fbpx

Deciziile trebuie sa le luam noi

Mai spun o data ce cred despre asta fiindca vreau sa ma asigur ca nu sunt inteles gresit. Cred ca nici specialistii, oricat ar fi […]

21/03/2007
1 min read

Mai spun o data ce cred despre asta fiindca vreau sa ma asigur ca nu sunt inteles gresit.

Cred ca nici specialistii, oricat ar fi ei de buni, nici o carte geniala, nu pot schimba fundamental un om DECAT DACA omul ala e dispus sa se schimbe. Sigur ca exista oameni care ii influenteaza pe cei din jurul lor. Si cred ca exista si carti care ar putea schimba vieti. Dar sunt convins ca nu ii poti face bine unui om, cu forta. Daca omul ala nu vrea sa se schimbe, nu se va schimba. Si poate ca din cauza asta exista carti care transforma radical pe unii oameni iar pe altii ii lasa neschimbati.

Cred ca trebuie sa intelegem ca schimbarea o facem noi; deciziile (oricat de grele ar fi) trebuie sa le luam noi. Ca sa te schimbi, trebuie ca mai intai sa constientizezi ca e nevoie sa o faci, ca schimbarea ti-ar putea face bine si ca inca te mai poti dezvolta. Daca nu…poate incerci o plafonare.

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

Salut Andrei,ai dreptate cu schimbarea asta,am si eu un caz din asta in RL in care o persona nu vrea sa se schimbe desi i-am aratat si argumentat greselile,daca nu vrea poti sa-i arati la infinit ca greseste.

 

De foarte multe ori, mergem pe principiul picaturii chinezesti: zi de zi realizam cite putin ca trebuie sa ne schimbam daca vrem sa fim in pas cu vremurile, cu tehnologiile, cu skill-urile de tot felul …de cele muile ori o carte ne poate schimba doar daca gaseste “terenul” pregatit, adica mintea deschisa. Si functie de treapta de dezvoltare la care am ajuns in fiecare an, o carte are si mai mare greutate…si parca vine mereu cu idei complet noi, cind de fapt noi suntem altii …:)

 

Alin: chestia asta cu “aratatul greselilor” e foarte sensibila. Ideal ar fi sa critici comportamentul, nu persoana si, chiar si asa, critica poate fi luata ca un afront.

 

Azi am aflat ceva ce ieri nu stiam, deci azi sunt mai destept ca ieri. Asta inseamna ca maine voi fi mai destept ca azi (am auzit asta undeva, sincer nu stiu unde). Cred ca fiecare se schimba si fiecare decide sa se schimbe in functie de mediu si oportunitati.

Disponibilitatea de schimbare s-ar putea sa vina dupa ce respectivul citeste cartea, nu inainte, iar atunci cartea a schimbat omul, nu omul s-a schimbat singur. O anumita carte poate reprezenta oportunitatea, motivatia de schimbare.

‘Aratatul greselilor’ este intr-adevar o problema sensibila. Mai bine arati un exemplu potrivit decat sa faci o critica. Sau chiar sa lasi persoana respectiva sa observe singura unde greseste. Asta tine deja de resurse umane si motivare, iar o critica o incepi cu o lauda: ‘esti o persoana cu un potential fantastic si chiar cred ca iti poti atinge obiectivele; uite, ai putea sa renunti sa mai fumezi in birou si ai sa vezi ca oamenii vor fi mai disponibili fata de tine si te vor ajuta mai mult’ (doar cu titlu de exemplu).

 

andrei, mihai & all,
cand te focalizezi pe aratatul greselilor… ia ghiciti ce veti intalni… conform legii atractiei veti intalni alte greseli… continuati sa va focalizati pe identificarea greselilor si veti gasi din ce in ce mai multe, la din ce in ce mai multi oameni si in mai multe situatii. si tot asa.

cand te focalizezi pe solutii… stiti voi ce se intampla.

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]