fbpx

Lumea devine mai buna fiindca

Nu facem bine pentru ceilalti, facem bine pentru noi. Intotdeauna! Ii ajutam pe ceiallti fiindca, intr-un fel sau altul, asta ne ajuta pe noi. Iar […]

03/12/2010
1 min read

Nu facem bine pentru ceilalti, facem bine pentru noi. Intotdeauna! Ii ajutam pe ceiallti fiindca, intr-un fel sau altul, asta ne ajuta pe noi. Iar faptul ca, in realitate, orice act de “altruism” e o forma pozitiva de egoism nu schimba de fapt mare lucru.

Citeam zilele trecute ca exista oameni carora le este teama sa recunoasca ca ceea ce fac pentru altii fac fiindca asta ii ajuta pe ei. Se sperie atunci cand intrezaresc posibilitatea sa fi dat bani unuia de pe strada tocmai fiindca ei aveau nevoie sa dea bani, nu cel ce i-a primit. Le este teama fiindca ei au nevoie sa creada ca ajutandu-i pe altii, pun umarul la constructia unei lumi mai bune.

Si stiti ce? Chiar asta fac! Atata doar ca lumea nu devine mai buna fiindca un om de pe strada are ce manca astazi datorita noua. Lumea devine mai buna fiindca noi devenim mai buni. Fiindca schimbarea incepe intotdeauna in noi. Si unii ar spune ca tot acolo se si termina.

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 11 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

Eu sunt de parere ca nu e bine sa dam bani oamenilor pe strada pentru ca asta ii tine pe strada. Daca nu ar castiga nimic in strada ei ar face altceva – sau cei care ii trimit in strada ar face altceva.

Cat despre egoismul din faptele bune, as zice ca nu e pozitiv ci negativ. Cineva da 10 lei unuia pe strada si are o parere foarte buna despre el ca a facut asta, suficienta asta e negativa. Cineva care are nevoie sa dea 10 lei ca sa se considere bun el pe el insusi nu face mare lucru.

Eu cred in bunatatea care nu e egoism. Care exista pur si simplu. Si care se cultiva prin educatie, cultura, valori.

 
Avanisays:

Devenim mai buni daca suntem egoisti, daca ne “hranim” cu starea de bine pe care o producem celor din jurul nostru. Sunt oameni care se simt mai impliniti daca ofera ceva bun celor din jur si, aici nu ma refer doar la acte de caritate si ajutoare sociale, ci si la creearea unei stari de buna dispozitie prin impartasirea unui banc sau a unei intamplari amuzante. Parca te simti mai bine stiind ca tu ai provocat fie si cateva secunde zambetul celor de langa tine.

 

Chiar daca facem un bine pentru ceilalti, nu o facem de buna voie. Si un sfat adresat unui coleg, cunostinta…etc. are un interes ascuns.

 
Andrei Roscasays:
Relevant commenter background or experience:Author

Daniel: o faci sa sune mai rau decat este de fapt. Interesul ascuns in 99% dintre cazuri se refera la faptul ca avem nevoi si ca suntem oameni.

 

Chiar daca facem un bine pentru ceilalti, nu o facem de buna voie. Si un sfat adresat unui coleg, cunostinta…etc. are un interes ascuns.

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]