fbpx

Managementul nu e despre control

Stiti, dupa ce citesti multe zeci de carti de management, HR si psihologie organizationala ajungi sa ai impresia ca te pricepi la ce faci. Ca […]

19/07/2011
1 min read

Stiti, dupa ce citesti multe zeci de carti de management, HR si psihologie organizationala ajungi sa ai impresia ca te pricepi la ce faci. Ca managementul asta nu e chiar atat de complicat. Dupa ce acumulezi macar 5-6 ani de experienta in care ai aplicat mare parte din ce scria in cartile alea si crezi ca te-ai lamurit care sunt valabile si care nu, exista posibilitatea sa incepi sa devii arogant. Bine, nu numai arogant, ci si bun in ceea ce faci.

Bun si arogant.

Bun, arogant si fraier. Fiindca ajungi sa ai impresia ca detii controlul. Pentru un manager, a detine controlul e suprema realizare. Iar a face asta intr-o organizatie in care nu doar el, ci toti sunt fericiti cu ceea ce fac este nirvana.

Ajungi uneori sa ai impresia ca detii controlul. Si nu-l detii! Nu o faci acum si nu vei reusi sa o faci niciodata, indiferent de cat de bun vei fi. Si stiti ce e paradoxal? Cu cat incercam mai puternic sa facem asta, cu atat viata va simti nevoia sa fie mai directa cu noi. Fiindca, in mod evident, nu prea pricepem mesajul.

Managementul nu este despre control, probabil ca Peter Drucker era baut cand a zis-o. Managementul este despre flexibilitate si despre schimbare. Abia atunci cand vom reusi sa train-uim oameni care sa se descurce fara sa fie controlati si fara sa simta ca au nevoie sa fie controlati vom trece la nivelul urmator. Pana atunci, poate ca suntem buni profesionisti, dar nu suntem neaparat si buni manageri.

*articol editat, adaugit si republicat, cu aceeasi convingere ca in momentul in care l-am publicat initial

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 11 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 
adisays:

Multi manageri cred ca sunt manageri, doar dacă detin controlul. E, de altfel, și singurul mod de lucru pe care ei îl cunosc. Apropos, să ai un singur stil de management nu e identic cu a încerca să le vinzi tuturor oamenilor doar pantofi mărimea 42?

Pentru mine e destul de clar ca in momentele in care tu esti in “birou” subordonatii isi fac treaba. Provocarea mai mare e de fapt ce se intampla cand tu nu esti acolo.

In final, cred ca Drucker a zis chestia aia despre control deoarece il asociaza cu puterea. .

 
Andrei Roscasays:
Relevant commenter background or experience:Author

Adi: “Apropos, să ai un singur stil de management nu e identic cu a încerca să le vinzi tuturor oamenilor doar pantofi mărimea 42?”

Tare asta:) Da, cam asa-i.

 

Bravos, Andrei!

Managementul este despre rezultate, despre a tine directia si despre a realiza (= a aduce in real) planuri indraznete.

Si-ar mai fi ceva: stii de ce sunt atatia manageri pe lumea asta? Din simplul motiv ca mai toate deciziile de business au foarte mult irational in ele. Top of the top este mai degraba intuitiv si divergent in gandire. Iar orice idee are nevoie, pana la aplicare, de un plan bun. Care mai trebuie si urmarit. Hence, management & managers.

 
Marcu Paulasays:

Andrei, poate ar trebui sa nu mai fii arogant, ci mandru de ceea ce faci.E mai crestinestete.

 
Andrei Roscasays:
Relevant commenter background or experience:Author

Paula: m-am gandit un pic la ce-ai spus, am sa merg pe varianta “arogant”.

 
Andrei Roscasays:
Relevant commenter background or experience:Author

Mihai Stanescu: cand zici “top of the top” te referi la oamenii cei mai buni, nu?

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]