Inainte de a vorbi la o conferinta, ma gandesc mult la abordare. Poate mai mult decat la ce voi spune. Fiindca, la randul meu, am fost participant la multe conferinte si m-au enervat groaznic doua tipuri de oameni: cei (multi) care ma plictiseau si cei care nu aveau curajul sa spuna adevarul de teama ca ar putea sa ma deranjeze.
Da, adevarul mai si doare cateodata. Si da, uneori, pentru ca vrei sa te mai poti privi in oglinda si sa fii mandru de tine e nevoie sa fii vertical si sa spui ce crezi, nu ce ar vrea ceilalti sa auda.
Cu toate astea, nu toti suntem experti la a primi feedback, e clar. La asta contribuie puternic si oamenii care se grabesc sa dea feedback fara sa se intrebe daca abordarea e buna. De cele mai multe ori modul in care dai feedback e de doua ori mai important decat feedback-ul pe care il dai.
Orice cioban stie sa dea cu parul. A fi direct nu este intotdeauna cea mai buna varianta, iar a nu fi direct nu te face neaparat mai putin sincer. Am invatat acum ceva vreme ca mare parte dintre discutiile in contradictoriu se termina prost fiindca niciunul nu vrea sa rezolve o problema, fiecare incearca sa ii demonstreze celuilalt ca e mai destept decat el.
Doar ca, din pacate, a fi mai destept nu te face automat mai putin complexat.
Chiar citeam acum o carte pe o tema asemanatoare, The Dance of Connection, si ma entuziasmase abordarea autoarei.
Problema in genul asta de discutii (dat si primit feedback/critici) este ca avem tendinta naturala de a fi reactivi, si atunci orice vorba care ne lezeaza este vazuta ca un atac, la care se raspunde cu un contraatac. Iar in toiul luptei, nimeni nu mai aude ce spune celalalt, pentru ca este prea ocupat sa se justifice, sa se apere sau sa arunce in discutie defectele adversarului.
Ca sa ajungi la intelepciunea de a nu reactiona, de a auzi ce incearca sa spuna celalalt (si probabil nu reuseste prea bine) si de purta o discutie dificila intr-un mod constructiv nu-i deloc usor, pentru ca trebuie sa lupti cu instinctul de conservare care te impinge sa dai si tu (sau sa fugi) :P
O intrebare simpla: am citit excelentul articol de mai sus, inteleg ca sunteti specialist in comunicare. Ce parere aveti despre urmatorul articol care face referire la comunicarea dinspre Biserica spre presa: http://www.contributors.ro/reactie-rapida/de-ce-scade-increderea-in-biserica/ ?
Eu cred ca, in mare, e destul de corect, dar ma intereseaza parerea unui profesionist. Cu multumiri.