problemele astea inainte sa faci o investitie de timp, bani si efort.

Dar, de departe, cel mai util (si cel mai neglijat) lucru legat de un business nou e partea de previziuni financiare. Nu numai ca mare parte dintre oameni n-au suficienta experienta cu Excel-ul incat sa isi poata face niste previziuni de business, dar multi nu inteleg implicatiile legale si fiscale ale deciziilor pe care le iau.

De exemplu, multi viitori antreprenori isi calculeaza ca vor avea un angajat sau doi, se intreaba cat i-ar da salariu, insa uita (sau nu se gandesc) sa puna in excel-uri partea de impozite, care aproape ca le dubleaza cheltuielile. Estimarile de vanzari / venituri, se rezuma in multe cazuri la “ar trebui sa fim in stare sa generam macar 1000 euro pe luna. Platim un angajat cu 300 si ne mai raman si noua niste bani”. Abordare care, aproape indiferent de cat de buna e ideea de business, va inchide firma in 3 luni.

Acesta fiind contextul, am mai recomandat ThePlan si in trecut, o fac din nou acum, la noua versiune a aplicatiei, fiindca chiar cred ca antreprenorii au nevoie de astfel de tool-uri, in special la inceput de drum, atunci cand are mai mult sens sa investesti 50 euro decat sa pierzi niste mii.

The Plan 2.0 este o aplicatie pentru realizarea previziunilor (sau proiectiilor) financiare pentru planuri de afaceri. Aplicatia se adreseaza ideilor de afaceri sau afacerilor in faza start-up. E misto, are tutoriale video, e documentata si la zi. Gasiti toate detaliile aici.

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations One so far

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

Oh, doamne. Mi-ai adus aminte de prima mea afacere inceputa dupa terminarea facultatii. Am pierdut toti banii , si platit datorii 2 ani dupa, si asta pentru ca nu mi-a trecut prin cap pur si simplu sa intreb. Pe cine? Pe oricine, dar mai ales piata! Sa intreb piata daca are nevoie de mine, daca sunt relevant, etc. E important sa nu te lasi batut, oricum. Mersi de recomandare, Andrei :)

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]