“Take your life in your own hands and what happens? A terrible thing: no one to blame.” – Erica Jong
Intr-adevar cam asta pare sa fie problema principala a multor oameni. Nu au pe cine da vina iar perspectiva de a recunoaste ca au gresit ii sperie prea rau. Sigur, unora le este mai usor sa recunoasca faptul ca au gresit iar altora (de exemplu mie)Â le este mai greu. Desi e important sa recunosti atunci cand ai gresit, cred ca este si mai important sa nu iti fie frica sa gresesti.
E prea plina lumea de oameni care isi traiesc viata incercand sa faca totul bine si sa se fereasca de greseli. Adevarul este insa ca greselile te ajuta sa te ridici. Sa evoluezi ca individ. Cum ai putea sa stii ce este bine daca nu ai experimentat raul ? Si cum ai putea acumula acea experienta de care avem toti atat de mare nevoie ? Nu mai vorbesc de faptul ca oamenii care se feresc de greseli se feresc degeaba. Nimeni nu este perfect iar in momentul in care fac prima greseala mai serioasa acesti oameni cad.
Clacheaza. Iar urmarea acestui lucru nu este, asa cum ar trebui, o constientizare a faptului ca greseala este umana si poate fi perceputa ca experienta daca inveti ceva din ea, ci, din contra, o crestere a fricii de a gresi, uneori o scadere a self-esteem-ului si, aproape intotdeauna, crearea unui baraj psihic care insa, face numai rau in primul rand fiindca nu ii permite individului sa invete ceva din greseala facuta.
Inumani sunt cei ce nu gresesc si sunt putine lucruri care mi se par mai inteligente si in acelasi timp mai linistitoare decat analiza unei greseli deja comise si extragerea invatamintelor.
pina la virsta asta nu mi-am luat niciodata viata in propriile miini. si asta e cea mai mare greseala a vietii mele. probabil ca daca o faceam as fi facut alte greseli, dar macar as fi stiut ca sunt din vina mea. ca eu am dorit acel lucru! si ma consolam cu asta. dar atita vreme cit faci ce vor altii, cit joci cum cinta altii, cit nu sti sa spui NU… simti ca traiesti degeaba…eu personal simt ca traiesc o viata ce nu e a mea. nu-mi apartine. foarte multe lucruri mi se par ciudate… le fac ca …asa TREBUIE… ca asa spun unii… ca sa nu se supere altii…si tot asa… de cind eram mica numai asa am trait. nu e de mirare ca acum nu stiu ce vreau, nu stiu sa iau decizii, ma sperii de orice, si cite si mai cite. stiu un singur lucru acum: ca acest lucru nu va mai dura mult. mi-ajunge. cu toata frica pe care o simt. dar vreau sa traiesc si eu!
DA……
1. Cel mai bine este sa inveti din greselile altora. Este bine sa folosesti experienta altora. Nu se poate intotdeauna…mai multe motive….
2. Cel putin sa inveti din greselite tale. Cuvantul “greseala” are un sens larg si este relativ:
Gresit in raport cu ce (punct de referinta)?
Punctul de referinta a fost bine ales?
Cine a ales punctul de referinta?
Care au fost criteriile pe baza carora s-a ales acest punctul de referinta?
Si in final cine apreciaza ca “s-a gresit”?
Asa ca nu prea te poti feri de greseli (in primul rand care sunt acelea?). Te poti feri de situatii care nu te ajuta sa-ti atingi scopul propus si care te pot conduce la un rezultat pe care nu il doreai sau la un rezultat care iti poate dauna.
Cred ca mai “constructiv” este sa se foloseasca in loc de cuvantul “greseala” expresia “nu a fost atins scopul X”. Apoi trebuiesc cautate motivele care au dus la acest insucces. Nu neaparat esec. Cunoscand motivele, acestea pot fi ocolite.
Este pierdere de vreme “sa dai vina pe cineva”, chiar si in si in situatiile in care o persoana sau un anumit factor este responsabil pentru insucces. Lamentarile creeaza un sentiment de frustrare si nu ajuta la progres. Te tin fixat in regrete inutile. Pui punct si gata. Treci mai departe. Nu este usor, dar o gandire optimista iti creaza o stare de bine: “se putea si mai rau”
Este bine sa intrebi in stanga si in dreapta, intr-un cuvant sa folosesti experienta altora, dar decizia o iei tu pebaza informatiilor adunate. Sunt convins ca daca astepti ocazia cea mare (uneori chiar o numesti ocazia vietii tale) fara sa faci nimic pentru a nu “risca sa gresesti”, asta da este o GRESEALA.
Ia-ti responsabilitatea pentru ce vrei sa faci. Nimeni nu te poate conduce acolo unde vrei sa ajungi, pentru ca nu stie exact une vrei sa ajungi. Poti sa te folosesti de unele sfaturi sau de serviciile unor consultanti foarte bine intentionati si orientati, dar ce te faci cand ce vrei tu nu se potriveste nici unui sablon si este putin in afara normelor obisnuite?
3. Cei care nu reusesc sa investe nici din “greselile” lor sunt cei care clacheaza, constatand ca mereu ca “iar nu a mers”
PS Sunt sigur ca mai pot fi spuse inca multe. Sunt lucruri care in opinia mea le ai din nastere. Este adevarat ca le poti cizela, dar daca nu ai o mica inclinatie in a-ti lua raspunderea pentru ce vrei sa faci… este greu sau imposibil de invatat. Cine nu poate sa invete, va intretine mereu sisteme dezvoltate de cei care isi iau raspunderea pentru ce fac si fac ce vor.
Multumesc pentru comentariu, dle doctor. Si eu cred ca unii oameni au o inclinatie mai mare decat altii de a isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce fac. Cred totusi ca te poti auto-educa. Dar pentru asta trebuie mai intai sa realizezi faptul ca ai o “problema”.