Am o noua intrebare careia nu reusesc sa ii gasesc raspuns. Si fiindca, asa cum am mai spus, cred ca cititorii mei sunt “mai destepti decat ai lor”, solutia pare evidenta: va intreb pe voi.
So: avem o persoana pasionata de lectura care isi petrece o parte destul de insemnata a timpului liber, citind. Doar ca, la un moment dat, ceva se schimba. Isi da seama ca mai are o pasiune care, pe deasupra, il poate ajuta sa aiba o “cariera”. Si realizeaza si ca, pentru a deveni expert, indiferent in ce domeniu, intr-o afacere proprie, ca liber profesionist sau angajat, trebuie, pe langa altele, sa citeasca foarte multe carti de specialitate (medicina, marketing, sociologie, management sau orice altceva).
Si incepe sa citeasca. Doar ca, odata cu trecerea timpului apar din ce in ce mai multe activitati si, in scurt timp isi da seama ca nu mai are timp sa faca chiar totul.
Intrebarea este:Â daca esti convins de faptul ca citind carti de specialitate vei ajunge mai repede acolo unde ti-ai propus, ce faci? renunti la beletristica, istorie etc.? Si daca da, inseamna asta ca incepand cu un anumit moment (cand incepi sa te specializezi intr-un domeniu) sistezi sau, cel putin, incetinesti acumularea de cunostinte de cultura generala?
Eu cred ca lectura ajuta la creionarea si, mai apoi, la dezvoltarea personalitatii. Si atunci, nu vi se pare un pic ironic faptul ca, in incercarea de a fi mai bun (pe un anumit domeniu) reusesti sa fii mai slab, ca intreg ?
Singura problema care se pune este ca mai incolo(adica peste cativa ani), capacitatea ta(vorbesc in general) de a acumula si sintetiza o informatie primita intr-o carte oarecare, astfel incat sa o poti considera caramida in cultura generala proprie, scade. Cred insa ca totusi nu scade atat de mult incat sa nu poata fi folosita ca si mijloc de imbunatatire permanenta.
Stii cum se spune ….muncesc 10 ani si dupa aceea traiesc cum vreau restul vietii (adica eu spun asta :d ) . E normal sa dai mai multa prioritate acelor lucruri care te ajuta sa te dezvolti imediat si nu pe termen lung – daca acestea din urma nu sunt afectate. (literatura de specialitate) Cultura generala de baza se face mult mai devreme si daca o ai pe aceea nu trebuie sa-ti faci probleme, fiind un plus mare o specializare.
Pentru mine cinematografia este o pasiune de foarte mult timp si ce patesc eu acum(ca si acea persoana de care zici tu) ….nu mai apuc sa ma uit la filme. Paradoxal, avand in vedere cele 3 site-uri de profil pe care le am. Insa timpul nu-mi mai permite ca si inainte. Ma atrage IT-ul si acum….ii dau intietate.
Asta e parerea mea.
Da… interesanta problema… Eu nu cred ca omul de azi le poate face pe toate. In trecut se putea deoarece stiinta nu era atat de dezvoltata ca azi. Din acest motiv luase nastere vestitul om universal, enciclopedic. El stia si filosofie, si medicina, si teologie, si psihologie, si matematica, si astronomie etc… Limbajul nu era atat de variat in diferitele domenii ale stiintei ca azi. Era cam acelasi limbaj peste tot. Dar, odata cu aparitia stiintei moderne, nu numai ca fiecare domeniu al stiintei dezvolta un limbaj autonom datorita evolutiei, ci si ramurile unei singure stiinte au evoluat atat de mult incat specializarea in filosofie, de exemplu, presupune la randul ei predilectia spre un anumit sistem filosofic care poate sa te tina ocupat toata viata. Azi e extrem de greu sa fii bun la toate, daca nu cumva imposibil. Sunt sigur ca daca Aristotel sau Dante ar fi in viata acum, nu ar mai fi capabili sa fie si filosofi, si astronomi, si teologi, si fizicieni, si matematicieni. Nu numai limbajul s-a dezvoltat, cat mai ales rapiditatea si profunzimea evolutiva a stiintelor… Intr-adevar, a fi cu adevarat bun pe un anumit domeniu presupune a fi mai slab ca intreg – dar asta e timpul pe care il traim, suntem mai slabi ca cei de dinaintea noastra… mai slabi de inger, adica mai slabi ca intreg… si nu avem ce sa facem pt. ca nu mai avem timp pentru noi ca intreg, din pacate. Asa ca nu ne ramane decat sa ne cultivam pe domenii daca vrem sa nu murim de foame cu cultura generala… Parca tot noi am vrut modernitate, nu? :-)
As vrea sa cred ca nu ai dreptate, dar mi-e greu. Totusi, ar mai fi o problema de luat in seama: personal, cunosc destul de multi “specialisti” care au uitat sa fie oameni. O avea vreo legatura cu cultura ?
Cred ca da, are legatura cu cultura. Cultura este si un mod de autoeducare, te poti cunoaste mai bine. Poti cunoaste mai bine si oamenii din jurul tau. Cultura a un mod auxiliar de constiinta… Fara cultura, omul se reduce la animalitate si inconstienta. Asta e parerea mea. :-)
De acord cu voi. Dar nu as putea spune cum e mai bine. Cultura generala ma ajuta enorm in viata profesionala (o sa radeti…), dar, in viata personala, am observat ca sunt foarte putini cei care apreciaza un om “care stie multe”. Ori nu am intalnit eu pe cine trebuia (ceea ce ste perfect posibil), ori cultura generala este buna pentru forul interior al fiecaruia dintre noi si..cam la asta se rezuma totul. Cat despre pregatirea profesionala, ea este excelenta atunci cand vrei sa ajungi in varful ierarhiei in meseria ta. Si atunci merita efortul, pentru ca este parte din visele tale. Si atunci sacrifici restul, desi are dreptate si Mihai cand spune ca o cultura geneala de baza se formeaza inainte de a incepe sa construiesti cariera…
…si in plus, decat un mediocru in “toate”, mai bine specialist si as pe feliuta ta, bine determinata. Oricat am vrea, niciodata nu le vom putea sti pe toate. Si in viata facem alegeri de tot felul, inclusiv vis-a-vis de instruirea, cultivarea, specializarea noastra.
Ai dreptate, dar decat sa fii “omul bun la toate”, mai bine specializat :)