fbpx

Intrebare

Toti oamenii culti sunt si inteligenti? E posibil ca un om mediu ca inteligenta sa fie peste medie in ceea ce priveste cultura? Stim ca […]

07/11/2006
1 min read

Toti oamenii culti sunt si inteligenti? E posibil ca un om mediu ca inteligenta sa fie peste medie in ceea ce priveste cultura? Stim ca inteligenta nu este o conditie suficienta pentru cultura. Dar este ea o conditie necesara?

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 
Somebodysays:

Uite cum vad eu lucrurile ….. Nici una nici alta nu sunt conditii necesare pai putin suficiente pentru cealalta. Adica poti fi cult si prost si poti fi un geniu lipsit de cultura. Cea din urma se intalneste mai rar, dar acum vorbim teoretic. Cultura tine de memorie, pe cand inteligenta este ceva nativ, o capacitate intelectuala ridicata. Nu cred ca este o conditie pentru cultura, ci pur si simplu asa s-a incetatenit.

Exista o teorie , dar nu mai stiu daca mi-o amintesc corect :
Inteligenta + Cultura = Desteptaciune.
Prin urmare , un tip care tine minte si are o multitudine de cunostiinte si care in plus stie sa le lege intre ele pentru a ajunge la un rezultat este destept. Dar s-ar putea sa gresesc, memoria asta ma lasa in ultima vreme.

 

Somebody, fara nici o intentie rautacioasa, tin sa remarc ca pentru cineva care protesteaza atit de vehement in contra blogurilor proaste si agramate scrii cam prost in limba romana.
la subiectul cu pricina ti-am raspuns iar la insemnarea cu pricina.

 

Impresia mea e ca legatura dintre cultura si inteligenta nu e directa, dar exista.

In momentul in care esti suficient de inteligent, iti formezi niste gusturi si niste preferinte. De exemplu, muzica: in general oamenii inteligent sunt mai atrasi de muzica mai “complexa”, putin fiind atrasi de muzica mai simpla, cum ar fi hip-hop-ul; de asemenea, nu stiu nici un manelist inteligent. Apoi, o persoana inteligenta are o curiozitate specifica, vrand sa inteleaga mai in profunzime cum functioneaza lucrurile, de ce se face astfel si nu altfel, etc. In general, astfel de explicatii necesita o incursiune in istorie, in filosofie si alte domenii aparent putin legate de domeniul primar de interes.

E foarte posibil sa nu para clar din prima ceea ce am spus, dar ideea de baza e ca eu cred ca inteligenta si cultura sunt legate indirect.

 
vsays:

“de asemenea, nu stiu nici un manelist inteligent”
prima reactie a fost sa-ti zic “gresesti”. dar nu pot sa zic asta, din moment ce ai recunoscut ca nu stii tu vreunul, nu ca nu exista. exista, crede-ma.
din pacate… :D

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]