Problema cu principiile e ca ni le stabilim singuri, nu ne sunt impuse. Nefiindu-ne impuse, suntem mai tentati sa “umblam la ele” de cate ori ne vine greu sa le respectam.
Am tot auzit oameni incercand sa convinga pe altii ca nu e necesar sa includa o anumita clauza (ceva mai dura) intr-un contract comercial pe care se pregateau sa il semneze. Ne intelegem bine, totul va fi okay, chiar nu e nevoie sa bagam si clauza asta. Ba este. De ce? Fiindca acele contracte se semneaza pentru cazurile (alea putine si improbabile) cand lucrurile NU vor merge bine. Daca totul merge bine, nimeni nu se mai uita pe contract. Avem nevoie de ele doar atunci cand lucrurile o iau pe drumul gresit, iar atunci ar fi cazul sa avem niste clauze contractuale serioase, sau l-am facut degeaba.
Cu principiile e cam la fel. Nu simtim nevoia de a le modifica decat in momentul in care ne vine greu sa le respectam, atunci cand ne-am dori sa nu existe. De altfel, acele momente reprezinta chiar motivele pentru care ideea noastra se numeste principiu.
Si totusi, cum satisfacem aici nevoia de flexibilitate? Nu cumva a avea principii inseamna si a da dovada de o anumita rigiditate?
Sunt oameni pentru care niciodata chiar e niciodata! Si mie imi plac astfel de oameni! :)
Rigiditatea asta te poate face sa pierzi oportunitati, Ovidiu. In plus, un om de marketing ar trebui sa fie flexibil. La astea ce zici? :)
O profesoara foarte draga mie imi spunea ca principiile sunt necesare, dar sa tii de ele atunci cand ele te fac sa suferi este nebunie curata si o dovada de masochism.
De aceea este necesar sa ne (re)evaluam constant principiile si sa stim unde sa facem ajustari si cum sa le facem (vinovatia nu este o optiune;))
Pai uite ce zic :) . Cand cineva iti ofera o suma de bani in scopuri “gri”…aici niciodata chiar e niciodata pt mine. Da, stiu. Multi au zis asa :D . Cat despre Marketing, ai dreptate :) .
Ama: dar nu crezi ca suntem tentati sa le evaluam fix atunci cand ne e greu sa le respectam? Ca daca atunci cand ne e greu ajustam principiu de fiecare data, parca nu se mai cheama chiar principiu.
ovidiu, parca depinde si suma de care vorbim, nu?
Barroso : Nu. Nu e nimic negociabil pt mine intr-o astfel de situatie.
Ovidiu: nici pentru cei care accepta o suma foarte mare nu a fost negociabil pana in momentul in care au primit oferta. :)
ovidiu, ceea ce spui in ACEST MOMENT nu e relevant. cand ESTI PUS IN FATA unei situatii care-ti poate schimba viata (teoretic in bine), poti actiona diferit.
facand zoom pe o mica zona a chestiunii in discutie: ca tot ai adus vorba de bani, miron, teoretic nici eu nu as lua mita, o condamn, imi provoaca greata si sper sa am forta de a nu ma murdari/injosi ever etc…dar…sincer vorbind mi-ar fi teama sa fac un “juramant” pe viata (de genul “NU VOI”). nu uita ca s-a inventat notiunea de LOBBY, tocmai pentru cei mai sensibili la stomac…
oamenii care nu fac compromisuri de orice forma mor necunoscuti/anonimi, amarati, tristi, poate chiar dispretuiti si ridiculizati, nicidecum nu cauta stare, recunoastere publica…
Andrei, Barosso: cum spuneti voi. Asa sa faceti :) .
Åži/Åži… :D
Mulţumesc, Andrei!
http://isabellelorelai.wordpress.com/2008/05/09/multumesc
barosso: exact aceeasi chestie ziceam si eu. Nici eu nu consider ca am facut compromisuri pana acum si zic ca nu voi face. Dar mi-ar fi teama sa spun “niciodata”.
Ovidiu, sa imi aduci aminte sa iti zic o poveste cand mai vorbim.
issabellelorelai: pentru putin :)
Principiile sunt ok, dar mai important mi se pare ca aceste principii sa fie filtrate printr-o evealuare de “bun simt” a situatiei. De exemplu, un profesor foarte rigid ar putea sa puna mereu notele 100% dupa barem, considerand ca e un om corect, deci “de principiu”. Intr-o viziune mai ampla a lucrurilor, unui student cu potential dar fara incredere in sine ii poti pune o nota de incurajare, de multe ori cu rezultate mult mai bune pe termen lung.
Cumva principiile sunt reguli masiniste. Scurtaturi ca sa nu mai judecam fiecare situatie in parte, similare pe undeva cu ideea de stereotip. Nu strica o reevaluare periodica a principiilor, pentru ca, pe masura ce ne dezvoltam ca indivizi, s-ar putea ca, desi ideile raman aceleasi (corectitudinea, de exeplu), sa fim capabili de o interpretare mai profunda.
Cand e vorba de business insa, sunt deacord si cu Andrei si cu Ovidiu.
@mihai diac “””Cand e vorba de business insa, sunt deacord si cu Andrei si cu Ovidiu””” – imposibil, ei nu au spus acelasi lucru.
Andrei ,
Perfect adevarat referitor la clauzele “dure”, pai tocmai de “aia”se face contract ,pentru a stabili legea in relatia pe care o demaram .
Si a avea principii nu inseamna ca suntem rigizi.
rigid sinonim cu intolerant ? , posibil !
Flexibil, elastic, mladios, cu principii.
Tu ai abordat problema la modul general, dar eu cred ca ea este particulara fiecarui individ. Si ma gandesc la elevarea spirituala a fiecaruia.
Flexibilitatea te ajuta sa te intelegi si sa-i intelegi pe cei din jurul tau. Principiile te ajuta sa fii vertical.Flexibilitatea este o specifica a atitudinii.Ideal ar fi sa aplici cu atitudine flexibila principiile.
sincer am ajuns la concluzia ca daca nu ai principii… pe care sa le si respecti, faci umbra cam de pomana acestui pamant
Mulţumesc din nou. Am venit să-ţi spun că s-au strâns toţi banii pentru copilul bolnav, Florentina.