Am citit vreo zece carti de negociere pana acum si probabil de cateva ori mai multe carti de vanzari. Sunt multe lucruri aplicabile, pe care le folosesc, sunt si mai multe pe care ma bucur ca le-am citit fiindca acum ma ajuta sa ma feresc de tampiti. Ar trebui sa fiu politicos, probabil. Deci ii voi numi in continuare “impostori”, insa voi stiti ca, de fapt, alt cuvant imi vine primul in minte.
Impostorii sunt niste baieti (si fete) pe care cineva, odata, i-a facut sa creada ca ce fac ei se cheama negociere. Cand de fapt ar fi trebuit sa le spuna clar si raspicat: “te voi invata cum sa iti lasi bunul simt acasa atunci cand vii la munca, pana cand o sa uiti ca l-ai avut vreodata”. Si ar fi fost mult mai fair sa le spuna asta, i-ar fi scutit de deziluzii. Sunt oameni care sunt prea goi ca sa simta la adevarata profunzime sentimentul unei tranzactii win-win. Au nevoie nu numai sa simta ca ei au castigat, ci si ca celalalt a pierdut.
Ma deranjeaza oamenii astia, imi displace sa interactionez cu ei. Acum cativa ani o interactiune cu ei ma facea sa ma urc pe pereti. Acum doar ma irita si imi provoaca mila. Fiindca am inteles ca impostorii traiesc intr-un paradox care mai devreme sau mai tarziu ii va ingenunchea psihic.
Se straduiesc atat de tare sa iasa mereu castigatori, sa ii pacaleasca pe ceilalti, doar fiindca isi doresc cu disperare recunoastere, statut si respect. Adica exact lucrurile pe care le pierd in fiecare zi in care se comporta in halul in care se comporta.
Andrei am o intrebare: cum pot afla daca cineva imi cntroleaza calculatorul sau parola pe site-urile de joburi? Poti sa ma ajuti!
Andrei, de ce ai zis ca cei care gandesc in paradox, pana la urma ii va ingenunchea psihic?
Paula: in legatura cu site-urile de joburi n-am nici cea mai vaga idee, nu le-am folosit niciodata.
In ceea ce priveste paradoxul, ei isi doresc ceva dar tot ceea ce fac ii duce catre opusul a ceea ce isi doresc. Iar la un moment dat asta ii va face sa cedeze psihic pe multi dintre ei, fiindca ori isi vor da seama ce au facut, ori vor incepe sa dispere vazand ca ceea ce isi doresc nu se intampla niciodata.
Salut Andrei,
Mai intai felicitari pentru blog, sunt foarte multe idei interesante aici.As vrea sa te rog daca poti sa recomanzi cateva din cartile de negociere despre care vorbesti. Multumesc.
Andrei, oamenii astia care negociaza oriunde, orice, oricand, dorind ca ei sa castige si ceilalti sa piarda, din pacate pentru noi, traiesc si nu vor iesi din propria lor voma iluzorie niciodata.
Aceste javre nu vor fi niciodata in stare sa cedeze psihic la nimic altceva decat la propriile pierderi materiale.
Daca ar ceda psihic, dandu-si seama ca nu si-au castigat respectul celorlalti, ar fi ceva neasteptat de frumos, o speranta ca aceste jigodii care ne-au sufocat zi de zi ar putea fi simtitori. Si nu sunt. Sa nu ne iluzionam de pomana.
* Scuze daca am folosit termeni duri pe blogul tau, dar consider ca o “scursura de dejectii” nu poate fi numita un “izvor de materii care nu ne mai trebuie…”
Am intalnit si eu astfel de “negociatori”… prefer sa nu lucrez cu genul acesta de oameni fara viziune, oportunisti..
Din fericire exista si oameni lucizi, business oriented, care stiu sa aprecieze o colaborare de tip win-win pe termen lung.
Cristi: da, din fericire exista.
Referitor la negociere, poate fortez putin discutia dar
am citit de curand o carte, care sincer m-a pus pe ganduri: Arta de a avea intotdeauna dreptare. Aici e un link http://en.wikipedia.org/wiki/The_Art_of_Being_Right
Mi se pare foarte interesant ca exista o adevarata stiinta, cunoscuta inca din antichitate(dialectica) despre cum sa ai dreptate chiar si cand nu ai :-).
Ai citit ceva despre dialectica si mai ales ai intalnit pe cineva sau vreo situatie in care sa observi cum se pune in practica? Care e parera ta? Personal, gandindu-ma retrospectiv la niste dezbateri de care mi-am putut aminti, imi dau seama de ce anumite tampenii(dupa mine) sunt chiar ok sa le spui pentru ca audienta sau interlocutorul, daca nu are pregatirea sau expertiza necesara nu sesizeaza tot timpul nuantele.
In orice caz, sunt interesat si de alte pareri in domeniu, daca ai vreo sugestie de carte interesanta pe tema asta as fi curios sa o citesc.
Merci anticipat.
Ca sa iti doresti o situatie win-win, trebuie sa inveti in primul rand sa fii om. Apoi, vine respectul catre persoana din fata ta. Atunci cand te asezi la masa de negocieri doar pentru a da cu pumnul in masa, deja se numeste impunere.
Negocierea, ca si diplomatia de altfel, necesita educatie si bun simt.