***Fragment din interviul pe care “l-am acordat” FrontNews.ro. Multumesc frumos! :)
Cum ti-a venit ideea pentru Bookblog? Povesteste-mi evolutia proiectului pana astazi.
Mi-e teama ca pentru asta ar fi nevoie de vreo doua romane, insa iti pot spune cum a inceput. Pe mine m-au ajutat mult cartile. Sa aflu lucruri, sa evadez cand aveam nevoie sa evadez, sa inteleg mai bine oamenii dar, mai ales, sa ma cunosc mai bine pe mine. Sunt recunoscator celor din jurul meu pentru destul de multe lucruri, am vrut sa dau ceva inapoi iar sa recomanzi carti care merita citite, sa construiesti un reper pentru pasionatii de lectura mi s-a parut o modalitate foarte buna de a face asta.
Mai ales ca era un domeniu in care se faceau (si se fac in continuare) foarte putine lucruri. Am strans o echipa, am conturat cateva obiective si am inceput sa lucram la un sistem care sa ne permita sa facem performanta, sa realizam ce ne-am propus, sa ajutam oamenii si, evident, sa ne simtim bine in timp ce facem asta. Pentru mine, dincolo de atasamentul subinteles pe care il am fata de proiect, BookBlog e o poveste de succes din multe puncte de vedere. Echipa de acolo a facut foarte multe pentru cultura, in special pe zona de online. Si inca suntem la inceputul planului. Va fi “huge”!
Cum vezi viitorul proiectului?
In primul rand vom marsa in continuare pe zona de online, incercand sa ajutam oameni si, de ce nu, sa fim vazuti ca fiind cei mai buni pe partea asta. Apoi de vom dezvolta, propabil, mai mult pe offline, prin evenimente, in primul rand. De exemplu, intalnirile Schimb de Carti, care sunt organizate acum in 15 orase din Romania si din toamna vor avea loc si in afara tarii, cel mai probabil Paris si Londra fiind primele orase. Vom dezvolta mai bine si partea de auto-sustinere financiara care sa ne permita dezvoltarea de proiecte mult mai mari. Pe termen lung, noi avem niste vise. Unul dintre ele, care personal imi pare din ce in ce mai realizabil, e sa organizam evenimente culturale la Sala Palatului iar, mai apoi, pe stadioane. As putea sa mai spun multe, dar nu vreau sa stric surprizele.
Deci nu esti de acord cu disparitia cartii dupa aparitia ecranelor?
Nu sunt de acord. Sunt insa de parere ca trebuie sa ne adaptam. Cultura nu inseamna rigiditate. A fi in pas cu schimbarile, cu tehnologia, nu inseamna neaparat o decadere a culturii, la fel cum progresul tehnologic nu are intotdeauna o legatura directa cu regresul spiritual. Oamenii incep sa fie online. Trebuie sa acceptam asta iar cei ce nu o pot accepta probabil vor muri incet-incet. Dar noi suntem aici, intelegem fenomenul, il iubim si misiunea noastra este sa imbinam cat mai bine online-ul si cultura astfel incat oamenii sa nu fie nevoiti sa aleaga intre ele.
Cum a aratat relatia cu banii in proiectul BookBlog? Ai cautat finantari? Cum reactiona lumea la idee?
Initial nici nu s-a pus problema banilor; ea a aparut atunci cand ne-am hotarat ca vrem sa ducem bookblog la un alt nivel si era clar ca daca vrem sa facem chestii din ce in ce mai misto vom avea nevoie de bani. Finantari nu am cautat, dar nici nu a fost nevoie, am avut tot timpul incredere in faptul ca proiectul poate produce bani.
Cum crezi ca o sa arate, ca business, peste 10 ani? Cat de mult vrei sa-l extinzi?
BookBlog va creste atat cat va fi nevoie sa creasca pentru ca noi sa schimbam o particica din lume si sa ne simtim si bine facand asta. Si da, desi banii nu sunt pentru niciunul dintre noi pe primul loc, nu le putem nega utilitatea. Daca ma intrebi de limite superioare, n-avem. Nici referitor la bani si nici la extindere. Iar despre limite inferioare iarasi e greu de discutat fiindca le mutam tot timpul din ce in ce mai sus.
Ce defineste blogosfera romaneasca?
Nimic nu o defineste. Nu poate fi incadrata intr-un pattern, nu poate fi controlata, nu poate fi reglementata. E libera. Brusc, oricine vrea sa spuna ceva, e ascultat. Pentru cat timp si de cat de multi oameni, asta e o alta discutie. Blogosfera e eterogena. Exista aici si uscaturi si oameni geniali, sunt si frustrari si urlete de “ajutor”, si sperante si vise. Practic, este o imagine a societatii in care traim, la o scara mai mica, cu un singur amendament: e mai libera.
Ce parere ai despre generatia hiperconectata?
Au acces mai rapid la informatii, au acces mai rapid unii la altii, pot comunica mai usor. In felul asta informatia se propaga mult mai repede, deci sunt mai eficienti. Cu mentiunea pe care am mai facut-o: sa nu uitam ca a vorbi cu cineva pe messenger sau la mobil nu va putea inlocui niciodata o intalnire fata in fata, intr-un parc sau o cafenea. Oamenii vor (constient sau nu) caldura. Si, cel putin in momentul de fata, e cam greu sa o transmiti online sau prin sateliti.
Ce vine dupa web 2.0? Cum va arata internetul peste 10 ani?
Nu stiu ce vine. Iar cei care zic ca stiu sunt nebuni. In 10 ani internetul ar putea arata cu totul altfel decat arata acum. De exemplu “deloc”.
Povesteste-mi o chestie haioasa legata de blogging.
Faptul ca in ultimii 2 ani si jumatate am cunoscut cateva sute de oameni, mi-am facut cativa prieteni buni, am castigat parteneri de business, am inceput sa ies la sucuri de doua ori mai des decat inainte si, cu toate astea, inca exista oamenii (in special jurnalisti) care sustin ca bloggerii sunt niste tipi antisociali, frustrati si cu probleme de adaptare. Deci niste tipi urla prin ziare ca altii sunt frustrati si acuza de lipsa de adaptare pe unii care folosesc niste instrumente mult mai avansate decat ei.
foarte tare. imi place mai ales chestia haioasa de la sfarsit. chiar azi am intalnit un jurnalist care mi-a spus ca uraste blogurile.
ti-am luat blogul la citit. e bun, tinere. te-am notat :)
mersi, mersi :)
credeam ca cei care marseaza pe ideea “nu timpul e problema, ci felul in care ti-l gestionezi” sunt in pat la 22, ca sa fie in picioare la 6 dimineata :)
apropos de ideea unor ziaristi care sustin “ca bloggerii sunt niste tipi antisociali … ” multi antisociali au ales astfel de instrumente pentru ca la ziar nu-i anagaja nimeni sa-si exprime parerile lor antitrus. Dar sa stii ca sunt multi ziaristi care au bloguri ;)
guru, de acord cu tine, insa asta nu schimba nimic
Codru, nu neaparat. Eu adorm pe la 2-3 si ma trezesc in jur de 9. Si, in general, noaptea sunt mai eficient decat ziua.
Dupa web2.0 nu vine web3.0? :P
mihai, sa inteleg ca erai olimpicul clasei… :)