Oameni bolnavi

May 25th, 2006

” Dupa parerea mea, daca descoperirile lui Kepler sau Newton, din pricina unor imprejurari, nu ar fi putut sa ajunga la cunostinta oamenilor decat jertfindu-se viata unui om, a zece, a o suta si chiar a mai multora, care ar intarzia aceste descoperiri sau ar fi piedici in calea lor, atunci Newton ar fi avut dreptul sa ucida pe cine i-ar fi nazarit, sau sa fure in fiecare zi la piata.

In cursul articolului meu am dezvoltat, pe cat imi amintesc, ideea ca…legiuitorii si marii conducatori ai omenirii, incepand din timpurile stravechi si continuand cu Licrugii, Solonii, Mahometii, Napoleonii etc. toti, fara nici o exceptie, au fost niste criminali, daca n-ar fi decat prin faptul ca, facand legi noi, au calcat pe cele vechi, respectate cu sfintenie de societate, mostenite din mosi-stramosi; si, desigur, ei nu se dadeau inapoi de la varsari de sange daca acest lucru le putea fi de folos. […]

De unde trag concluzia ca nu numai oamenii mari, dar toti cei care se inalta catusi de putin deasupra nivelului obisnuit, cei care sunt in stare sa spuna ceva nou, trebuie sa fie neaparat, prin insasi firea lor, niste criminali – mai mult sau mai putin, bineinteles. ”

– Dostoievski

Tagged ,

§ 0 Responses to Oameni bolnavi"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *