Observam astazi (a cata oara?) penibilii care se lamenteaza cu privire la tara de 2 bani in care traiesc. Stiti voi, vechea scuza proasta a impotentilor si a celor care ar putea dezvolta, urgent si fara drept de apel, un fetis fata de orice alta tara in afara de Romania. Tara aia care nu ii sprijina pe ei, niste geniali nedescoperiti, si care le-a taiat din start sansele sa devina altceva decat niste pierde-vara. Si, daca nu ar fi fost atat de prosti dar multi, le-as fi atras atentia si le-as fi povestit.
Da, Romania nu e cea mai tare tara in care te puteai naste dar problema ta nu e asta. Problema ta e ca habar n-ai ce-i aia tinta. Si uite, ca sa intelegi ceva din ce zic aici, imagineaza-ti ca esti intr-o masina, o pornesti si pe langa faptul ca stai prost cu directia, nici nu stii unde ar trebui sa ajungi, insa gazul il arzi plimbandu-te ca prostul!
E comod sa nu tintesti nimic; nimeresti mai tot timpul. Cand nu incerci nimic nu trebuie sa stai cu grija unui eventual esec, nu te simti obligat sa speri sau, Doamne fereste, sa crezi. Insa nici nu vibrezi si, pentru asta, meriti toata compasiunea mea.
Later edit: scrie si Lucian despre asta aici iar articolul de pe Motivational.ro il puteti citi aici.
Da, tara ar fi hepatita din clasa a IV-a care ne scuza oboseala precoce, lipsa de rezistenta la efort, pe scurt, fragilitatea celulei romanesti.
Romania este tara in care esecul este mai coerent decat reusita, in care daca nu-ti pasa unde esti, nu te-ai ratacit, nu-i asa?
Foarte bun articolul!
Da… intr-adevar. Foarte bine scris! Concis si energic. Se simte ca te+ai saturat de aceeasi scuza repetata la nesfarsit. Adevarul e ca vad atata victimizare si mioritism in jurul meu incat imi vine sa vomit cateodata. Si problema e ca nici macar nu e ceva natural! E doar un trend… sau mai bine zis “un crez” popular. Oricum… si eu simt acelasi lucru ca si tine. Parca am auzit de prea multe ori replica “Romania e de rahat” justficand cele mai banale esecuri. Normal ca e mai usor sa iti asumi o victorie neasteptata decat un esec. E un gen de filozofie “hai sa iau nota 9”, iar eu voi lua de fapt 10. Ce e mai grav este exact acea absenta totala a simplei INCERCARI de a confirma ceva. Si partea trista e ca se manifesta foarte mult la tinerii “nihilisti” ai natiunii. Cei care planuiesc sa cucereasca Vestul inainte sa fi incercat macar sa cucereasca Estul.
P.S.: It’s good to be back here. :) Am absentat o vreme…
Oricât de mult iubesc România, sunt şi nu sunt de acord cu tine.
Geniile astea care zic ei că se “pierd” în Å£ara noastră, sunt, într-adevăr, niÅŸte persoane cu un caracter dubios. TotuÅŸi, istoria dă dovezi ÅŸi în sprijinul acestora – BrâncuÅŸi, Cioran, Eliade.
Şi eu critic România, pentru actualii români (subliniez actualii). Simt o emoţie când iau tricolorul în mână, sunt mândru că m-am născut aici, dar şi mi-e scârbă de majoritatea concetăţenilor. Cum să nu critici România, pentru românii ei din aceste clipe, când suni la poliţie să reclami ceva, iar poliţaiul îi închide, făcându-te nesimţit? Sau cum unul aruncă gunoaie în mijlocul oraşului, lumea vede, dar nu zice nimic?
Nu e vorba de lamentare, ci de scârbă. Să vrei să faci ceva, dar să te loveÅŸti de indiferenţă ÅŸi uneori ÅŸi de cuÅ£ite venite din spate…Pentru asta trebuie criticată România. Pentru românii ei actuali.
Am observat, Iulian :)
Lucian: Criticandu-i pe cei despre care vorbeam mai sus imi dau seama ca si eu critic o bucata din Romania in care traiesc. Dar si eu si tu suntem tot parti din Romania asta. Permite-mi, te rog, sa nu generalizez in sens negativ ci sa vad “Romania personala”, cum spunea Paler, ca pe Romania pe care o definesc oamenii nu gunoaiele.
Astea fiind zise, nu cumva Romania e o tara bestiala in care insa traiesc cam multe gunoaie?
“prefer sa ma disociez de provincialii care considera ca tot ce a e rau se intimpla la noi in tara” Umberto eco, cinci scrieri morale
“trebuie sa te inteleg, tara mea, dar daca nu pot, ce sa fac?” maiakovski
“romania tu nu plingi niciodata” marius ianus
La noi exista intr-adevar o problema in primul rand de perceptie…eu una cand spun “tara mea” ma refer la locurile minunate turistice aflate la noi, la traditiile si mai minunate pe care nu toti si le mai amintesc, la locurile si oamenii care inca se mai pot numi oameni…in rest…nu e decat o adunatura de parlamentari, hoti, afaceristi, pesti, curve, si asa mai departe, exemplele continua la nesfarsit…sa ma explic…nu tara e problema ci oamenii care o reprezinta…legislatia prost alcatuita dar mai ales prost inteleasa, si iar aici exemplele pot continua la nesfarsit. In alte parti umbla porcul cu paiul in gura, sau cainii cu covrigi in coada? asa o fi, dar trebuie sa ii mai si prinzi, indiferent in ce tara te nasti sau te afli…ori daca tu stai si te uiti la ei ce frumosi sunt…Da, sunt si cazuri in care nu te poti impotrivi, sunt si cazuri in care te impotrivesti degeaba si incerci aiurea sa schimbi un “sistem” prea bine infipt in fundurile unora ca sa il mai poti schimba…dar asta nu inseamna sa te dai batut. Imi cer scuze de limbaj dar asta e opinia mea necenzurata…:D
Acum cateva luni m-am intors din India, experienta care mi-a consolidat pozitia vizavi de situatia din Romania. Daca atunci cand te intorci din Germania poti fi nemultumit ca in tara ta lucrurile nu sunt asa bine organizate, cand te intorci din India ii multumesti lui Dumnezeu ca te-ai nascut intr-o tara in care exista trotuare. Realitatea este ca facem parte dintr-o minoritate, o minoritate norocoasa. Majoritatea populatiei globului traieste in mizerie. Cand m-am intors unii m-au intrebat: „Cum e? E asa rau ca la noi?â€. Nici nu ma pot gandi la o comparatie dupa ce am vazut oameni care traiesc intr-o era uitata, intr-o societate in care pare ca individul nu are nici o valoare. Nu situ cu ce compara ei, nu stiu care este societatea ideala pe langa care Romania pare asa „varzaâ€. Sunt bineinteles probleme, dar lucrurile se schimba, mergem inainte iar asta este important, traim intr-o tara cu un potential mare. Oricum „scuza Romania†mi se pare patetica, asa de ridicola incat uneori imi vine sa rad. Daca intrii mai adanc in viata plangaciosilor cred ca ai sa vezi ca de fapt ca e un intreg complot impotriva lor porind de la vecini, sefi, colegi pana la fotbalisti, arbitrii, politisti, functionari, politicieni etc. plus noi care scriem de ei, mai simplu spus intreaga Romanie :)
Victor, poate ne vedem sa imi povestesti si mie despre ce ai vazut acolo. Mi-ar placea.
Dar noi de raportăm la India sau la Germania? Ne comparăm cu primitivismul sau cu civilizaţia?
nu Å£ara e de vină, ci unii oameni care locuiesc în ea. am fost de curând plecată în străinătate ÅŸi am văzut că se poate ÅŸi mai rău… mi se făcuse dor de Å£ară , aÅŸa cu toate relele ÅŸi văicărelile…
asta dacă priveÅŸti partea bună a lucrurilor…
Oamenii isi gasesc scuze peste tot. Doar ca probabil americanii si germanii isi gasesc alte scuze decit romanii, iar acestia din urma isi gasesc mai des scuze decit primii. Pentru ca traim intr-o cultura a lui “lasa-ma ca sa te las”, al pupatului miinilor, picioarelor si posteriorului, urmat de miriitul pe la spate si multe altele de gen. Pentru ca totul se misca haotic si la voia intimplarii. Ii place romanului sa traiasca asa si nu sa se organizeze. Dar pentru a invata sa nu-i mai placa e nevoie de educatie.
Lucian, ma amuza intrebarea ta: daca ne raportam la Germania sau la India, adica civilizatie vs primitivism? Depinde din ce unghi privesti: Germania care l-a dat pe Hitler si India care l-a dat pe Gandhi? Hmmm … oare ce sa alegem? Totusi, India are o civilizatie veche de vreo 5000 de ani. In cinci milenii, se mai degradeaza lucrurile, ce zici? Sau devin nepotrivite. Sau devin atit de amestecate, incit nu mai stii pe ce lume traiesti.
Dar sa pui egal intre India si primitivism mi se pare … pripeala. Ca nu vreau sa te banuiesc de lipsa de informare.
Poate sunt unii care au o tinta, au obiective, au interese si s-au saturat de anumite lucruri. Iar scuzele lor ii determina sa isi faca un plan de bataie, sa stabileasca obiective si sa porneasca la munca.
Nu sunt de acord cu ideea “decat codas la oras, mai bine la sat fruntas” spusa anterior – “Cei care planuiesc sa cucereasca Vestul inainte sa fi incercat macar sa cucereasca Estul.” Prefer sa fiu codas la oras…
@ Victor Osorhan: In ce parte a Indiei ai fost?
@ Lucian Vasile: Deci, dupa tine India = primitivism si Germania = civilizaţie?
hmmm, @ Victor Osorhan, e bine de aflat ce mai fac vechile cunostiinte…cu toata “mizeria” ei si India e o tara superba…
@ catalina.george, pot afirma ca sunt de acord cu tine, oamenii chiar isi gasesc scuze in tot si toate…e un defect general…sau aproape…general.
Am descoperit astazi site-ul asta, posibil sa va surprinda cat de bogati sunteti :) http://www.globalrichlist.com
@Lucian Vasile – La ce ne raportam? Asta ma intrebam si eu. Am dat doua exemple din extreme tocmai ca sa subliniez ca pentru o raportare corecta e util sa privesti in toate directiile. „Primitiv†nu e cuvantul pe care l-as folosi, de exemplu, din punct de vedere economic, India este a 2-a tara din lume (dupa China) dar bineinteles asta nu rezolva neaparat problemele sociale de acolo.
@thaistory – Am fost in Maharastra (in Bombay dar si prin tara) si apoi in Goa (ce mai bogata regiune din India, regiunea turistica).
@Andrei – Ar fi fain sa ne intalnim sa mai vorbim. Zilele astea vreau sa pun si blogul meu pe net si am pregatit si un post lung despre India.
Intr-adevar nu tara e problema, geografic vorbind. M-am saturat sa aud ca dezvoltarea noastra a fost stopata sau incetinita din cauza latinitatii noastre aflate intr-o mare slava. Mi se pare ca avem o lipsa de tinta, nu stim unde vrem sa ajungem. Uitati-va in istorie, ca am coalizat cu o putere sau cu alta, dupa cum ni se parea ca bate vantul. Oportunismul de care am fi vrut sa avem parte a cam fugit de noi. Deh, parca prea suntem trestii care se leagana in bataia vantului. In ce moment o parte din natia asta si-a fracturat coloana vertebrala? Schimbarea vine din partea fiecaruia. Vointa sa fie si perseverenta! Un analist intr-o emisiune punea o intrebare : “De ce ne comparam mereu cu cei mari si nu cu vecinii? Noi traim in Vest sau in Est?”. Bun, m-am nascut intr-un loc, n-ar fi bine sa incerc sa ma realizez in acela? Nu contest ca exista valori pe care societatea noastra nu le-a bagat in seama, da, e adevarat, dar de cele mai multe ori persoanele acelea chiar au vrut sa devina apreciate in Romania. Abia dupa aceea au parasit-o. Daca oamenii care sunt cetateni romani fiindca traiesc pe teritoriul unei tari care intamplator se numeste Romania, ar fi mutati pe un alt teritoriu numit altfel, s-ar schimba ceva? Ma refer strict la spatiul geografic. Oare s-ar schimba mentalitatea? Era si o gluma vis-a-vis de Romania: “Frumoasa tara, pacat ca-i locuita.” Pacat ca-i locuita de unii cetateni. Parca acesti “unii” par a fi mai numerosi decat cei cu bun simt si cu un scop in viata. Poate ca sunt ei mai galagiosi.
@ Victor Osorhan: Site-ul Global Rich List este intradevar interesant! DAR, cred ca sunt atatea variabile care anuleaza rezultatul, incat faptul ca ma aflu printre xxx% cei mai bogati oameni din lume nu ma incanta. Traiul de viata difera atat de mult de la o tara la alta, de la un continent la altul. Cu 10 USD manaci o saptamana in Asia de Sud-Est, iar in Europa iei cina de seara.
Da, e adevarat. Locurile mai scumpe reflect insa si un nivel de trai mai ridicat, echilibrul se face cumva. Am revenit pentru ca tot am zis de India si am scris si articolul pe blogul meu.
“BrâncuÅŸi, Cioran, Eliade”
Ioan Luca Caragiale.
S-a carat in Germania cu toata familia, scarbit de Romania. Cand Academia i-a dat premiu, nici nu a catadixit sa vina sa-l ia.
“Astea fiind zise, nu cumva Romania e o tara bestiala in care insa traiesc cam multe gunoaie? “
Vezi, Andrei, dupa ce ai scris un articol total subiectiv te-ai trezit si ai vazut adevarul. Pornind de la intrebarea de mai sus apuca-te si mai scrie un articol. De data asta te asigur ca ai pus intrebarea potrivita si vei ajunge la rezultatul potrivit.
Multumesc, Marian insa eu “cred in a privi realitatea in ochi si a o refuza”.
Pacat de asa concluzie… eu inca mai cred ca o sa apara un articol obiectiv de data aceasta. Da, putem sa privim realitatea in ochi si sa o refuzam dar QUI PRODEST ? Nu e mai bine sa luptam pentru a o schimba ? Poate ma supar indeajuns incit sa scriu eu articolul. Stai pe aproape.
Marian, esti pe un blog iar articolele ar trebui sa fie subiective. Da, este parerea mea, este modul in care vad eu lucrurile iar eu e foarte posibil sa gresesc.
La fel cum tu esti liber sa iti scrii propria parere sau sa incerci o abordare mai obiectiva. Sa imi dai si mie link :)
Am zis “daca ma supar indeajuns“. Am o veste proasta si una si mai proasta: doctorul mi-a recomandat sa nu mai ma supar ca de-aia am tensiune iar cu supararea lucrurile stau cam grav. Adica am trecut la stadiul superior, la scirba. Pentru ca suntem si noi de acord intr-un punct: in tara asta traiesc cam multe gunoaie. Gunoaie sunt peste tot insa in cele mai multe cazuri sunt puse la respect si per ansamblu tara aia iese mai bine la imagine. La noi gunoaiele fac legea. Din pacate mi-au trebuit (aproape) 20 de ani ca sa-mi dau seama ca Silviu Brucan a avut dreptate. Incepem sa ne trezim, asta e vestea cea buna. Vestea proasta este ca pe de o parte mai avem destul iar pe de alta parte gunoaiele astea, chiar daca se vor acoperi frumos si vor disparea din cimpul vizual vor ramine cu averile acumulate si cu oarecare putere de decizie. Asta daca se respecta regulile din istoria pe care o cunoastem cu totii. Daca nu, minune dumnezeiasca se numeste. Nu avem decit trei variante: sa asteptam minunea, sa ne fofilam si sa ne adaptam la lumea asta strimba sau sa luptam pentru o cauza mai buna. Tu pe care o alegi ?
Am ales deja, Marian. Si daca inca nu se vede, asta nu inseamna decat ca trebuie sa ma straduiesc mai mult.
Ba se vede, din punctul meu de vedere ! Altfel nu aveai ca sa cauti pe http://blog.s-m.ro undeva in partea dreapta ! Dar am vrut sa te “enervez“ putin si sa te provoc la mai mult. Hai s-o tinem tot asa, fiecare in felul sau va provoca o chestie care se cheama “Desteapta-te romane“. Nici nu trebuie organizare (cel putin deocamdata). Separat, fiecare cu parerile sale dar macar sa ii zgîlţîim si sa-i sculam din somn. Hai la straduinta cea mare !
:)
imi zici si mie te rog de unde fac rost de tema asta? multumesc anticipat