fbpx
,

Omogenizari

“Most people in big companies are administered, not led. They are treated as personnel, not people.” – Robert Townsend […]Acestea fiind premisele, imi ramanea, deci, […]

20/02/2010
2 min read

“Most people in big companies are administered, not led. They are treated as personnel, not people.” – Robert Townsend

[…]Acestea fiind premisele, imi ramanea, deci, o singura varianta: sa ma adaptez. Or, ce inseamna sa te adaptezi la o lume nebuna daca nu sa iti creezi si sa crezi in propria-ti nebunie? Propria realitate.

Uitandu-ma acum inapoi, imi dau seama ca este exact ceea ce am si facut. Traiesc, in mod cert, o forma avansata de ignoranta, intr-un glob de sticla care, desi bine ancorat in realitate, nu permite accesul oricui. Totusi, ceva s-a schimbat in filosofia de pusti neexperimentat de acum cinci-sase ani: notiunea de “adaptare”. Cred in continuare in adaptare, insa mai degraba in adaptarea celorlalti. Flexibilitatea mi s-a parut intotdeauna un instrument pe cat de util, pe atat de periculos. Fiindca e foarte usor ca, dintr-o dorinta de a fi placut, acceptat, dintr-o incredere prea puternica in ceilalti, sa renunti la prea mult din ceea ce esti tu.

Cred acum in acea adaptare care te invata sa tolerezi carentele minore ale sistemelor, micile defecte pe care cei din jurul tau le au. In acelasi timp, insa, dezvolt o rezistenta din ce in ce mai puternica la tot ce inseamna adaptarea prin schimbarea propriilor principii. Daca adaptarea presupune sa accepti un sistem doar fiindca “asa se fac lucrurile aici”, poate ca adaptarea nu e cel mai inteligent lucru pe care il poti face.

Un bun exemplu in acest sens sunt corporatiile, companiile foarte mari, multinationale sau transnationale. Desigur, corporatiile nu iau decizii, oamenii care lucreaza acolo le iau. Insa le iau din cauza sistemului din care fac parte. Un sistem care trebuie, prin definitie, sa fie eficient si sa produca bani, chiar daca acest lucru sterge personalitatea oamenilor, transformandu-i in roboti.

Sigur ca exagerez, din fericire nu toate companiile mari sunt asa, si chiar in cele care sunt exista oameni suficient de puternici pentru a nu fi omogenizati de sistem. Insa exceptiile sunt parca prea putine.

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 3 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 
Aladdinsays:

Oamenii transforma sistemul sau sistemul transforma oamenii? Si una si alta. E o vorba care tine cu oamenii: “Omul sfinteste locul”.
Daca ai nevoie de roboti, foloseste roboti!
Lucrez intr-o companie mare si irosesc prea multa energie pentru a determina relatii exterioare compatibile cu propriile principii.

Aladdin

 
Mitisays:

Dreptatea este doar un cuvant.
Adaptarea este o atitudine.
Flexibilitatea, calea de mijloc, dar cea mai periculoasa.

Unii, majoritatea de fapt, au avut de facut o alegere.
Apasa tasta cancel sau remove.
Lupta penru supravietuire se poarta in acelasi mod .
Ciomagul a evoluat. Cuvintele dor mult mai tare, sfasie nu zdrobesc.

Acum corporatiile, Minunea Privatizarilor Anilor ’90, muta productia spre esssst, si instrumentele de opresiune care i-au ajutat sa aduca bunastarea pe la noi, raman fara obiectul muncii.

Aceasta carte sunt convins ca-i va ajuta sa-si schimbe sistemul de valori.
Vor auzi ca exista cuvinte care stimuleaza, se vor mira tare mult ca exista si cuvinte de lauda, multumiri, zambete………

Antreprenoriatul – solutia ideala ?
Educatia financiara ?
Programarea neurolingvistica ?

Ai o idee, o aplici, lupti pentru ea, o dezvolti, are succes, produce …..?
Sau vineeee o suma dolofana “mostenire” si te scapa de griji ?

Oferta in http://www.ro e superba .
Toata lumea vrea sa invete pe toata lumea.
Parerea e la pret bun .

Oare e vreo vina capitala in a tine cu oamenii, in a ajuta oamenii ?
Se pare ca la noi in http://www.ro, da .
Din …sdemiliona de popor….aici citesc …cat arata traficul Andrei ?

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]