Am citit multe carti motivationale si m-au ajutat la inceput. Dar niciodata nu am fost genul de cititor fanatic, care sa creada 100% in ceea ce scrie intr-o astfel de carte. Intotdeauna mi-am pus intrebari si am incercat sa judec, cum m-am priceput, sfaturile pe care autorul le dadea.
Acum cativa ani am citit o carte de Napoleon Hill in care erau cateva paragrafe despre importanta stabilirii telurilor. Mai dadusem de ideea asta si in alte carti dar ceea ce facea ca aceasta carte sa fie deosebita era abordarea. Hill propunea o varianta foarte simpla si practica prin care sa testezi importanta formularii unor scopuri.
Cu multa neincredere, mi-am luat inima-n dinti si am zis sa o incerc si pe asta. Era o idee usor de aplicat, care nu necesita foarte mult timp si (acum cand ma gandesc mai bine la asta) cred ca voiam sa imi demonstrez ca nu functioneaza :)
Asa ca am urmat pasii: am luat un caiet virgin, mi-am ascutit creionul si am inceput sa ma gandesc la teluri. 20 de minute mai tarziu aveam puse pe prima pagina a caietului 12 scopuri. Unele erau pe termen scurt si de o simplitate care, acum, ma face sa zambesc: “sa fac rost de filmul X” sau “sa imi cumpar o pereche de blugi verzi, evazati, cu talie joasa si cu franjuri pe margine”. Altele insa erau ceva mai indraznete; erau cele la care visam cu adevarat dar le pusesem pe foaie mai mult pentru a nu ii da lui Hill nici o sansa de a reusi sa imi demonstreze ca are dreptate: “sa pornesc o firma, impreuna cu un asociat, pana la 1 Ianuarie (adica 8 luni mai tarziu)” in contextul in care nu cunoasteam la vremea aia pe nimeni care ar fi putut sa imi fie asociat si nu aveam nici o idee clara cu privire la business-ul pe care voiam sa il creez.
A fost o experienta interesanta. M-a ajutat sa imi pun gandurile in ordine si sa imi dau seama ce vreau de fapt. Evident, caietul l-am aruncat intr-un dulap si acolo a ramas.
Dar nu pentru totdeauna. 8 luni mai tarziu, in timp ce incercam sa imi fac un pic de ordine in niste maldare de foi si dosare am dat de caietul cu pricina. La inceput nici macar nu imi mai aminteam ce e cu el. Uitandu-ma insa peste randurile de pe prima pagina am simtit ca cineva m-a lovit exact in crestetul capului. Am stat nemiscat, holbandu-ma la caiet, cam 10 minute.
De ce? Fiindca toate telurile erau atinse. Toate doisprezece. Am inceput sa verific termenele si sa ma gandesc cand le atinsesem. La unele nu imi mai aduceam exact aminte dar majoritatea respectasera si termenul.
As vrea sa am o explicatie logica pentru ceea ce s-a intamplat atunci si ceea ce se tot intampla de cativa ani incoace. Am incercat sa gasesc explicatii prin diferite locuri. Cea mai plauzibila pare cea conform careia in momentul in care formulezi aceste scopuri subconstientul incepe sa lucreze si sesizeaza de unul singur oportunitati pentru atingerea lor. Chiar daca tu uiti, subconstientul lucreaza. Ar putea fi adevarat sau nu. Cert este ca la mine functioneaza. M-am gandit ca ar putea sa mai ajute pe cineva “povestioara” asta.
Daca va apucati sa faceti liste cu scopuri urmatoarele sfaturi v-ar putea ajuta:
1. numerotati-le
2. scopurile trebuie sa fie scurte (maxim 2 propozitii fiecare)
3. sa fie clare si precise (sa nu lase loc de interpretari). Nu scrieti “vreau sa imi cumpar un BMW” ci “vreau sa imi cumpar un BMW rosu, model XYX, din anul xyzw cu volan portocaliu”
4. important: sa aiba termene. Nu scrieti doar “vreau sa imi cumpar un BMW” ci “vreau sa imi cumpar un BMW pana pe data de 04.10.2008”
5. formulati atat teluri pe termen scurt (o saptamana) cat si pe termen lung (2 ani)
6. credeti in ele. Nu neaparat in faptul ca ideea de mai sus va da roade, ci in fiecare scop in parte. Trebuie sa fie intr-adevar lucruri pe care vi le doriti
Cartea probabil se numeste Think and Grow Rich / De la idee la bani. Printre principiile enumerate se gasesc sfaturi de viata cu adevarat incredibile (atat de simple, atat de eficiente). Pe mine m-a ajutat mult dintr-un alt punct de vedere; m-a facut sa vad partea motivationala a banilor, sa asociez bogatia cu alte cuvinte decat “lacomie”. Acum castig de doua ori mai mult ca inainte de a citi cartea lui Napoleon Hill. :)
Zilele trecute am platit impozitul pe venitul global. Am depus la un ghiseu hartia primita acasa, pe care era calculata suma de plata si am primit o alta hartie, scoasa la imprimanta, cu care m-am dus la alt ghiseu alaturat casieriei. Acolo datele de pe hartie au fost procesate in alt calculator si s-a tiparit o chitanta. Am trecut alaturi la casa, am dat banii si am primit chitanta. In treaba asta au fost implicati 3 oameni si doua calculatoare, in loc de un om si un calculator.
Crezi ca daca iti propui, dupa reteta Hill, sa intervii pentru eficientizarea cheltuirii banilor obtinuti din impozitele noastre, iti atingi telul? Termenul si formularea exacta raman la latitudinea ta.
Sorin, stiu ca ai dreptate fiindca si eu am aceeasi problema. Pierd o gramada de timp cu impozite si declaratii.
Dar scopul asta nu as putea sa mi-l propun niciodata fiindca nu e destul de realist. Nu lucrez in sistem deci sunt sanse minime ca eu sa pot eficientiza ceva. In schimb, pentru persoanele care lucreaza in sistem nu cred ca e imposibil. Solutia o vede oricine si e simpla: in loc de 3 oameni la ghiseu trebuie sa fie unul cu un soft ceva mai bunicel.
Din pacate idei sunt multe dar cand vine vorba de implementare majoritatea se pierd
Itsashe: cartea se cheama intr-adevar Think and Grow Rich si are o recenzie facuta pe http://www.bookblog.ro
Cred ca ai exprimat cumva motivele pentru care trebuie sa renuti la o buna parte din telurile pe care ti le-ai putea propune: cele care sunt anihilate de interesele personale ale celor din sistemul autoritatilor.
Infrastructura noastra (drumuri, canalizare etc) reduc serios din intentiile tale pentru care poti aplica mecanismele Hill.
De curand a trecut – din interese politice – prin Camera Deputatilor, un proiect de lege care mareste numarul membrilor Consiliului Audiovizualului, de la 11 la 13: doua sinecuri cu lefuri de Secretari de Stat, chirie pentru locuinta (daca sunt din provincie), masini, soferi, secretare, cabinete etc. Bani cu care se pot face lucruri mult mai utile.
Tu esti probabil printre cei care au norocul sa fie afectati intr-o masura mai mica de anomaliile din administratie si justitie, dar sunt multi care sunt impiedicati sa-si atinga cinstit telurile pe care si le propun.
Pentru destul de multi “Think and Grow Rich” inseamna imbogatire prin diminuarea veniturilor tale, ale mele, ale majoritatii. Partea proasta e ca ei pot aplica cu eforturi mici mecanismele Hill, pentru ca le aplica in grupuri de interese.
Imi pare rau ca pesimismul meu iti umbreste bucuria unor realizari care au presupus analize, sinteze, eforturi.
o sa incerc si eu, chiar mi-am asternut cateva teluri pe o bucata de hartie
Sorin, am retinut ce ai spus si am sa ma gandesc. Deocamdata insa cele spuse de tine nu imi umbresc nicidecum realizarile. Din punctul asta de vedere sa nu iti faci probleme.
Ce bine ca ne sunt amintite din cand in cand :)
Asa este !
Felicitari Andrei , asa cum au existat 2 invetatori pentru minunatul lucru care astazi ii spunem TELEFON pot spune ca am gandit aceste lucruri in acelas timp si in intamplari asemantoare. Ma bucur sa vad ca nu sunt singurul :) care gandeste astfel
Telul meu este sa ii fac pe cei din jurul meu fericiti. Doua persoane vor fi fericite insa numai daca financiar le pot multumi, datorii etc. In momentul de fata imi este imposibil sa fac asta, nu ma pot (scuze de expresie) KK bani in doua zile. Si aici vorbesc de o suma destul de mare. Ce sa fac? Sa am grija data viitoare ce teluri imi ating? Sa am grija data viitoare cui ii promit bani, avand in vedere ca nu depindea de mine, ci de banca, momentul cand ii dadeam…Sa am grija data viitoare sa nu mai promit chiar persoanei care ma ajuta si imi facea imprumutul bani ca sa nu aiba de ce sa ma invinuiasca. Sa am grija daca vreau ceva sa fac cu mana mea si sa nu ma mai bazez pe cea care trebuia si este intr-un fel obligata sa ma ajute ca ea m-a facut. Dar aici deja intervin altele si deviez prea mult de la subiect. Ideea este: Nu va faceti teluri care depind si de altii sa fie realizate. Tot voi picati aiurea si de rahat.(din nou scuze limbajul)
mi se pare foarte corect ce spui. Telurile trebuie alese in asa fel incat sa nu depinda decat de tine.
Poate o fi coincidenta ca in ultima luna mi-au ajuns in mana tot felul de materiale care contin acelasi mesaj: acest SECRET de care toti stiu si incearca sa-l aplice. Pentru cei care sunt interesati sa afle mai multe despre acest secret despre care vorbeste si dl Andrei Rosca, faceti-va rost de filmul “The secret”. La fel ca si in cartea lui Napoleon Hill, se vorbeste despre aceasta solutie universal valabila pentru toate problemele. Succes!
Lily,
Nu iti subestimez catusi de putin inteligenta, dar chiar poti sa accepti o “solutie universala”, asa, fara sa iti pui niste intrebari?
Poate ai tu raspunsurile la intrebarile mele – vezi acest post:
http://andreirosca.bookblog.ro/2007/03/22/cum-stabilim-obiectivele/#comment-65674
Pe mine, sincer, ma ia cu frisoane reci.
…legat de stabilirea scopurilor,mi se pare plauzibila intr o oarecare masura exlicatia cu subconstientul care lucreaza si am sa incerc,cine stie…?