fbpx

Time management: Cheltuieli fixe

Atunci cand o firma are probleme cu profitul una dintre variante este sa “cut costs”, sa micsoreze cheltuielile. Acelasi lucru se intampla si persoanelor fizice, […]

19/03/2007
2 min read

Time managementAtunci cand o firma are probleme cu profitul una dintre variante este sa “cut costs”, sa micsoreze cheltuielile. Acelasi lucru se intampla si persoanelor fizice, care traiesc dintr-un salariu. Si aici sunt destui care au urmatoarea problema: ei incearca sa cheltuie cat mai putin incepand din saptamana sau luna urmatoare. Nu mai cumpara din Cora prostii de care nu au nevoie doar fiindca sunt in drumul lor, incearca sa se abtina de la a manca chiar de trei ori pe zi la restaurant, mai merg si ei cu mijloacele de transport in comun in loc de taxi etc.

Cam acelasi lucru il fac si firmele. Incearca sa controleze mai bine cheltuielile. Problema e ca, desi fac asta, de multe ori nu rezolva mare lucru si, cu eforturi destul de mari, nu reusesc sa faca schimbari foarte spectaculoase cu profitul / banii care le raman. De cele mai multe ori asta se intampla fiindca nu sunt atenti la TIPUL cheltuielilor. In felul asta, majoritatea oamenilor nu acorda destula atentie cheltuielilor FIXE.

In cazul unei firme putem vorbi de: chirie, salarii, intretinere, curent electric, abonamente la telefoane mobile, etc care de multe ori, adunate dau o suma destul de mare. In cazul unei persoane obisnuite putem vorbi deasemenea de chirie, intretinere, abonament la telefon mobil, rata pe 7 ani la masina luata in leasing, rata la frigiderul luat “doar cu buletinul” si tot asa. Astea sunt cheltuieli fixe, bani care practic ies din buzunar inainte sa iei salariul.

Si ma gandeam astazi ca acelasi lucru e valabil si in ceea ce priveste timpul. Tot o resursa, chiar mai importanta decat banii si se aplica aceeasi idee. O gramada de persoane care stau prost cu timpul se gandesc ca daca alearga dupa troleibuz sau depasesc limita de viteza castiga timp. Sigur ca e posibil sa castige ceva timp dar foarte putin in comparatie cu cat ar putea castiga daca si-ar studia mai bine activitatile care genereaza “cheltuieli de timp fixe” cum ar fi: dusul de jumatate de ora in fiecare dimineata, micul dejun luat in fata televizorului, care dureaza o ora, dormitul 12 ore pe noapte cand 7 sunt mai mult decat suficiente etc.

Categories:

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

Nu sunt cel mai potrivit sa dau sfaturi de time management pt ca zilnic ma lovesc de taskuri pe care nu apuc sa le termin, dar..i’m working on it.

Doar un gand pe care probabil il stiti :

Ca un lucru sa devina obicei ai nevoie de 21 de zile in care sa-l faci constant zi de zi.

 

Am mai auzit chestia asta si cred ca functioneaza. Spun “cred” fiindca nu am numarat niciodata zilele dar se intampla repede. In cateva saptamani. De exemplu eu m-am obisnuit sa dorm cam 6, maxim 7 ore pe noapte.

Uneori, cand ma simt obosit in timpul zilei, dorm… 15 minute!
Dupa care ma trezesc fara probleme, fara dureri de cap si sunt super fresh.

Acum cativa ani, daca dormeam mai putin de o ora ma trezeam cu dureri de cap. Mi-a luat cam 3-4 saptamani sa ma obisnuiesc. In fiecare zi am scazut timpul dormit cu 5 minute :)

 

Eu ma simt vinovat cand dorm peste limita; se intampla rar, dar sentimentul de “timp pierdut” e foarte neplacut.
Cei care isi permit sa petreaca o ora luand micul dejun in fata televizorului sunt ori inconstienti, ori pensionari. Consider ca este de ajuns o ora pentru a face dus, a lua micul dejun si tot mai ramane putin timp sa verifici mail`ul sau pentru orice alt tabiet matinal :)

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]