fbpx

Teoria inteligentelor multiple

Promiteam zilele trecute ca revin cu un post nou in ceea ce priveste diferitele tipuri de inteligenta. Mai intai, as vrea sa reiau insa motivul […]

30/09/2007
5 min read

Promiteam zilele trecute ca revin cu un post nou in ceea ce priveste diferitele tipuri de inteligenta. Mai intai, as vrea sa reiau insa motivul pentru care m-am hotarat sa scriu despre acest subiect: cred ca e total gresit ca atunci cand emitem pareri cu privire la inteligenta unui om sa avem in vedere doar IQ-ul acelei persoane.

Cred in mai multe tipuri de inteligenta, cred ca un om cu un IQ mic poate reusi sa faca ceea ce isi propune si mai cred ca pe lumea asta sunt multe genii care vor muri fara ca cineva sa auda de ele si fara sa fi realizat ceva in viata.

Dupa ce am scris cate ceva despre diferentele dintre IQ, EQ-ul lui Goleman si SQ-ul pe care il sustine, printre altii, si Bob Gottfried, am sa abordez si teoria inteligentelor multiple, emisa de Howard Gardner.

Intrand direct in subiect, Gardner vorbeste despre nu mai putin de 8 tipuri de inteligenta.

1. Inteligenta lingvistica

E vorba, asa cum probabil v-ati imaginat, de usurinta pe care unii dintre noi o au in a ne exprima corect si coerent, atat in scris cat si oral. Ne putem da seama usor cam in ce situatii te ajuta acest tip de inteligenta: stii cum sa adresezi intrebari, te descurci mai bine decat altii in situatii ce necesita skill-uri de comunicare, poti convinge mai usor oamenii in legatura cu ideile in care crezi etc. Un tip de inteligenta apreciat in primul rand in vanzari, negocieri si afaceri.

2. Inteligenta logico-matematica

Aici putem vorbi, de fapt, de 2 subtipuri de inteligenta. Pe de-o parte, inteligenta logica, folosita in general de strategi si problem-solver-i si care creeaza manageri geniali capabili sa puna la punct sisteme complexe. E acel tip de inteligenta pe care il folosesc sahistii, de exemplu, si care e foarte des confundata cu inteligenta matematica.

Pe de alta parte, oamenii cu o inteligenta matematica iesita din comun sunt buni la cifre. Foarte buni. In general cei care sunt experti in domeniul investitiilor, contabilitate sau managerii ce se ocupa cu previziuni financiare.

Inteligenta logico-matematica e cea care se apropie cel mai mult de conceptul de IQ.

3. Inteligenta muzicala

Nu vreau sa intru foarte tare in detalii aici. E vorba despre oamenii care sunt foarte sensibili la muzica. Sigur, acum toti cei care iubesc muzica se vor simti… Nu e chiar asa. Oamenii cu o inteligenta muzicala deosebita sunt cei ce pot recunoaste timbre, tonalitati, ritmuri, persoane care lucreaza in general in zona artelor (nu neaparat muzica). In general cei care stau foarte bine la capitolul inteligenta muzicala au un nivel destul de ridicat si in ceea ce priveste inteligenta lingvistica insa nu e o regula.

4. Inteligenta spatiala

De la capacitatea de a iti imagina foarte usor obiecte 3D la abilitati native de orientare in spatiu, anticipare mentala a miscarilor pe tabla de sah sau estimarea foarte precisa a distantelor. Intre inteligenta spatiala si cea logico-matematica e o legatura foarte stransa insa nu destul de stransa pentru a le amesteca pe cele doua. Foarte utila arhitectilor, constructorilor, designer-ilor etc.

5. Inteligenta corporalo-kinestezica

Lucreaza foarte bine impreuna cu inteligenta spatiala si este probabil inteligenta ce si-a pus cel mai serios amprenta pe dezvoltarea civilizatiilor de-a lungul timpului. Denumita si “inteligenta tehnologica” a fost folosita in trecut de pescari, vanatori sau in construirea de adaposturi iar in prezent o putem observa la sportivi, chirurgi si, in general, oameni despre care spunem ca sunt indemanatici, ca se folosesc foarte bine de corpul lor.

Evident, nu e vorba de cati muschi ai pe tine ci, mai degraba, de cat de bine iti coordonezi miscarile.

6. Inteligenta naturalista

Inteligenta naturalista e o inteligenta mai…speciala. Ca si cea corporalo-kinestezica ea incepe sa conteze din ce in ce mai putin, odata cu trecerea timpului. Eu i-as fi spus “survival instinct“. Poate ghizii sau salvamontistii sa se mai foloseasca de inteligenta naturalista pura, cea care se refera la capacitatea de a deosebi intre diferite tipuri de plante, animale si care, teoretic, ne ajuta sa ne folosim mai bine simturi precum vazul, auzul.

E un tip de inteligenta care datorita modernizarii nu mai este foarte solicitata in forma ei initiala dar de care se mai lovesc cei ce lucreaza mai aproape de natura cum ar fi agricultorii, fermierii. Sigur, e foarte posibil ca elemente ce tin de inteligenta naturalista sa apara, de exemplu, atunci cand concepem un spot publicitar pentru niste produse cum ar fi “uleiul de canepa” sau cand incercam sa ne facem de lucru prin gradina din spatele casei.

7. Inteligenta interpersonala

Inteligenta interpersonala, echivalentul inteligentei emotionale (EQ) a lui Goleman ne ajuta sa observam diferente intre oameni, sa lucram mai usor si mai bine cu ei, intelegandu-i. Ne ajuta sa actionam mai bine in echipe, sa anticipam mai usor reactiile celorlalti punandu-ne in locul lor si sa mediem conflicte. Aici, un rol important il are empatia, capacitatea de a recunoaste usor emotiile celorlalti si a rezona cu ele. Am sa scriu zilele ce urmeaza un post special despre cum se comporta un om empatic si am sa incerc sa subliniez si partile rele fiindca, da!, exista si astfel de parti.

Unul dintre putinele tipuri de inteligenta care ne este util indiferent de domeniul in care activam, indiferent daca suntem condusi sau conducem.

8. Inteligenta intrapersonala

Am lasat special la urma inteligentele mai cu greutate. Inteligenta intrapersonala ne foloseste in cautarea noastra constanta de a identifica propriile puncte slabe sau tari, sentimente, de a formula scopuri personale si, in general, de a ne intelege si dezvolta continuu. Pe scurt, e vorba de introspectie si, in general, oameni introverti, care prefera sa lucreze singuri, desi nici asta nu este o regula.

Oamenii cu o inteligenta intrapersonala iesita din comun se cunosc si inteleg foarte bine pe ei, au o predispozitie spre ceea ce se numeste “gandire filosofica”, capacitati extraordinare de focus-are si “sufera” adesea de perfectionism. Aici as vrea sa mai adaug o intrebare: ce credeti ca se intampla cu un om care sta foarte bine si la capitolul inteligenta intrapersonala si la inteligenta interpersonala? Comparati putin trasaturile si zambiti si voi. :)

9! Inteligenta existentiala

Stiu, am zis ca in teoria lui Gardner exista doar 8 tipuri de inteligenta. Asa credeam. De fapt, asa credea si el pana cand a simtit nevoia sa faca o adaugire. E cam acelasi tip de adaugire pe care au simtit nevoia sa o faca si altii cu ceea ce numeam intr-un post precedent SQ (Spiritual Intelligence). In incercarea de a fi si mai precis, SQ-ul lui Gottfried este o combinatie intre Inteligenta intrapersonala si aceasta Inteligenta existentiala ale lui Gardner. Adica ia cate putin din fiecare.

Gardner explica inteligenta existentiala, simplu, ca fiind capacitatea de a exprima si analiza asa numitele intrebari “existentiale” precum: cine suntem noi? de ce murim? de ce suntem aici? what is the purpose of life? :) mentionand ca acest concept de “existenta” e la fel de strans legat de cel de “credinta” ca si de cel de “identitate“.

Acum…

In speranta ca v-am dat putin peste cap ideea pe care poate o aveati despre IQ ca tip unic de inteligenta, va las sa reflectati (cum fac si eu de ceva timp) asupra combinatiei optime de inteligente necesare atat domeniului in care activati sau va doriti sa activati cat si asupra modului in care ati putea duce o viata cat mai echilibrata.

…asta de parca vreunul dintre noi si-ar dori cu adevarat o viata echilibrata, mediocra si banala. :)

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

felicitari de post, si super subiect, cum incep sa ma obisnuiesc sa gasesc la tine. acum scuza-mi tonul artagos:
@ Tudor Mateescu: probabil pentru ca a anuntat ca vor fi 8 si a venit cu o adaugare? tu ce zici? :D

 
valentinasays:

Dragutz articolul, prin claritatea schematismului, ca un schelet bine lustruit. Pui frumos datele pe hartie si-ti faci portretul robot. Un fel de spanzuratoarea,doar ca aici intrebarea care-ti atarna deasupra capului este: va fi sau nu va fi spanzurat robotul-portret.Dar mai ramane o intrebare: “ce vise pot rasari in somnu’ acesta..” ..au, pardon, m-a furat franghia si ispita neatarnarii ..de gatul ei. Voiam sa zic: unde naiba se incadreaza umorul? La inteligenta lingvistica? Si cand e de situatie, ca aici?!

 
Dorusays:

Uhhh, ai facut o afirmatie la sfarsit despre viata echilibrata.

EU VREAU!

Eu vreau o viata echilibrata.

Tu ai bagat abuziv in aceeasi oala mediocra si banala. Ceea ce nu e ok.

Eu vreau o viata echilibrata si plina de neprevazut :D.

 
cristinasays:

Am savurat atat articolul, cat si replicile. Da, probabil ar fi multe de spus in legatura cu acest subiect. Imi plac sintezele pe care le faci. Tii la calitatea materialului, esti atent la detalii si totusi pastrezi esenta si prospetimea subiectului. Ceea ce ma face sa nu particip la discutia despre acest subiect, este faptul ca mi-ai creat impresia unui spectacol destul de complet; ma rezum la o apreciere a ceea ce ai prezentat.
Oricum e clar ca este de dorit o combinatie optima intre ele si prezenta fiecarui tip de inteligenta. Totusi, sa nu uitam ca “orice exces dauneaza”.

 
adriana popescusays:

Eu am un gen de inteligenta care ma ajuta sa nu ma ratacesc niciodata,nu stiu daca ma credeti. Am mers uneori cu anumite persone foarte mult pe jos prin orase din tari unde eram prima oara,iar cand si-au dat seama ca suntem foarte departe si au vrut sa ne intoarcem au recunoscut ca “ne-am ratacit” ,numai ca eu oriunde m-ai duce stiu sa ma intorc inapoi. Si am multe asemene experiente din viata mea de povestit,cei din jurul meu si-au dat seama de aceasta capacitate a mea,si chiar nu ma laud. Asta din ce categorie face parte ?

 
Simona Croitorusays:

Adriana, eu cred ca este vorba despre inteligenta spatiala, se pare ca te orientezi foarte bine in spatiu :D

 
lleana Gruiasays:

Citind articolul,mi-am gasit confirmarea la citeva intrebari ce ma faceau confuza ca si “categorie de persoana”.Unele articole ale tale, te definesc si pe tine.Cred ca oamenii mai putini “filozofi”sint mai fericiti,traiesc “clipa”.Ceilalti fac “slalom”prin viata.

 
cris a Lsays:

prea multe pers considera inteligenta academica primordiala in viata, cind de fapt :)) inteligenta sociala – afectiva e definitorie…

 
elenasays:

Un alt articol interesant! Exact ceea ce ma intereseaza pe mine.Am citit Inteligenta emotionala a lui Goleman despre care vorbesti in articol si stiu despre ce vorbesti.Asa e,un om nu este neaparat super inteligent daca are un IQ mare.Eu zic ca inteligenta fara bun simt empatie si multe multe altele nu face doi bani. Cel putin pentru mine! Poti fi Super inteligent insa daca nu oferi locul in metrou unui om in varsta pentru mine esti un zero barat.

 

Buna!
Sunt student la automatica in anul 5, si am ales la o disciplina numita Fuzzy, sa proiectez un soft, mai precis un sistem expert de evaluare a inteligentei. Pentru acest sistem expert insa am nevoie de intrebari specifice la care va raspunde utilizatorul, si vreau sa stiu la fiecare intrebare carei categorii de inteligenta se adreseaza. La final, expertul nostru (programul) va interpreta fiecare tip de inteligenta si va face un profil al utilizatorului. Cine ma ajuta, ii dau softul pentru utilizare ulterioara. Caut colaboratori!
Un an nou fericit sa aveti!

 
aureliansays:

Sunt de parere ca noi, cu totii, ar trebui sa aspiram catre o viata echilibrata. Astfel vom putea face fata provocarilor noastre si vom putea invata din esecurile noastre (a face fata unei provocari se refera si la a trage ce-i bun in cazul unui esec). Tot asa ii putem influenta si pe cei din jur catre o astfel de viata.
Banalitatea nu are nicio legatura cu o viata echilibrata, in opinia mea.

 
Andreeasays:

Care este diferenta intre inteligentele lui Gardner si vechiul concept de inteligenta? Dictionarul spune ca inteligenta este o capacitate, capacitatea de a intelege usor si bine, capacitatea de a rezolva probleme, etc. Deci este o abilitate a creierului care poate fi antrenata. DIferenta este ca inteligentele lui Gardner privesc omul in totalitatea lui, cu tot cu mintea, spiritul si corpul lui, lucru care mi se pare absolut genial. Oamenii nu prea rusesc in viata datorita capacitatii de intelege lucrurile in esenta lor, ci datorita inteligentelor pe care Gardner le descrie in Frames of Mind. Asa ca testul IQ este o porcarie si dintotdeauna a fost, a reusit sa discrimineze si sa aduca stima de sine a oamenilor la pamant. Gata cu tirania IQ-ului. Inteligenta poate sa aiba calitate sub mai multe forme. Nimeni nu e prost.

 
Andreeasays:

Scuze, in romana nu am putut gasi un articol atat de complex si de personal.

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]