Mi-am pus problema asta pentru prima data acum vreo 2 saptamani, dupa un speech tinut de un manager. Este intr-adevar modestia o calitate? Sau este un lux pe care putini si-l permit? Iti permiti sa fii modest intr-o lume cu o competitivitate atat de mare?
(Atentie! Daca nu esti modest nu inseamna neaparat ca esti laudaros! Sau, cu alte cuvinte, lipsa calitatii de a fi modest nu implica automat si prezenta defectului de a fi laudaros.)
Trăind în societatea de astăzi, ajungi să crezi că modestia nu mai este ceva indispensabil. Într-o mare de rechini, tot ce poţi face este să rosteşti cuvântul (al tău, personal), chiar dacă asta implică eludarea modestiei. Cei care însă tot mai ţin la modestie, sunt nişte luptători contra vântului actual, nişte specimene demne de admiraţie şi de pus în ramă. Şi da, puţini îşi permit să ajungă pe un perete. Evident, vorbesc de cazul în care se foloseşte modestia. :)
Unii sunt buni caci nu au curajul sa refuze, nu indraznesc sa calce stramb?
Laudarosenia este o strategie de PR personal, este un complex psihic (lipsa de incredere in sine etc.) sau e o simpla auto-evaluare caruia celuilalt i se pare exagerata?
Modestia este rar intalnita in ziua de astazi. Oamenii lupta prin toate mijloacele sa iasa in evidenta si modestia este una dintre calitatile putin apreciate intr-o competitie. De cele mai multe ori ne dorim sa o intalnim la cei din jurul nostru si implicit ceilalti sa o descopere la noi.
Din experienta mea modestia merge mana in mana cu sinceritatea. Cand gasesti aceste doua trasaturi la o persoana il apreciezi pentru fapte si nu pentru vorbe. Modestia reprezinta faptele in locul cuvintelor.
Adela: atentie la ceea ce zice Adrian in legatura cu PR-ul si personal branding. Una dintre cele mai scurte si cuprinzatoare definitii date PR-ului zicea asa:
“PR-ul inseamna sa faci un lucru foarte bine si sa vorbesti despre asta!”
Ceea ce nu inseamna sa exagerezi. Oricum, a nu se intelege ca recomand lipsa de modestie! Eu doar intreb fiindca nu am ajuns inca la o concluzie
In societatea de azi , sa fii modest devine un defect.
Daca esti modest, esti luat de fraier, nu esti apreciat cum trebuie, pentru ca , nu i asa, nu te lauzi.
Nu ma bag in chestiuni ce tin de PR si branding, spun despre ce observ.
Eu nu cred ca e deloc un defect sa fi modest nici macar in societatea de azi. Unele valori nu se periseaza cu trecerea timpului. Eu cred ca sa fii modest nu inseamna sa nu-ti cunosti valoarea, dar sa nu umblii cu nasul pe sus din cauza ca ti-o cunosti. Si daca n-o sa umblii cu nasu pe sus ai o probabilitate mai mica sa dai in gropi :D.
Eu cand o sa fiu mare vreau sa ma fac modesta. Deocamdata nu pot decat sa imi creez brandul personal, sa ma laud cu putinele mele succese, cu modul meu de a gandi si cu planurile mele marete de viitor.
Putini oameni isi permit sa fie modesti.
Asemanatoare zicalei “Tact is for people not witty enough to be sarcastic” tind sa cred ca lauda e pentru oameni care nu au facut suficiente ca sa fie modesti.
Si cand ajungi un om valoros, care a infaptuit lucruri mari si cu o reputatie solida, atunci sa fii modest e una din cele mai de apreciat calitati.
octavian paler spunea ca “numai oamenii mediocri sunt modesti”.
Nici un om nu cred ca ar trebui sa fie modest.
A fi modest inseamna de multe ori a nu-ti recunoaste propriile calitati.
Un om modest asteapta de fiecare data ca ceilalti sa-l aprecieze.
Apreciaza-te singur ca sa fii apreciat de cei din jur!
Pana la un anumit punct, e foarte bine sa iti pui in valoare calitatile. Mult timp n-am vrut sa fiu infumurata, dar uneori modestia poate fi prost inteleasa. si astfel ratezi niste oportunitati extraordinare. Ok, modest, modest, dar trebuie sa stii sa iti evidentiezi punctele tari.
modestia e o virtute. voi confundati un pic modestia cu lipsa de laudarosenie. si asta e o greseala. pentru ca modestia inseamna, in mare parte, si o doza solida de bun-simtz, de o anumita crestere, de dozare, de inteligentza expectativa… a reduce modestia doar la un antonim mi se pare minimalist, neglijent si flamboyant. Andrei – chiar ma bucur c-ai remarcat si tu acelasi lucru. Cat despre Octavian Paler – e evident c-a preferat un stil flamboyant in cazul asta: uneori, ca sa te faci auzit, trebuie sa urli…
… si apropo de adevaruri absolute inghitzite pe banda si pe ne-rasuflate: dragii mei, faptul de a muri nu confera nimanui calitatea de-a fi grait intotdeauna numai adevarul divin. Hai sa nu mai luam ca litera de lege orice scriere a cuiva plecat dintre noi.
Cred ca acesti oameni s-ar fi bucurat mai mult ca noi sa-i cetim atenti, printre randuri, nu ad-literam. Zic asta pentru ca, in ultimele saptamani, citatele din Paler au devenit panacee – se aplica oriunde, oricand, oricui si la orice, mai rau ca ceapa la 5000 legatura… E o extrema care nu face bine (my2cents)
modestia este doar pentru oamenii lipsiti de caracter!
in primul rand modestia este o virtute asa cum mandria este unul dintre cele sapte pacate capitale.
…daca toata lumea de pe pamant a fost ispitita de acest pacat,de la copii cei mai mici pana la oamenii cei mai in varsta,de la omul cel mai invatat pana la cel mai simplu,modestia cu toate ca este o calitate nu este incercata de multi dintre noi ,asa cum ar fi trebuit.consider ca modestia este o forma prin care te manifesti lasand celor din jurul tau sa te aprecieze la adevarata valoare,tot ce trebuie sa faci este sa le dai un impuls,sa arati ca esti cel mai bun daca asa te consideri nu sa spui,sa te afirmi daca socotesti ca locul pe care il ocupi este varful piramidei,nicidecum sa te auto-supra-dimesionezi.