Exista oameni care vor sa aiba propriul business si oameni care nu vor asta. Nu cred ca o varianta e mai buna decat alta, ci ca pentru fiecare dintre noi una e mai potrivita. Am sa ma refer mai jos la cei care chiar isi doresc propriul business si amana sa faca pasul.
Am auzit zeci de motive pe care oameni angajati si le gasesc pentru a nu “pleca pe cont propriu”, printre care si acela ca inca nu au suficienta experienta. “Vreau sa devin mai intai expert in ceea ce fac”, “trebuie sa mai invat lucruri”, “inca sunt nesigur”, “vreau sa invat mai bine cum functioneaza business-ul asta”.
Atat din postura de antreprenor cat si din postura de coach care lucreaza cu antreprenori, pot sa va spun ca, din punct de vedere antreprenorial motivul asta n-are niciun sens. Dar nici macar unul! E doar un motiv pentru a mai ramane o perioada in zona de confort, fiindca in afara ei s-ar putea sa esuati, sa va doara, sa va faceti de ras etc.
Drumul angajat – expert – antreprenor nu e cel mai bun drum pe care o poti lua. Majoritatea oamenilor care merg pe drumul asta raman de fapt blocati undeva intre expert si antreprenor. Adica au un oarece succes antreprenorial, insa in continuare sunt blocati intr-un business in care schimba timpul lor pe bani. Si, invariabil, ajung sa munceasca mult mai mult decat si-ar dori si sa fie nefericiti.
Iar motivul pentru care raman blocati intre expert si antreprenor este ca acest shift de paradigma este foarte greu de facut. E greu sa accepti si sa iti asumi (si public, si in mintea ta) ca incepand de maine renunti la potentialul de a fi cel mai bun expert in domeniul X pe care il cunosti. Fiindca, sa n-aveti dubii, pentru a fi antreprenorul care va doriti sa fiti, trebuie sa va fie clar ca vreti sa deveniti antreprenor, nu sa o tot bajbaiti intre expert si antreprenor in functie de cum va treziti dimineata.
Asta fiindca antreprenoriatul e mai mult decat un full-time job. De fapt, daca veniti din zona de angajat, primii ani va vor redefini conceptul de “full-time job”. In antreprenoriat trebuie sa deprinzi (repede!) o gama atat de larga de skill-uri incat probabil nu vei mai avea timp sa fii la curent chiar cu tot ce se intampla in domeniul tau de baza. Oricum, in mod cert nu vei putea concura cu cineva care 10 ore pe zi face un singur lucru, in timp ce tu faci douazeci. Poti sa accepti asta si sa ti-o asumi sau sa alegi sa o negi si sa gestionezi consecintele.
“Vrea sa devin mai intai expert in ceea ce fac” poate functiona, exista exceptii! Insa de cele mai multe ori nu va merge fiindca presupune sa mergi cu si mai mult avant inspre “statutul” de Expert, cand ceea ce iti doresti tu de fapt este statutul de “Antreprenor”. Adica asta imi imaginez ca iti doresti. Sau…?
*ideea ca antreprenoriatul (cel putin cel ce implica doza de libertate spre care multi tind) necesita renuntarea la a iti dori sa fii expert nu e sustinuta doar de experienta mea personala, ci si de literatura de business. In acest sens, puteti incepe cu The E-Myth, a lui Gerber.
Dezirabil este cumva ca cei care aleg calea antreprenoriatului sa aiba in spate si o buna experienta de angajat. Vor sti ce sa le ceara altora, prespunand ca de la sine vor cere mult mai mult. Foarte bun articolul, lamureste in doar cateva cuvinte ce altii se chinuie sa explice in carti intregi. Ai tu asa un dar… :) Foarte fain, felicitari.
Multumesc, Bogdan.
Intr-adevar, e dezirabila experienta de angajat si stiu din proprie experienta ca daca nu o ai e foarte greu sa ii intelegi pe oamenii pe care ii vei angaja.
Toata treaba e sa nu transformi aceasta experienta intr-o scuza.
poate-mi corectezi tu dezacordurile, ca nu pot edita comentariul :) Categoric da. Incercam doar sa spun ca priceperea intr-un domeniun poate fi folositoare atata vreme cat noua intreprindere se intampla in acea sfera. Altfel e bine ca antreprenorul sa fie bine incarcat cu ideea de munca, program, deadline pentru a cere eficient altora (daca este cazul). Din pacate, pentru multi antreprenoriat inseamna haiducie, zbateri de unul singur pentru a demonstra ceva lumii intregi. Ce, nu stiu, ca n-am exemple elocvente :)
Fain articolul. As mai adauga insa ceva care lipseste: fara a fi aproape expert in domeniul in care vrei sa excelezi ca antreprenor o sa ai mult de furca, pe langa cele 20 de chestii noi pe care trebuie sa le inveti, si cu sentimentul ca nu esti prea bun nici la ceea ce ar trebui sa fii “expert”.
Intradevar, de aici si greutatea, o decizie foarte dificila este cand anume decidem sa ne consideram “experti” si sa o luam pe un drum in care sa punem mai bine in valoare acea expertiza. Imi place ca pui accentul pe schimbarea de paradigma care e atat de necesara personal lucrez la ea, o atac puternic ..
voevod: foarte bine ca o ataci puternic, si eu tot asta incerc sa fac.
trebuie sa ai curaj si idei bune