fbpx

Romania in oglinda

Am ajuns ce ni s-a spus, Un popor cu preÅ£ redus, Biet popor fără imbold, Un popor cu preÅ£ de sold. Am ajuns fără un […]

21/12/2006
2 min read

Am ajuns ce ni s-a spus,
Un popor cu preţ redus,
Biet popor fără imbold,
Un popor cu preţ de sold.

Am ajuns fără un şfanţ,
Biet popor cu glezna-n lanţ,
Biet popor al nimănui,
Cerşetor in ţara lui.

– Adrian Paunescu

Nu stiu daca exact asa am ajuns, dar oricum suntem pe aproape. Din pacate, vine nu este neaparat numai a celor ce ne conduc. Este vina oamenilor obisnuiti. Obisnuiti sa nu faca nimic. Obisnuiti sa inghita orice mizerie. Obisnuiti sa arunce ambalaje, chistoace si pachete de tigari pe strada. Obisnuiti sa isi lase masina in mijlocul drumului gandindu-se (sau nu) ca daca pe ei nu ii deranjeaza nu se poate sa deranjeze pe altcineva. Obisnuiti sa rontaie Nachos si sa isi lase mobilele deschise in timpul filmului de la Hmultiplex. Obisnuiti sa se impinga si sa se injure in mijloacele de transport in comun. Obisnuiti sa cerseasca si sa isi planga de mila in loc sa munceasca. Obisnuiti sa dea vina pe altii si sa paseze responsabilitatea de la unul la altul. E vina voastra ca Romania este asa cum este. Nu a lor! A voastra!

Vreti ca lucrurile sa se schimbe? Uitati-va in fiecare dimineata in oglinda. De abia cand veti vedea o schimbare acolo aveti dreptul sa cereti schimbari celor din jur. Pana atunci, gura mica! Sunteti penibili.

Later edit: Ioana imi atrage atentia ca e posibil ca mesajul sa fie pus aiurea fiindca majoritatea celor ce imi citesc blogul probabil ca nu fac parte dintre cei ce ar trebui sa se simta penibili. Are dreptate! Dar cei ce imi citesc blogul pot sa incerce sa schimbe ceva!

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

cred ca in contextul evenimentelor din parlament, un citat din paunescu, oricat de adevarat fiind el (scos din context) e cea mai proasta idee pe care o puteai avea.

nu e vorba numai de ce spune un om ci si de ce semnifica el. parfumul (sau putoarea) a ceea ce este el de fapt se intinde si peste franturile de adevar pe care le poate spune.

 

Marian, in primul rand e adevarat ca e scos din context. In al doilea rand, te rog sa nu faci si tu greseala pe care o face atat de multa lume. Nu confunda omul Paunescu cu poetul Paunescu. Faptul ca poate a facut unele lucruri care nu sunt in regula nu ii anuleaza calitatile de poet.

 

cu siguranta paunescu nu e un poet slab.
cred insa ca citarea lui in postul tau (la care de altfel subscriu – minus citatul) nu e foarte ok. intre altele, sunt convins ca nu ar fi de acord cu ceea ce scrii tu aici.

in versurile astea el face in mod evident referire la un “dusman strain”, fie el occidentalul, rusul sau pur si simplul capitalismul. fara indoiala sunt versuri stangiste.

tu in schimb ai un discurs critic (admirabil) ce merge pe individualism, pe responsabilitatea fiecaruia in parte si nu pe ideea de “comun”
, “multimi”, “turme”. as zice ca e un discurs de dreapta/liberal.

 

:) E posibil sa ai dreptate, Marian. Poate ca nu ar fi de acord. Then again, nu imi pasa prea mult daca ar fi de acord sau nu. S-a intamplat sa am cartea in fata cand scriam post-ul si mi s-a parut ca s-ar potrivi…scos din context intr-adevar!

 

daca e sa fim sinceri, ne mai trezim si noi din cand in cand cu farime de nachos pe degete si cu febra musculara de la aruncatul responsabilitatilor pe altii.
cred insa ca ne scuturam repede si ne revenim.

 

Vrei sa ma intrebi daca am facut ceva? Da! Consider ca am facut si inca fac.
Dar ar fi prea mult de explicat aici. Oricum s-ar putea ca luni sau marti sa vedeti o incercare de a schimba ceva, la scara mai mare. Vezi ce zice si Zoso la el pe blog :)

 

@ Andrei : Ha ha’ noroc ca l-am adaugat de curand pe Zoso in recomandarile mele. Stiam ca ai facut ceva sa schimbi si am apreciat asta chiar daca nu am spus-o pana acum (de ex. Bookblog e cea mai tare realizare), dar intrebam de alte exemple cu ce ai facut sa schimbi lucrurile pentru ca unii oameni poate nu te stiu bine, si sa afle si ei…
@ Gabi Nistoran : Critica trebuie privita ca pe un lucru constructiv, cine stie cum sa o priveasca are numai de castigat din ea.
@ Me sau oricine altcineva : Chiar fac lucruri care sa schimbe lumea si modul ei de gandire, acuma sa vedem si in ce masura reusesc asta…:)

 
Andreeasays:

sincer..cred ca in curand nu o sa mai ne dam seama ce e ghiorlanie pentru ca civilizatie nu mai exista..si tragic e ca cei care stiu sa fie civilizati sunt aia naspa si fraieri..”ba..nu te mai chinui cu sticla aia in mana ..arunc-o dracu aici!”…”ce te crezi ecologist?”…si parerea mea e ca desi nu reusesti sa schimbi mentalitatea poporului de rand..macar incearca nu te lasi prins de “trend”!

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]