fbpx

Superficialitatea decentilor

Romanii sunt o natie de pasivi cu accese periodice de reactivitate. Eu nu prea cred in revolutii (in sensul de revolta, razvratire). Sau, mai corect, […]

13/10/2007
2 min read

Romanii sunt o natie de pasivi cu accese periodice de reactivitate. Eu nu prea cred in revolutii (in sensul de revolta, razvratire). Sau, mai corect, nu imi place ideea de a reactiona, insa ma simt nevoit sa accept ca fac parte dintr-un popor care e expert in a incerca sa aduca lucrurile la normal. De parca Romaniei, in stadiul (sau sa zic “halul”?) in care se afla, i-ar fi de-ajuns normalitatea.

Din punctul meu de vedere, mai enervanti decat oamenii pasivi nu sunt decat cei care reactioneaza cu succes. Daca ai puterea ca, atunci cand simti ca ti se ia ceva sau ti se face o nedreptate, sa reactionezi si sa castigi, inseamna ca ai avea puterea si sa fii proactiv, sa faci ceva atunci cand lucrurile sunt la un nivel “decent”.

Totusi, nu cred ca putem generaliza atat de mult incat sa spunem “in Romania lucrurile stau prost”. Nu toate sunt rele! Intr-adevar, unele parti sunt atat de mult sub nivelul decentului incat o lupta nu poate fi inceputa decat prin reactiune, dar exista si multe domenii in care n-ar trebui sa stam “ca romanii” si sa asteptam ca cineva sa strice ceva pentru a reactiona. Poate ar fi cazul sa actionam fara sa fim provocati, fara sa ne simtim nedreptatiti, si sa incercam sa schimbam decentul in exceptional, nu doar sa transformam la loc raul in decent.

Dar nu, noi am ramas cu mentalitatea aia de dascal comunist ca avem nevoie de oameni uniformi si mediocri, de lucruri care sa fie “okay si atat”. Decat sa ai medii de 4 si medii de 10, mai bine sa ai 7 pe linie. In loc sa plusezi pe domeniile in care excelezi esti fortat sa devii parte din majoritate diferentiindu-te de ceilalti doar printr-un CNP banal. Si nici macar pe ala n-ai dreptul sa ti-l alegi.

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 
Ionut Ciureasays:

Interesanta definitie ai pentru pasiv/reactiv/proactiv. :)

 
Ionut Ciureasays:

Cred ca aici vorbesti cam generalizat. Stiu ca aceste tipare sunt contextuale. Adica intr-un context esti mai mult reactiv decat in altul. De acord, poti sa faci o medie…

Sa stii ca suntem mai reactivi/proactivi decat alte culturi pasive.

 

Ionut, ma refeream la un pic altceva decat pasiv/reactiv/proactiv-ul la care probabil te gandesti tu. Ma rog, sunt convins ca ai inteles. :)

 

Ceea ce mi se pare ciudat este ca, traind intr-o tara de mediocritati, nu ar fi foarte greu pentru cineva sa se ridice. Excelenta este ceva care va fi clar observat in peisajul mediocru. Si totusi prea putini o fac…

 

Prima propozitie e excelenta
“Romanii sunt o natie de pasivi cu accese periodice de reactivitate.”
Ma intreb insa la ce periodicitate te referi – ‘918, 41, 89 …sau de alta natura ? Ca daca e la ce vad ieu iese cam un acces la 2 generatii :-D

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]