Adica sa facem ceea ce multi nu fac. In loc sa pierdem timp “examinand” si criticand persoanele din jurul nostru, am putea folosi acel timp autoexaminandu-ne. Ce s-ar intampla daca atunci cand vedem o persoana care nu stie sa asculte, fiindca se iubeste prea mult pe el insusi vorbind, ne-am intreba: Oare nu cumva si eu fac uneori acelasi lucru ?
Exista doua variante: Ne dam seama ca si noi facem aceeasi greseala uneori, ceea ce ne ajuta sa ne constientizam defectele si, daca vrem, sa devenim mai buni; in plus, s-ar putea sa nu ne mai formam o idee atat de proasta despre persoana din fata noastra, fiindca, nu-i asa? si noi suntem uneori la fel. Iar noi in nici un caz nu suntem persoane de proasta calitate, nu ?Â
A doua varianta ar fi sa realizam ca nu! noi nu suntem asa. Noi stim ca este mai important sa poti sa asculti decat sa poti sa monopolizezi o conversatie. Noi suntem superiori si ar trebui sa ne mandrim cu asta…in tacere ! Am rezolvat si problema asta ? Bun ! Acum singurul lucru de la care trebuie sa ne mai abtinem este acela de a ii arata persoanei respective ca ne este inferior. Greu ? Categoric ! Imposibil ? In nici un caz !
Cand este sezon de imperechere la majoritatea animalelor, masculii isi dovedesc superioritatea in vederea castigarii trofeului, imperecherea cu femeia. Masculii incearca sa demonstreze ca ei sunt superiori altor masculi, demonstreaza celorlalti masculi ca ei sunt inferiori.
Problema e ca si omul este animal si are reflexul de a-si demonstra superioritatea fata de restul pentru a castiga ceva. E greu sa castigi respect prin tacere de cele mai multe ori, ajungi in anonimat si esti considerat neluptator. Trebuie sa existe un procent de lupta, de demonstratie a superioritatii. Multi o fac tot timpul, iar asta e gresit, insa impunerea in anumite momente a punctului de vedere poate demonstra superioritate, mai ales in situatia in care aceasta este clara; poate determina respect.
Acum depinde, vrei sa fi superior celorlalti in toate aspectele (imposibil) sau doar in acel aspect in care esti intr-adevar superior?
Ai si tu dreptate, Mihai. Ceea ce vreau eu sa spun nu e ca ar trebui sa te porti ca si cand cel din fata ti-ar fi superior. Doar ca nu e necesar (si nici recomandat) sa il faci sa se simta ca un rahat. Oricum, si eu am probleme la capitolul asta si inca lucrez :).
Nu credeam…..Dar… asta vine cu varsta si experienta de viata (in cele maimulte caziri). Daca unele persoane nu au parte de aceasta evolutie….asta este. Rau pentru ei.
Nu trebuie “fortata nota” pentru ca daca cercetarea de sine nu este facuta din convingere si cu constientizarea necestitatii ei, ci numai ca o aplicare a unor notiuni invatate, atunci nu va avea un rezultat care sa poata fi folosit de persoana in cauza. Asta din mai multe motive, dar… pe cine intereseaza…
Cine vrea intradevar sa inteleaga mai mult din ce i se intampla in viata si ce ar fi mai bine pentru el sa faca sau sa nu faca, cum sa aprecieze unele situatii sau persoane, trebuie sa incerce singur sa descopere ce, cum si cand trebuie sa faca o introspectie in ego-ul sau. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa: invete, sa citeasca, sa asculte sfaturile unora si altora, dar trebuie sa o faca din convingere si nu “impins de la spate” de anumite conjuncturi sau factori externi.
Dar…”fericiti cei saraci cu duhul”.