Ma gandeam zilele astea ca, probabil, pentru banci, Romania e un paradis. Singura lor problema este sa ii educe un pic pe oameni. In rest, nu vor avea nici o problema, ba din contra. Ar fi interesant sa ne putem uita pe niste statistici care sa arate rata de penetrare a cardurilor de credit pentru diferite tari, de exemplu. Fiindca eu cred ca romanii au creditele in sange. Una dintre cele mai destepte (pentru ei) lucruri pe care ar putea sa le faca bancile din Romania ar fi sa dea carduri de credit la jumatate din populatie (si sa le spuna ce-s alea).
Pentru mine, e aproape incredibila consecventa cu care romanii se ingroapa in datorii. Da-le posibilitatea sa imprumute 1000 de euro si a doua zi si-au cumparat si aragaz si frigider, chiar daca nu au nevoie de ele. Da-le posibilitatea sa imprumute 10 000 de euro si incep deja sa se gandeasca la o masina. Nu conteaza ca rata la masina e de 7-8 milioane pe luna.
Eu nu inteleg cat de bine dorm astia noaptea cand stiu ca au atatea datorii (in care s-au bagat de buna voie si nesiliti de nimeni) si ca 90% din banii pe care ii iau la sfarsitul lunii de la locul de munca (ala sigur si stabil si din care nu pot fi dati afara fiindca ei sunt alfa si omega) sunt deja cheltuiti in avans. Tind totusi sa cred ca sunt inconstienti.
:-) Romania sufera de snobism. Cunosc oameni ale caror case cad pe ei, dar au BMW X3 sau Volvo S80. Asta e inconstienta….
Dap. Si eu cunosc astfel de oameni. E o discrepanta prea mare intre statutul social pe care il afiseaza si cel adevarat.
pentru mine se cheama branding de tara situatia asta
in fond e o situatie care pentru profibilitate marilor companii nu are ce dauna
chiar si asa : cu ce poate dauna asta oamenilor
hmm oamenii se imbolnavesc fizic ; cumpara medicamente ;ok
oamenii se imbolnavesc psihic ; nu e nimic ; pornografie literatura de consum ; alcool droguri ; ok
deci lumea merge inainte
tot mai sus
Sa nu exageram. In occident, mai tot cetateanul are casa luata in rate, rata la masina, rata la…tot. Singura diferenta e ca au si salarii decente, care sa le permita asta.
In Romania, pana la “credit doar cu buletinul” nu exista mentalitatea creditelor. Inca exista teama si reticenta vis-a-vis de indatorare. Genul de gandire: “cum sa dorm noaptea, stiind ca am o datorie”. Nu mai zic de reversul medaliei, cand tinem banii la ciorap si nu ii depunem la baca de ex, de teama sa nu falimenteze banca. Gandire medievala, i-as zice eu.
Romanului ii plac extremele. Din pacate.
*banca
Si daca in occident tot cetateanul are totul luat in rate, asta inseamna ca e bine ?
Are totul luat in rate, dar nu moare de foame si nici nu cade casa pe el asa cum de multe ori se intampla cu romanu nostru…
Asa cum ai de platit lunar curent, gaze, intretinere etc. ce ti-e o rata in plus? Tot o datorie e. Ca e vorba si de venituri e alta treaba. Pt roman o rata e o povara in plus si e f greu de platit. Plus ca multi se intind mai mult decat le e plapuma. Si asta e corect.
Dar creditul nu e un lucru rau, are rolul de a ajuta. De aceea pt occidentali e ceva normal, ceva de dorit. Romanul are mentalitatea medievala, cum spuneam mai sus, de a aduna banut cu banut la ciorap si apoi cumpara ce are nevoie. Cel ce ia creditul se si foloseste de bunul respectiv in acel rastimp. Got my idea?
oana: e clar ca avem pareri mult diferite :)
Eu am sa ma opresc aici
mda
creditul te ajuta in masura in care nu se duc 85% din veniturile lunare pe credite
una e sa iti faci credit pt ca ai nevoie si alta e pt ca poti si ca vrei sa iti mai cumperi diverse ‘accesorii’
Andrei, parerile diferite, bine argumentate aduc progresul. Ma enerveaza oamenii care imi dau dreptate mereu. :)
Inteleg, Oana. Dar aici e chestie de mentalitate. Si nu ai cum sa iti schimbi mentalitatea citind 3 comment-uri pe un blog.
Pe scurt, ca sa nu spui ca nu ti-am dat un raspuns:
ai zis ca “Cel ce ia creditul se si foloseste de bunul respectiv in acel rastimp.” iar mie oamenii care isi fac credite mi se par foarte slab pregatiti din punct de vedere financiar. Evident, nu se pune la fel problema atunci cand vine vorba de credite pt persoane juridice, investitii etc
Cei ce nu au bani sa isi cumpere un sistem audio de 3-4 milioane dar si-l iau in rate au mari probleme cu capul, din punctul meu de vedere. Daca nu esti capabil sa strangi cate 50 – 100 lei pe luna ca sa iti iei sistemul, ce te face sa crezi ca vei avea banii sa platesti ratele? Si oricum, in Romania exista mentalitatea tampita sa iti faci credite pe o perioada de timp cat mai lunga (exemplu: 7 ani la masina sau 3-4 ani la calculator). Pai pana platesti tu ratele si “te folosesti”de produsul ala se inventeaza masini zburatoare si pc-ul devine piesa de muzeu.
acum am vazut ce a zis ivalki si are dreptate. E posibil sa ai nevoie la un moment dat sa faci un credit, dar a face credite fiindca e trendy sau a iti face un obicei de a cumpara totul pe credit e o prostie
Andrei, creditul in sine nu e ceva rau. A fost creat pt a ajuta. Atat creditorul, cat si debitorul. Nu oricine are acces la credit. De aia sunt ofiteri de credite care solicita documente si evalueaza dosare. Atat PF-urilor cat si PJ-urilor (persoane fizice, persoane juridice).
Creditele de consum, acordate direct in magazine, au cam scapat putin de sub control datorita accesibilitatii lor aparente. Da, bine spus, romanul de rand nu are educatie in domeniul financiar. Se arunca fara sa gandeasca, fara sa calculeze, fara sa previzioneze.
Acestea fiind spuse, cred ca am dezbatut suficient problematica asta. As putea sa mai spun multe, dar pt asta nu pot decat sa te invit la mine la birou, sa nu-ti obosim cititorii cu detalii. Si nu stiu daca ai chef de un drum pana la Oradea :).
Asa cum am promis, I keep coming back here;-).
Eu am fost invatata de ai mei parinti sa nu ma indatorez la nimeni, cu atat mai putin la banci, indiferent ce vreau sa iau. Daca am vointa, strang bani si iau totul cu banul jos. Asta inseamna nu dobanzi si tot asa… In ziua de azi e mai greu la ceva scump sa aplici asta, dar daca vrei, se poate…