fbpx

Facultatea, in Romania

Pentru majoritatea tinerilor exista marea problema a alegerii facultatii, subiect in legatura cu care eu am avut intotdeauna o parere mai “speciala”. Daca ar fi […]

05/01/2007
6 min read

Facultatea, in RomaniaPentru majoritatea tinerilor exista marea problema a alegerii facultatii, subiect in legatura cu care eu am avut intotdeauna o parere mai “speciala”. Daca ar fi sa generalizez, cum mi se intampla destul de des (dar lucrez la asta) as spune ca, in Romania, facultatile inseamna zero. Adica nimic. De data asta, insa, nu am sa generalizez. Am sa incerc sa impart putin subiectul, in cateva mai mici, sperand ca asa voi reusi sa fiu mai obiectiv.

Dar, mai intai, sa spun ca vorbesc din punctul de vedere al unei persoane care a facut doi ani si ceva de Politehnica si care, in momentul de fata, face ASE la distanta. In plus, am prieteni sau cunostinte pe la mai toate facultatile “de stat” din Bucuresti si la cateva dintre cele private. Am sa discut despre ele separat, limitandu-ma totusi la a da exemple doar in legatura cu acele facultati pe care am pretentia ca “le cunosc”.

Am sa incep cu mitul numarul 1: “ASE este o facultate la care se intra greu si care se termina usor dar din care nu inveti nimic iar Politehnica e o facultate la care se intra usor dar se termina greu…sau deloc”.

M-am dus la ASE nu pentru diploma, cum fac multi, fiindca prin natura drumului ales de mine, nu sunt nevoit sa traiesc cu iluzia ca o astfel de certificare imi va folosi vreodata; poate doar pentru a ma lauda pe la prieteni dar, cu putina munca, cred ca voi gasi, in timp, alte lucruri cu care sa ma pot lauda. Am ales ASE fiindca acolo exista o sectie de marketing, domeniu de care ma simt foarte atras. Dupa experienta Politehnicii, despre care am sa scriu mai tarziu, nu ma asteptam la cine stie ce experiente placute din partea acestei facultati. Acum, recunosc ca m-am inselat. De fapt, mai degraba, as putea spune ca am ajuns acolo cu niste idei preconcepute.

Intr-adevar ASE este o facultate mai usoara decat Politehnica, din anumite puncte de vedere. Daca, la ASE, treci de primul an (ceea ce pentru ~30% din seria mea nu s-a dovedit a fi atat de usor) atunci singurul lucru de care mai ai nevoie este sa inveti. Si in cazul de fata “a invata” este egal, inclusiv, cu “a toci”. Daca acorzi timp materiilor e imposibil sa nu treci…la un moment dat.

Ceea ce la Politehnica nu se intampla. Acolo, in functie de specializarea aleasa, ai nevoie de cate ceva in plus. Sunt materii la care nu este deajuns sa vrei sa inveti. Trebuie sa te duca si capul un pic si sa ai chiar o inclinatie spre lucrurile mai “tehnice”. Dar la Politehnica se poate copia ! Evident ca si la ASE se poate, dar la Politehnica CHIAR SE POATE. Nu am avut niciodata talent la “a copia” si, de la un moment dat, mi-a intrat in minte si ideea ca a copia este sub demnitatea mea ceea ce m-a condamnat, din punctul asta de vedere, la impotenta. Insa pentru persoanele normale, care nu au astfel de “complexe” Politehnica poate fi considerata un rai. Am vazut acolo serii intregi copiind dupa doua persoane, am vazut 30 de lucrari identice dar, e adevarat, exista si cativa profesori cu faima ca “la examenele lor nu se copiaza”. A se vedea, de exemplu, Flondor al carui examen avea, la un moment dat, o rata de promovabilitate de 25-30%.

Inca un aspect de retinut ar fi cel legat de “spagi” si “mici atentii“. Nu am platit niciodata un examen din aceleasi motive de mai sus, dar am avut colegi care au facut-o. In felul asta am sesizat o diferenta: in Politehnica “preturile” si modalitatea de plata a examenelor erau stiute de toti. Si daca cumva nu stiai, puteai oricand intreba la secretariat unde ti se raspundea rapid. in schimbul unui pachet de cafea. Si la ASE probabil ca se ia spaga dar eu nu am auzit niciodata tipul de “zvonuri” care circula prin UPB si, in plus, am vazut doi profesori pana acum, care au refuzat spaga. In functie de ce va doriti, asta poate fi bine sau rau :)

In ceea ce priveste problema cunostintelor cu care ramai atunci cand termini o facultate, e simplu: in ORICE facultate din Romania, de stat sau privata, daca vrei sa inveti poti sa inveti. Si aici as putea da zeci de exemple. Daca esti genul de om care vrea doar diploma si se asteapta ca profesorii sa alerge dupa el cu lopata sa ii bage cunostinte pe gat, mai asteapta! Exista aici niste prejudecati mai ales in ceea ce priveste facultatile private. Daca ar fi dupa mine, le-as face pe toate private! E bunicel sistemul din America. Ca sa inveti trebuie sa platesti. Si parca altfel ai chef de scoala in momentul in care 3/4 din salariu il dai pe taxe.

Exista cel putin o facultate privata din Romania unde m-as duce cu placere. Ba mai mult, as renunta pentru 2-3 ani la antreprenoriat pentru a termina facultatea asta. E vorba de Universitatea Romano-Britanica din Bucuresti. Mi-au vorbit despre ea un profesor si un prieten si mi se pare extraordinara. In prima faza nu imi venea sa cred ca exista asa ceva in Romania. Acolo chiar se invata business. Examenele sunt planuri de afaceri de zeci si sute de mii de euro, accesul in sali se face pe baza de card, lectiile sunt inregistrate video si profesorii sunt verificati periodic de conducerea facultatii. Credeti ca s-ar fi putut face asta la o facultate de stat? Ma indoiesc.

Si, daca tot am adus vorba despre terminarea unei facultatii, cat valoreaza diploma? Merita sa iti “pierzi” 3,4,5 ani din viata cu o facultate? Raspunsul meu: depinde!

Dupa parerea mea, tinerii care fac facultatea numai pentru diploma sunt dobitoci incurabili. Am tinut pe putin 200 de interviuri de angajare si NICIODATA nu am intrebat daca are diploma sau nu si ce facultate a terminat. Am cunostinte cu firme maricele care mi-au spus ca NU conteaza ce diploma are cel care vine la interviu. Pe ei ii intereseaza CE stie sa faca acel candidat, fiindca diploma se poate “cumpara” oricand. E adevarat ca exista si unii angajatori mari care se uita, pe CV, la diplomele pe care le ai. Si e adevarat ca asta te ajuta, uneori, sa ajungi la interviu, adica sa treci de prima faza de selectie. Dar doar atat! Nimeni nu va angaja un proaspat absolvent cu diploma de inginer daca el nu stie sa faca nimic.

Imi dau seama ca am ajuns aproape de sfarsitul insemnarii si nu am scris nimic despre “mentalitatile comuniste” din facultati. Probabil ca se intampla si in alte parti dar eu stiu sigur ca acestea exista in Politehnica. Printre primele lucruri pe care le-am observat acolo au fost profesorii. Batrani! Unii mult prea batrani. Poate ca foarte buni specialisti dar slabi pedagogi. Ideea de “mentalitate comunista” nu se refera insa la varsta profesorilor ci la modul in care unele facultati iti slefuiesc gandirea. Politehnica creeaza specialisti dar o face, din punctul meu de vedere, intr-un mod defectuos. In incercarea de a aprofunda cunostintele intr-un anumit domeniu cei de la UPB reusesc sa ingusteze viziuni. Astfel, daca nu esti un om cu o personalitate puternica in momentul in care intri intr-o astfel de facultate, exista riscul sa iesi de acolo autist. Foarte bun specialist pe domeniul tau, cu o gandire foarte profunda in acea directie, dar cu o deschidere foarte mica catre orice altceva, cu o raza vizuala mult prea limitata. Cred ca nu e imposibil ca astfel de facultati sa ucida vizionari.

Mihai, Vasi si oricine mai citeste: rog corecturi/completari.

*** Later edit: Ca raspuns/continuare, Mihai a scris un post cel putin la fel de lung si extrem de interesant, pe blogul lui. Cea mai desteapta remarca, pe care eu am omis-o, este cea referitoare la momentul in care un tanar ar trebui sa isi aleaga facultatea. Si eu cred ca ideal ar fi ca cei ce termina liceul sa astepte cel putin un an (in care sa lucreze in mai multe domenii) inainte de a da la facultate. Managerul unei mari companii de HR, de la noi, spunea acum cateva saptamani ca si in momentul in care termini facultatea ar trebui sa faci acelasi lucru. Sa lucrezi un an inainte sa te inscrii la un master. Fiindca multi termina un master si realizeaza ca domeniul pe care l-au ales nu este chiar cum isi imaginau.

*** Later edit: Dan a scris si el despre facultatile din Timisoara, completandu-ma pe mine, pe alocuri

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 39 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

Andrei,

sunt in ASE profesori la care rata de promovabilitate e sub 30% la orice examen. Indiferent daca e vorba de sesiunea de iarna, vara, toamna, r.r.

In privinta spagilor, intradevar, in ASE conceptul este valabil doar pentru un cerc elitist si foarte discret.

 
Vasile Negreasays:

iti marturisesc sincer ca dupa 5 ani de politehnica si doi de Ase nu stiu ce sa iti raspund.Cu siguranta nu suport si nu voi putea suporta viziunea si educatia pe care ti o da politehnica.Nu stiu ce specialisti ies de acolo?Eu stiu ca de acolo ies oamenii care stiu sa calculeze tot felul de formule, dar cu parere de rau va spus ca nu stiu unde si cand sa le calculeze.Pur si simplu ei calculeaza, asta stiu si asta vor face, in rest nimik.Atunci cand le aduci vb de valori, de principii si de atitudini pe care un student in deplinatatea facultatilor ar trebui sa le aiba inradacinate te privesc cu superioritate sau nu te inteleg.Ce o fi asa greu de inteles ca valoarea unui om nu o da diploma, ci aspiratiile, fel lui de a gandi si a fi, atitudinea sa fata de anumite curente si iubirea aproapelui.Sunt poate lucruri spre care nu au fost canalizati sa le inteleaga sau nu sunt capabili sa le inteleaga.
Pe de alta parte privind ase-ul maturisesc ca am cunoscut oameni studiind in acele scoli (ma refer la ISE Babes din cluj unde am majoritatea fostilor colegi) care unii sunt adevarati imbecili si care inca cred ca a avea o diploma e cel mai important lucru in viata.
In ce priveste Ase, special marketig-ul unde eu studiez, am intalnit niste oameni care incercau sa isi schimbe soarta si care m au impresionat si prin puterea lor de intelegere a lucrurilor legate de scoala, dar si ca oameni in general.
Eu sunt adeptul crezului:”Creeaza ti propriul sistem, sau vei fi sclavul unui alt sistem creat de om”.Daca e in viata asta un lucru pe care sa il urasc mai mult e faptul ca nu imi place sa fiu sclav.Tind sa cred ca scoala ne invata sa fim sclavi in viata.Si acum tin minte anumiti prieteni care incercau sa impresioneze anumiti profesori cu scopul de as gasi un loc de munca mai bine platit, adika a fi un sclav.In schimb nu pot sa fiu de acord cu acei oameni care renunta la scoala pentru afaceri.
Maturisesc si va spun sincer dupa experienta mea,(fost olimpic la matematica, medie destul de mare in 5 ani de facultate, bursa de merit,etc, actualmente supply assistent) ca scoala e importanta, adika nu scoala ci educatia, iar educatie fara scoala nu se poate.E important ca in scoala indiferent de facultate :de stat, particulara sau ce o fi colegiu sa te menti pe linia de mediu.Sa inveti sa iubesti in viata ce e frumos, sa incerci sa intelegi oamenii, sa ii asculti, sa ajuti, sa plangi, sa suferi, sa speri si sa visezi!!
Trebuie sa visati(orice viseaza oricat de realist ) si ca sa castigi trebuie sa ai puterea sa crezi in el.(Orice vis poate deveni realitate daca ai suficienta putere sa crezi in el.

 

Din pacate stiu si eu cativa care fac facultate pt diploma, si o spun chiar ei deschis.

Comparatia pe care ai facut-o intre studiile economice si cele politehnice se potriveste de minune si universitatilor din provicine. Am aceeasi parere, ca la ingineri ar fi mult mai greu daca examenele s-ar lua corect.

 

Vreau sa incep prin a spune ca imi pare rau pentru prima confruntare sau primul schimb de replici avut, a fost usor nedrept din partea mea (da, ma refer la “protesteaza”, nu a trecut chiar asa de mult timp de atunci, dar oamenii mai uita) sa ripostez dur in fata unui om pe care nu il cunosteam.

Dupa acele replici te-am adaugat in feed reader si te-am citit ever since (rom-gleza, o dispretuiesc si eu, dar era expresia ce se potrivea cel mai bine aici, in romana nu am gasit una care sa sune la fel de bine).

Am evitat sa fac comentarii (pertinente/consistente) pe marginea posturilor si chiar imi propusesem asta pana acum. Ce m-a facut sa ma razgandesc? Mi-a placut ideea abordata si felul in care a fost facuta toata treaba, desi parea plictisitor de lung postul.

Drept urmare o sa ridic manusa aruncata in ultima fraza si o sa continui ideea, scriind la randul meu pe blogul cum sta treaba din perspectiva mea. :)

Numai bine, dan

 

offtopic: ma bucur ca nu-mi porti pica.

ontopic: eu am transat scrierea despre facultati in 3 parti, ca sa fie mai usor de citit. Daca tu ai vorbit destul de mult despre experienta ta cu facultatea, uite ca eu fac un fel de studiu de caz al experientei mele, ca ultim episod “despre facultate”. O sa le public pe rand, pentru aerisirea spatiului. :)

 

Si eu m-am gandit sa le postez separat dar am vrut sa previn diluarea mesajului. Daca era impartit in mai multe post-uri si comment-urile erau impartite, adica nu erau la un loc.

 

recunosc ca inca am un regret dupa facultatea pe care am lasat-o in urma, fortata de imprejurari fiind (Comunicare @SNSPA). inca ma intreb daca nu cumva in sistemul romanesc lucrurile se pot schimba incepand de la NOI. dar nu 1-2, ci mai multi studenti hotarati sa schimbe ceva (a se vedea cliseul “dai shpaga ca sa treci”), cumva.
problema e ca.. e mai COMOD sa faci ce face turma: sa te plangi ca nimic nu merge, ca “school sucks”, ca “via de viata de student in faculta asta” etc.
eu as fi vrut sa gasesc niste oameni cu care sa fac echipa in grupa mea, dar am dat tot peste “bisericutze”, peste fetitze fitzoase care fac facultatea doar ca sa scrie pe diploma SNSPA si nu stiu la ce le ajuta pe mai departe, ca in publicitate sigur nu le vad lucrand, cel putin pe pe 70 % din ele..
asa k m-am dat usor la fund, scarbita ca ceea ce vad nu se pupa cu ceea ce auzisem eu de la altii sau sperasem ca o sa fie Comunicarea pt mine.

preiau leapsha de la tine, Andrei si cred k o sa postez ceva si la mine-n blog cand am timp..
deocamdata (@V. Negrea, pe care il salut cu ocazia asta) sunt sclava sistemului (lucrez). :)

 

Andrei, intr-un singur loc nu sunt deloc de acord cu tine: faptul ca aseul se termina usor e un mit. Eu nu am o experienta directa cu ASE-ul, dar din discutiile cu fostii colegi de liceu am ajuns la urmatoarea concluzie: daca vrei 5, e mai mult decat banal, daca vrei 10 e mai greu, dar nu ca la Poli. Uite, acum ma uit (in lista de mess) la un prieten de la Conta cu 10 pe linie care maine are colocviu la ns ce si acum joaca Serious Sam. Asta pentru mine spune multe. In plus, consider ca la facultatea mea (Automatica) nu este situatia pe care ai descris-o tu cu spagile. Am motivele mele sa spun asta, dar nu pot sa le insir aici :) Totusi, stiu ca la alte facultati situatia se prezinta asa cum ai descris-o tu.
In ceea ce priveste anul de munca dintre liceu si facultate, consider ca se pierde astefel un moment prielnic in care esti inca motivat si obisnuit cu munca intelectuala de la bac si poti sa obtii rezultate bune. Daca iti pierzi un an cu munca, iti uiti deprinderile de munca intelectuala si in plus exista si posibilitatea sa prinzi gustul banului si sa nu te mai intorci la fac.

 

Strainu: dupa cum ai spus, tu nu ai experienta directa cu ASE-ul. Si eu credeam la fel inainte sa am experienta directa. Oricum, indiferent ca este vorba de ASE sau Politehnica, sunt de acord cu faptul ca ar putea exista sectii la care lucrurile stau altfel decat le-am expus eu. Dar astea sunt exceptii.

In ceea ce priveste anul de pauza, e adevarat ca se poate intampla ceea ce spui tu, dar eu vorbesc aici de oameni inteligenti. Faptul ca cineva “isi uita deprinderile de munca intelectuala” oricum il condamna, din punctul meu de vedere, la ignoranta. Cine traieste cu impresia ca perioada de invatare se termina odata cu licenta sau cu master-ul are probleme serioase si va suferi dezamagiri.

Personal, m-am saturat pana peste cap de copii (in gandire) de 20-25 de ani care vor salarii de 20-25 de milioane fiindca au facut facultatea X si de oameni care invata pana la varsta de 24 de ani dupa care au pretentia ca salariul sa le creasca doar fiindca au vechime la locul de munca. Ideea e simpla: stii mai multe? ajuti firma cu mai mult decat o faceai acum 2 ani? Daca nu se intampla asta nu ai niciun drept sa ceri mai multi bani. Dar sunt prea putini care inteleg asta.

 

>>> In ceea ce priveste problema cunostintelor cu care ramai atunci cand termini o facultate, e simplu: in ORICE facultate din Romania, de stat sau privata, daca vrei sa inveti poti sa inveti.

Chestia e ca nu ai nevoie de o facultate sa inveti. Eu am invatat tot timpul singur. De prin carti, de pe net (si acum ca exista site-uri ca Wikipedia sau Mathsworld gasesti orice) daca vrei si ai timp poti sa inveti orice. Facultatea ar trebui sa-ti dea ceva mai mult.

Eu unul am cam fost dezamagit de Politehnica. Adica da, la inceput mi se parea ok, merge… dar apoi mi-am dat seama ca nu ma ajuta cam cu nimic. Materiile la care nu prea stiu nimic dinainte iti toarna teorie la greu si nu tot timpul intr-un mod util (exista si exceptii, profesori ca Radu Gologan, Octavian Stanasila, Razvan Rughinis). Materiile la care stiu dinainte foarte multe sunt o mare pierdere de vreme, astfel incat nici nu merita efortul sa pierd 30+30 minute in ratb. Si unii profesori mai sunt si batuti in cap si nu stiu sa faca diferenta dintre un student care stie ceva la materia aia si unul care stie sa se descurce (e prezent si face ca sclavul exact ce stie ca trebuie, copiaza de unde poate etc). Practica se reduce de obicei la o formalitate => nota e direct proportionala cu prezenta ta fizica acolo (spun fizica pentru ca poti sa dormi pe banca si sa visezi toata ora si tot “prezent” esti). Acum ca au introdus cataloage saptamanale pentru prezente, completate de seful grupei, s-au tampit si mai mult.

Asa ca in concluzie, daca te astepti sa primesti ceva deosebit de la o facultate din Romania o sa ramai cu ochii in soare. De altele nu stiu inca, dar pana la urma cred ca oriunde ai fi trebuie ori sa incerci sa iei ce e mai bun de acolo… sau sa mergi in alta parte :>

 

Asa este, Octav. Si eu sunt de parere ca poti invata orice fara sa mergi la o facultate. Dar asta depinde de fiecare persoana in parte. Sa stii ca sunt persoane care nu au vointa necesara de a invata singure, acasa. Trebuie sa le bage cineva pe gat.

 
Andosays:

Salut Andrei vin si eu cu o intrebare :sunt student la Mecanica(politehnica) in primul an ;nu-mi mai place de mult scoala ,cu toate ca m am descurcat “mereu” in jurul mediei 8..acum sunt la fac si ma lovesc de aceeasi prob..m-as lasa.. sa plec in lume ca am prieteni care fac bani frumosi (si au max liceu)..facultatea mi se pare o pierdere de timp..mi se pare ca nu fac altceva decat sa cheltui banii parintilor..nu evoluez pe nici un plan ..nici macar nu ma distrez f mult din cauza bugetului redus de cand sunt si eu la facultate..m-as face politist de frontiera ..dar sunt constient ca as munci toata viata pt banci…mi-ar prinde bine un sfat de la tine . Cu respect. Andrei

 

Ando, ma feresc sa dau sfaturi in privinta asta. Fiiindca, indiferent ca iti place sau nu, e o decizie pe care trebuie sa o iei singur. Eu intotdeauna am facut ce mi-a placut desi (tot intotdeauna) m-am gandit serios inainte sa iau decizii radicale, cum ar fi sa renunt la Politehnica.

Desi, in general, genul asta de decizii se cam iau cu inima, nu cu capul, poate nu ar strica sa pui pe o foaie pe 2 coloane cele 2 posibilitati (sa ramai la politehnica sau sa incerci sa devii politist de frontiera). Ai putea pune cu plus partile bune pe care le are fiecare si cu minus cele rele (sau riscurile). Vezi ce iese!

 
Andusays:

Inca sunt la liceu (prin ultimii ani) si ma gandesc serios sa dau la U. Romano-Britanica. Chiar si la locurile alea cu 75E (fara examen de admitere). Mi se pare o facultate de viitor si o facultate practica, la care nu te duci sa faci prezenta sau sa treci pentru niste sticle de whiskey. niste costume si ceva bani.
Totusi nu stiu ce sa fac. As vrea sfaturi de la fosti studenti ai acestei universitati sau chiar de la actuali studenti. As dori o parere concreta despre ce se intampla pe acolo si cata seriozitate exista!

 

In principiu ai dreptate dar vreau sa te contrazic putin intr-o privinta!
Nu cred ca la ASE numai se toceste! Nu sunt la ASE dar cred ca oamenii inteligenti si pasionati de ASE nu tocesc!

 
Dani Corosays:

Am citit discutile de pe acest blog si as vrea sa imi exprim si eu parerea.

Sunt student in anul 2 la Facultatea de Medicina Veterinara din Timisoara. Un sfat pt cei care vor sa urmeze aceasta facultate : daca nu sunteti siguri ca vreti medicina veterinara nu veniti, sau poate aveti multi bani (ca la noi merge, cu exceptia la cateva materii). Am colegii care sunt paraleli cu scoala dar au ajuns in anul 3 si nu isi fac probleme.

Eu ma gandesc serios sa ma las si sa incep altceva, desi e un pic cam tarziu, pt ca am realizat ca de fapt nu imi place si cheltiu banii degeaba (carti, restante si alte chitante). Am realizat ca daca voi termina voi face ceva ce nu imi place si in consecinta nu voi fi un bun veterinar. nu stiu de ce sa ma apuc, dar m-am gandit sa ma apuc de o “afacere”. Dar ma gandesc cu groaza ca ii voi dezamagii pe parinti mei care ma sustin cum pot. Recunosc ca eu sunt de vina. Cand am ales facultatea nu eram prea constient ce inseamna desi am auzit ca este mai grea ca medicina umana (si chiar este). Decat sa pierd 6 ani (atata se face medicina), mai bine imi caut de lucru si poate in 4 ani cat mai imi raman reusesc mult mai mult.

Dupa ce termin facultatea e clar ca nu voi avea cine stie ce salar si in plus in facultate inveti f f multa teorie si poate doar 10% sau mai putin practica. trebuie sa lucrezi pe langa cineva care cunoaste, cel putin 2 ani si asta daca ai noroc sa gasesti pe cineva. Chiar daca ai bani sa iti deschizi un cabinet, nu te descurci doar cu ce stii din facultate.

Chiar si doctorantii care ne mai predau cate o materie recunosc ca nu pot face aproape nimic cu ce au invatat din scoala. Eventual se bazeaza pe vreo materie si o predau.

Parerea mea e ca facultatea e o pierdere de vreme din moment ce pe nimeni nu intereseaza diploma ci doar ce sti.

Pe de alta parte legislatia obliga (mai nou) ca pentru a profesa, trebuie sa deti diploma unei facultati (cei care termina doar liceul veterinar nu mai au voie nici sa faca injectii).

Daca iti iei diploma si incerci sa pleci afara nu ai sanse mari, poate unu dintr-o mie reuseste. Eventual castiga experienta, ceea ce la noi in Romania nu o v-a castiga poate in 20 de ani. sitemul nostru este la pamant. nu putem face practica pentru ca fermele de stat sau privatizat si nu mai primesc studenti, iar statiunea de cercetari a universitatii este in paragina. Nu exista interes, ca bani se gasesc, doar facultatea are Jeep-uri, da un autobuz pt studenti nu (ii bun si ala de pe vremea lu Ceausescu care se stica pe drum si stai si astepti sa il repare).

Eu nu zic ca cei carora care la place sa nu vina, eu mi-am expus doar punctul de vedere si dezgustul fata de ceea ce vad.

 
Luigisays:

Imi vine greu sa cred ca zici asta dar ma bucura enorm gandul ca nu sunt singurul impotriva curentului cu facultatea. Problema mea e in familie, toti vor sa ma duc la facultate dar eu vreau dau de permis si sa sa muncesc 1 an de zile pentru bani si pentru experienta. Daca as pleca acum la facultate m-as simti vulnerabil, nepregatit in fata necunoscutului. Am intrat in contact cu lumea asigurarilor inca de la 16 ani insa asta doar mi-a deschis apetitul pentru varietate si cunoastere :)

Ps: Am gasit insemnarea asta dupa ce am citit mai multe din categoria ” oameni si obiceiuri “. Ai un blog reusit si citesc cu drag atunci cand am timp. :)

 
codrinasays:

buna…sunt si eu o pers care incearca sa se decida ce facultate sa urmeze.foarte interesant tot ce am citit….nu sunt de acord deloc cu pers care fac facultate doar pt diploma…mi se pare o mare prostie….As dori cateva sfaturi,daca se poate..eu am terminat un liceu cu profil economic…ceva bazat pe marketing si turism…si as vrea sa urmez tot cam acelasi lucru..adica marketing…in cluj…si nu am de la cine sa primesc cateva sfaturi.

 

Am termiant marketing in Craiova. Iti recomand sa te uiti pe lista de cursuri, pt ca mie aici nu mi-a placut ca au fost multe pe economie si mai putine decat as fi vrut pe marketing (problema care din ce stiu nu exista in Buc la aceeasi specializare).
E posibil sa ajungi la concluzia ca o alta specializare (ex. comunicare, sociologie) are mai multe cursuri apropiate de ceea ce vrei tu sa faci.
Ar mai fi si profesorii: cele mai captivante cursuri la mine au fost tinute de un prof care avea experienta practica importanta. Erau si alte cursuri foarte interesante dupa nume, insa… profii cred ca descopereau domeniile odata cu noi. Si mai rau e in cazul celor care s-au oprit cu studiatul domeniului in urma cu niste ani buni. Sau mai pot fi ex-profesori de discipline economice care acum nu se mai predau (argare, industriale etc), reprofilati pe cele care se cer acum.

 
DanyDsays:

Salut . Ma numesc Dan ,am 32 de ani si pot sa va dau un sfat mai batranesc…NU RENUNTATI la facultate. Mitul asta ca nu conteaza diploma..este pentru idioti. Inteleg gandirea de tip “20 de ani”..pentru ca am avu-to si eu..si s-a dovedit foarte paguboasa.
Eu am renuntat la facultate cand aveam vreo 22 de ani, pe urma am muncit …si am intalnit tot felul de umilinte .Aveam tot felul de sefi tampiti , dar pentru ca erau domnul inginer sau domnul doctor trebuia sa plec capul. La 27 de ani am intrat la o facultate de stat , nu este important ce facultate…si am terminat-o la 32 de ani ca sef de promotie cu 10….banal..ar zice unii..dar din fericire pentru mine mi-a scimbat viata in bine. Asadar nu conteaza ce facultate faci..ca este ASE, politehnica, particulara…pana la urma facultatea este o cheie care iti deschide anumite usi….iar fara facultate nu intri pe acele usi ale vietii..Un sfat mai ales pentru Dani Coro…nu renunta la medicina veterinara..cand o sa ajungi la 30 de ani si o sa-ti vezi fostii colegi ditamai doctorii…iar tu o sa fi un amarat de ciocanar pe la nu stiu ce firma mediocra o sa simti un nod in gat , dar va fi prea tarziu. Mai aud absolventi de facultate care dau sfaturi la altii de genul: “nu se merita sa faceti o facultate…este pierdere de vreme”..asta dupa ce ei..ipocritii s-au vazut cu sacii in caruta. Sigur ca este adevarat: o facultate nu-ti garanteaza succesul in viata..mai conteaza si ce o sa faci tu cu diploma aia. Despre cei care fac facultatea doar pentru diploma…parerea mea sant baieti destepti…degeaba ii acuzati. Ce ? toti studentii de la medicina vor profesa medicina?? sau cei de la politehnica neaparat vor activa ca ingineri ?…NU…foarte bine spunea cineva mai sus ca facultatea iti da si o educatie..te mai cizeleaza…te mai destupa..intalnesti oameni..citesti etc.Se invata si multe porcarii in facultate…de acord…dar ca sa ajungi la mal trebuie sa treci si de lucruri mai inutile si chiar neplacute.
Concluzia :nu renuntati la facultate…si ascultati-mi sfatul si invatati din greseala mea de la 22 de ani……

 
Catalinsays:

Dany are mare dreptate….eu spre exemplu fac aceleasi lucruri la job ca si colegii mei care au studii superioare insa la bani…dehh..ei sunt ingineri si eu doar tehnician principal. Asa ca m-am inscris si eu la o facultate anul asta. Chit ca am 42 de ani…

 
Flvsays:

si eu as vrea niste informatii si pareri despre universitatea romano-britanica.. anul asta trebuia sa decid ce voi face in urmatorii 3-4 ani.. eu stiu sigur ca vreau management.. dar la ase nu ma duc.. am parerea mea despre aceasta sectie in cadrul ase-ului (deloc buna.. se intelege).. stiu.. veti spune ca sunt doar prejudecati.. si poate asa si este.. dar am auzit de aceasta facultate.. The U.. si sunt mai mult decat incantata de stiu pana acum despre ea.. problema este ca as vrea mai mult decat niste informatii de pe site-ul lor oficial (unde bineinteles n-o sa gasesti decat laude si lucruri frumos prezentate) si brosuri.. spre exemplu.. cat la suta se aplica din sistemul promovat de ei? merci.

 
Bona_Voxsays:

buna!
eu una sunt cam nelamurita in legatura cu …facultatea…:D ce-mi place mie? pai daca ar fi sa o iau asa…sunt multe…uitati…cu poezia astazi nu prea poti castiga…la politehnica as fi vrut sa dau la sectia de lb.franceza si o ramura usoara a politehnicii …m-am lasat de idee deoarece mi s-a recomandat ca daca nu sunt in totalitate pasionata de asta mai bine sa ma las ca e greu si nu e “pentru fete”…de acord…De diploma ce sa spun…este si ea importanta…dar exista un “dar” si aici…La teatru…as fi vrut sa dau la teatru….mi s-a spus sa dau la teatru…oameni gen George Ivascu, Adrian Pintea(Dumnezeu sa-l ierte…)…etc…premii…si astea suficiente…dar nici aici nu se castiga si oricum se intra greu…cunosc oameni care sunt buni si au dat…oameni buni carora li s-a zis la fel sa dea si au picat in fatza unora cu pile…care s-au dovedit la final …slabi desigur…dar au luat! :| Matematica da…imi place dar nu la modul de matematician…deci…Pana la urma m-am gandit sa dau la imagine film…imi place…imi place photoshopul …merge si un pic de fizica…istoria artei la fel…designul de interior chiar…poate imi recomandati ceva…:D chiar sunt curioasa in legatura cu Imagine-Film…offf…(am uitat sa precizez…sunt la inceputul clasei a 12-a …bleah…Romania…:-j) Multumesc…:(

 
Madalinasays:

Buna
Mi-a placut foarte mult punctul tau de vedere, si doresc sa aduc o completare.
Am terminat ASE, mai exact, facultatea de Marketing. Mi-a placut foarte mult ce am facut, in ciuda faptului ca stiintele exacte nu erau punctul meu forte, si m-am descurcat ceva mai greu in primii doi ani. Ceea ce vreau eu sa spun este ca in ASE se iau spagi, dar trebuie sa cunosti persoane (profi) care sa intre in contact cu proful respectiv (spagar). Deci intr-adevar, cercurile sunt foarte discrete. Oricum, nu este vorba de profi de la catedra de marketing, ci de la alte catedre. Nu sunt de acord cu parerea ta, cum ca facultatile din Romania nu au nici o valoare. Eu zic ca au o valoare foarte mare, avand in vedere, ca studentii americani spre exemplu sunt mult sub cei romani, care au terminat o facultate de stat (sau nu) in Romania. La fel si cu liceele. Daca ai cunostinte pe la scoala Americana, cred ca vei intelege exact ce spun. Eu am un prieten care e acolo, si sincer, in afara de limba engleza perfect, nu mai stie nimic. NIMIC! Deci nu va avea sanse sa ajunga si sa se adapteze unei facultati romanesti, va trebui sa o continue in SUA, si eventual sa ramana tot acolo, pentru ca aici, daca nu-si face o firma persoanla, nu vad cine-l va angaja. Deci sistemul nostru de invatamant este perfect adaptat stilului de viata roman, si pietei fortei de munca. Comunist sau nu, este cel mai bun. Si in final, angajatorii se uita pe diploma de absolvire pentru a vedea ce ai terminat, si pentru departajare, unii se uita chiar si la titlul lucrarii de diploma si eventual nota. Chestie care mi s-a intamplat personal. In plus, multi (!!) dau si examen la interviu din ceea ce ai facut in facultate. Am avut ocazia ca la un interviu pentru un post de economist marketing, sa dau examen din Cercetari de Marketing, si sa rezolv o problema, cu scala lui Likert (daca esti student la Mk, sti despre ce vorbesc). Deci facultatea in Romania conteaza inca, si mai mult, este foarte apreciata!
Bafta!

 
ioanasays:

sunt a 12_a si am cautat mult despre facultatile din Romania.pentru prima data am gasit ceva care sa ma ajute.nu stiam ce sa aleg intre geologie si geofizica la Ploiesti si ASE la Bucuresti..si m-ai ajutat sa ma hatorasc.dau la marketing.sper sa intru desi nu_mi permit sa fac meditatii la mate si economie. se merita sa faci faculate?parerea mea este ca da.muncesc vara da la 12 ani si fara faculate cred ca as ramane o vanzatoare toata viata….

 
Silviasays:

Am citit despre scoala din Romania! Sunt de acord cu foarte multe opinii scrise pe acest blog si in aceasta sectiune, mai putin insa cu acest sistem de invatamant care de altfel nu este un istem originla este preluat si preluat prost, vorbesc de sistemul 3/2/3. De altfle nu toate Universitatile si Facultatile l-au preluat, nu exista aceasta obligativitate decat din punct de vedere financiar! Deci daca sistemul de invatamant este asa este normals a existe studenti care doresc doar diploma ca se poarta dar nu stiu la final nimci sa faca in nici un domeniu…..am vazut studenti care vor diploma doar sa le creasca salariile unde sunt si sa dea bine la un sef care este sef cu studii medii dar este vai mama lui, cu un sef de acest gen mai bine te calugaresti….. si sunt multe exemple de dat.
Cat despre a face totusi o facultate este ok la orice varsta sa o faci daca o faci ca vrei sa inveti la orice varsta si chiar toata viata invatam, daca vrem sa ne mentinem mintea treaza si sa nu traim d ela un anumit moment al viteii ca niste legume. Nu spune nimeni ca nu poti invata si singur dar la noi in FRUMOASA TARA locuita, inca se cere diploma si daca la un interviu misti usor ca stii sa faci ceva este ok ca doar ai diploma……..ca nu rezisti este altceva – asta tine de ambitia fiecaruia.
Este mult de spus si de vorbit de sistemul de invatamnt din acesta tara. Ce este mai dureros este ca cei care fac facultate la o varsta mai inaintata cei tineri au reactii de genul “A! esti comunist, de asta gandesti asa!

 
Danisays:

Salut.

Mi s-a parut interesant articolul, si mai interesante comentariile, si as avea ceva de comentat. Sunt anul 2 la Calculatoare la Politehnica, deci presupun ca nu am o experienta prea bogata, dar din ce am vazut pana acum pot sa spun clar ca facultatea, in general, este pentru oameni cu pasiuni si talente. Mie imi place foarte mult sa programez. Inteleg materiile care nu au legatura cu asta, desi unele se fac antipatice fie prin programa fie prin profesori, o restanta ocazionala, dar in principal, e MISTO! chiar e misto. Daca nu mi-ar placea, daca nu as fi dispus sa mai citesc si acasa, daca nu m-ar fascina o placa de circuite integrate sau un sistem multi-procesor, probabil ca ar fi un calvar.
Sunt convins ca toti cei care spun ca o facultate este nasoala, sau ca isi urasc facultatea, sau ca nu se face nimic, sau mai rau, nimic UTIL, ca li se impoaie capul cu materii inutile, ca nu inteleg “de ce se face asta, si asta si asta”, o spun pentru ca si-au ales gresit facultatea.
Am inceput sa ma implic in cateva proiecte, o farama din sutele care sunt disponibile in cadrul universitatii, si deja pot sa intrevad cat de unic e mediul in care am ales sa petrec 4 ani din viata si poate mai mult. E plin de ocazii pentru a munci, a cerceta, a face ceea ce iti place, si nu in ultimul rand, a ajunge intr-o slujba extrem de bine platita, direct de pe bancile facultatii.
Asa cum multi au spus-o, importanta nu este diploma. Important nu este nici ceea ce stii sa faci, pana la urma, pentru ca daca inveti singur, asta nu inseamna ca ai putea sa faci fata intr-o competitie cu cineva care a facut acelasi lucru intr-un mediu organizat. Important este ca ai la dispozitie un cadru in care sa inveti ( sau sa n-o faci, chiar se poate copia in politehnica, materiile stupide nu-s imposibil de trecut ) ce iti place si ce vrei sa faci mai departe. Si nu numai, poti cunoaste oameni, profesori, asistenti, colegi, cu care sa te axezi si sa lucrezi in exact ce doresti.
Facultatile din Romania nu sunt chiar atat de rele pana la urma, si multi dintre colegii mei mai mari deja au viitorul asigurat la firme de prestigiu, sau in cadrul unor companii de cercetare care lucreaza la nivel inalt. Important este sa fii pasionat si dispus sa inveti, restul vine de la sine.

 

Mihai, ai punctat bine, eu am terminat facultatea in Timisoara… poli..in 95 si acuma fac masterul la ASE. Cine vrea sa invete, gaseste un mod. important este sa vrea. Din pacate.. exista diplome si diplome, studenti si studenti…

 

eu cred ca facultatea iti ofera multe. chiar si una facuta in Romania. nu poti pretinde ca de pe bancile liceului iesi cu suficiente informatii pentru a reusi intr-un domeniu profesional. Daca n-ar fi sa faci facultate ar insemna sa te documentezi singur… si cand n-ai un punct de plecare asta poate fi greu si riscant… De asta facultatea te ajuta. Facultatea chiar daca nu te face maestru iti da directia de aprofundare, iti creeaza un cadru, o paleta de cunostinte pe care o poti updata ulterior. In plus facultatea facuta in alt oras decat cel de domiciliu te maturizeaza si responsabilizeaza.

Cat despre facultatea pe bani, eu cred ca un stat care nu ofera cetatenilor posibilitatea de a se specializa gratuit prin intermediul unei facultati e un stat care nu face tot posibilul pentru dezvoltarea si bunastarea cetatenilor lui. Asta in contextul in care un om cu liceu ajungesa munceasca pe un salariu minim in care specializarea de unul singur a aratat ca e mai greoaie.

Si-n plus… spune-mi tu cum sa te faci medic/avocatfara diploma si cum s-o obtii daca scoala e pe bani si tu trebuie sa si muncesti ca sa ti-o permiti?

 
tavisays:

matusa mea are 20 milioane salar doar ca are facultate , oricum la o facultate mai inveti cate ceva . Plus de asta sistemul din Romania cere sa termini o facultate , si chiar m-as bucura daca ar avea studii superioare si cei de la tara , pentru ca ei deocamdata viseaza . In fine ce parere ai despre cei care dau cu piciorul in facultate si intra in politie sau jandarmerie in loc sa ramana cu facultatea si sa isi gaseasca pana la urma un loc de munca , nu inteleg ce poate fi atragator in a fi uniformizat si scuipat de grevisti in zilele astea…

 
tavisays:

Eu v-as sfatui sa va reorientati . Ce dumnezeu e asa atragator la politehnica , in cazul in care economia Romaniei este praf , incercati in alte orase , eu sunt din Sibiu si sunt ok aici si aici chiar se face mai multa scoala decat in oltenia , aici la facultatile private mai serioase sunt conditii foarte bune si profesorii ok . Avem chiar si o universitate romano-germana cu programe de studii in Germania :D .

 
Mariasays:

Politehnica este accesibila celor cu talent tehnic…..mai greu primii ani unde sunt discipline teoretice….disciplinele de specialitate incep din anul trei….de aceea multi se sperie in primii ani si pleaca….gandirea tehnica dezvolta specialisti pentru toate domeniile…..au patruns in presa , comentatori politici….le merge mintea, cemai!
Pe vremea mea nu se copia la politehnica….se invata la greu!

 
catalin.csays:

Salut. Sunt stutent la Poli in anul II la fac de transporturi. Am venit aici cu o pasiune mare pentru automobile si domeniull tehnic, dar am si o inclinatie mare spre partea practica(sa vad lucuri, sa le inteleg). Din pacate sunt foarte dezamagit de felul de predare si materiile studiate, mai ales ca nu aveam o conexiune puternica cu matematica si fizica. Am ajuns in punctul in care nu imi mai plac masinile. ce ziceti sa fac??

 
Mathiassays:

Politehnica este super……….scarboasa.
Plina de dinozaurii(care culmea,uneori sunt mult mai de treaba decat brontozaurii astia mai tinerei).Am intrat proaspat anul II cu……….5 RESTANTE,tin sa mentionez examene picate cu 4,70-4,80+invatat la fiecare dintre ele…si supriza…..TOT DEGEABA.
Acum,cum mama dracu sa nu ma enervez (eu impreuna cu ai mei),cand niste pokemonii mult mai prostii ca mine,le-au luat pe toate-invatand chiar mult MAI PUTIN ca mine pentru ele,dar tin sa mentionez,ei fiind mult mai “LINGAI” decat sunt eu.
In momentul de fata sunt scarbit impreuna cu ai mei,de sistemul lor de invatamant superior din Romania.

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]