Prea multi oameni pleaca din Romania. Oameni buni. Cum ii convingem sa stea?
Haideti sa facem un exercitiu. Ajutati-ma cu comentarii. Voi ce motive sa stea le-ati da?
PS: rog pe cei care sunt impotriva ramanerii in tara sa se abtina. Stim deja toate motivele pt care am putea pleca, acum ne intereseaza cele pentru a sta.
http://www.comunaluncavita.ro/
Am aflat povestea ei acum o săptămână…împreuna cu povestea primarului, a fratelui cu deficiente motorii care scrie proiectele de finanțare, etc.
Eu am zis ca nu mai vreau sa plec…se poate
si ca răspuns simplu… PRIN FAPTE!
Puneti mana pe fapte nu pe carte!
Sa le arati ca se poate ceva, ca se schimba ceva, caci inca nu am murit ca si civilizatie si de fapt suntem doar intr-o directie gresita.
Normal ca fiecare trebuie sa se implice, cu orice, cat de putin pentru a indrepta lucrurile gen: http://letsdoitromania.ro
E usor sa stai pe margine sa comentezi ca la meci, mai greu e sa faci ceva, chiar daca nu esti platit sa o faci.
Lasand la o parte limba, familia, prietenii, atata timp cat vor exista oameni de valoare, speciali, care sa isi doreasca progresul tarii si care sa constituie un exemplu pentru cei din jur, merita sa ramanem.
E pacat, insa, ca intrebarea “de ce sa ramanem in tara?” poate ajunge sa fie sinonima pentru multi cu “cat sa mai ramanem in tara?”.
Sunt multe nise de acoperit aici, multe piete ‘imature’ care pot fi dezvoltate in toate directiile sau care au nevoie de reconstruire.
Pentru un om de tip “worker” poate ca e mai bine intr-un loc deja asezat, insa pentru cine priveste altfel lucrurile, Romania e o alegere…interesanta. :)
Cred ca ar mai trebui sa plece cateva generatii la studii in afara tarii. Sa isi insusesca anumite aspecte ale mentalitatilor din alte tari, sa revina in Romania si sa ofere acea alternativa pe care acum nu o avem.
Numarul studentilor romani care studiaza in strainatate a crescut mai ales din 2007 incoace [odata cu intrarea in UE], ceea ce inseamna ca in iunie am avut acea prima generatie mai numeroasa. Deocamdata nu e de-ajuns, dar daca procentul de aplicatii in afara tarii va creste precum anii trecuti, ar trebui sa fim foarte multumiti. Daca ei s-ar intoarce, incet-incet s-ar acorda mai mare importanta si bugetului pentru cercetare si dezvoltare, rotitele incepand incet incet sa se miste.
Dar vine partea grea: Cei care au ramas in Romania ar trebui sa se gandeasca la o metoda de a-i aduce pe ceilalti acasa, stiind de la inceput ca statul nu ofera o remuneratie pe masura muncii/cheltuielilor. Si vine intrebarea: ce e mai important pentru tine decat banul? Ce anume te-ar determina sa vii acasa si sa parasesti posibilul lux de pe alte meleaguri?
Raspunsul meu e ca nu te poti dedica unui proiect/unei cauze la fel de mult in alte parti, precum ai face-o in propria-ti tara; nu poti pune la fel de mult suflet, nu poti avea acelasi entuziasm. Si sa vezi cum Tu esti parte a schimbarii mediului din jurul tau, din locul in care te-ai nascut, e un sentiment incomparabil cu cel de a lucra, in calitate de strain, in tara X.
eu listez primul motiv, mai in gluma mai in serios, femeile frumoase pe care noi ca romani le avem!
Pentru ca e de departe cel mai exciting moment in care sa fii aici. Din punctul meu de vedere, acum se joaca a doua repriza. Cum sa pleci de pe stadion la pauza si sa risti sa ratezi golul de aur? :)
Andrei Rosca, esti om de business. Abordeaza subiectul analitic, ca pe o problema de business si cauta-i astfel solutia care maximizeaza beneficiile. ce vreau sa spun este ca problema e mai mare decat cei cativa oameni de calitate pe care i-ai intalnit tu in cercul tau. sa ne intrebam ce categorii de varsta si socio-profesionale pleaca, cu ce asteptari de viata inselate si cu ce sperante. mai mult, nu ai dreptul sa influentezi optiunea de viata si destinul unei persoane prin nici un argument, asa cum nici statul roman nu are drept absolut asupra vietii cuiva si asupra optinilor sale. romania a sarit etape organice, si va indura emigrari & imigrari, saracie brutala asa cum nu a cunoscut inca, infractiuni ca in filme, anomie si dezordine sociala asa cum au idurat toate statele moderne in evolutia lor, pana vom invata sa avem drept deplin asupra optiunilor noastre in fata statului. cred ca trebuie sa invatam sa generam schimbare sociala in mod strategic, asa cum operam strategic in business. un instrument de schimbare democratic despre care nu aud nimic in romania este institutia lobby-ului. o initiativa, chiar sub forma unui gand entuziast, trebuie organizata si institutionalizata pt a da roade. nu cred ca vreun raspuns pe care il vei afla aici poate fi o solutie viabila. institutionalizati-va. :)
le facem o schema (schemele au o larga adresabilitate, nu de alta :p) in patratul din stanga punem poze cu chestiile despre care respectivul estimeaza ca il vor face sa fie fericit dincolo,birou elgant cu vdere la raul…, muzee de elita,plaje ultra luxoase + poze din Lost in translation si Up in the air. in patratul din dreapta, pozele sale alaturi de cei mai buni prieteni, la baute, la nunti si botezuri, din liceu si/sau facultate, de pe la diferite job-uri, de la munte/mare din Romania si un link la romaniapozitiva.ro :D
Gianina: am notat, sa traiti! :)
Nu cred ca trebuie convinsi. Cred ca ar trebui facute niste schimbari fundamentale in cultura noastra astfel incat omul sa nu mai ajunga sa vada plecatul din tara ca pe singura solutie la problemele sale materiale (ca la asta se rezuma in final), si sa isi puna mintea la contributie si osul la treaba.
Excelenta intrebare, Andrei.
Din punctul meu de vedere, conteaza foarte mult ce e in “top of mind”-ul tanarului roman. Oportunitatea este ca acest “top of mind” are sanse sa se formeze mult mai mult prin continutul consumat online, discutiile la diferite evenimente sociale etc. decat mass-media traditionala pe care tinerii cred ca o consuma mai putin.
Transformarea “Romania e de cacat, hai sa merg in alta parte unde sa-mi fie bine” in “Se poate si aici, suntem mai multi care credem ca Romania se poate schimba in bine” este un proces lung si care cu siguranta nu va atinge majoritatea tinerilor.
Povestile, evenimentele care inspira incredere in a doua afirmatie probabil ca vor ajuta.
Reducand intrebarea/dezbaterea la procesul de luare a deciziei de a ramane sau a pleca din tara, “top of mind” este insa doar un factor de input. Motivele financiare + exemplele celor care au plecat si “s-au realizat” “afara” [mult mai probabile sa fie virale decat nenumaratele exemple de emigrare soldate cu ratare profesionala, saracie si intoarcere in tara cu coada intre picioare]; Motivele de aspiratie profesionala pentru cei care au o pasiune intr-o industrie care nu este dezvoltata in Romania si care nu au rabdare/curaj sa ramana sa contribuie la dezvoltarea respectivei industrii aici etc. sunt cateva exemple dintre nenumaratii factori care vor interveni in aceasta decizie.
Sunt curios ce parere au si ceilalti cititori ai tai.
Multumesc pentru intrebare si spor la facilitarea “discutiei” :)
Romania este o tara cu un relief si o clima care nu predispun la catastrofe naturale.
In anii ’95 imigratia a fost mare. Pe urma, din 2004 cind a fost crestere economica s-a oprit. Acum a reinceput.
Cred ca motivul pentru cei care pleaca este in primul rand lipsa de speranta ca se va schimba ceva in bine si in Romania, destul de curand. Nu are nimeni timp sa astepte 50 de ani.
Asta cred ca i-ar opri sa emigreze: speranta ca va fi in curand mai bine. Sau ca va fi bine copiilor nostri.
Mai cred ca daca cineva poate face ceva de care sa fie convins ca va schimba lucrurile in bine, o va face si va ramane sa culeaga rezultatele. Eu sunt in cautarea unor lucruri de facut care sa schimbe lucrurile in bine, are cineva vreo idee.
E bun subiectul. Eu in ultimul timp am senzatia ca o sa raman sa sting lumina; au plecat multi prieteni.
Ca sa stea in tara le trebuie o alternativa la tentatiile financiare pe care le au. Trebuie sa simta ca se misca lucrurile si aici.
Eu as da un motiv care functioneaza pentru mine: trebuie sa priveasca lucrurile ca un challenge si sa demonstreze ca pot face treaba si aici. Poate e mai usor sa castigi o anumita suma de bani in alte tari, dar satisfactia muncii cu siguranta e mai mare aici. :)
Mobilizare.
Credem ca mobilizarea este un aspect critic in povestea cu plecatul romanilor in afara tarii. Mobilizarea oamenilor in jurul unor idei / unui plan de constructie! Mobilizarea pentru o cauza de constructie – oricat de patetic ar suna.
La urma urmei e dreptul fiecarui om sa aleaga unde doreste sa-si traiasca viata, dar o problema banuita de noi este si faptul ca multa lume NU STIE SI NU (MAI) CREDE ca Romania poate mai mult.
Sunt o gramada de actiuni si fapte care se intampla de bine in ultima vreme in Romania! Evident ca nu e (inca) suficient! evident ca avem de lucru foarte mult cam in toate domeniile. Dar asta nu e un lucru rau: AVEM DE LUCRU! Partea mai grava este ca se pare ca nu exista lideri de opinie puternici care sa poata mobiliza oamenii. Putem sa-i spunem si leadership -daca vrem un cuvant mai complet.
Am scris si mai sus – exemple exista. Nu mai devreme de 25 septembrie – s-a demonstrat ca putem sa ne mobilizam! De genul acesta de mesaj si de abordare credem ca avem nevoie.
Leadershipul de tara tine destul de mult de politica – ca ne place sau nu… Macar o parte din imbold / sau din solutie ar fi bine sa vina din aceasta sfera.
Oricum – pana la solutiile si mesajele de mobilizare din sfere inalte – conteaza ce credem noi. Fiecare din noi. Si cat de mult putem influenta pozitiv si constructiv in jurul nostru.
Saptamana buna sa avem!:)
nu am inteles motivul pentru care ar trebui sa-i convingem sa ramana in tara… ;)
Ai pus gresit intrebarea. Daca pui in felul acesta o intrebare legata de o problema, nu vei gasi niciodata solutii. La astfel de probleme nu merge cu brainstorming-ul doar daca iti place sa te joci de-a responsabilul. O astfel de problema necesita o analiza foarte minutioasa pentru a putea fi in masura sa formulezi o strategie.
Ai spus ca stii pentru ce pleaca lumea. E un bun punct de pornire pentru a afla motivele pentru care nu ar pleca. Sunt de acord si cu punctul de vedere al Gianinei.
Foarte buna intrebare Andrei: Cum convingem ca oamenii sa ramana in tara in care s-au nascut?
Daca persoanele nu au un sentiment de apartenenta bine dezvoltat fata de tara lor, atunci nici un argument nu ar putea convinge pe nimeni sa ramana in Romania. Fiecare are un ideal, un tel si un gand sa-si faca viata mai buna. Daca pentru cineva a trai mai bine inseamna a pleca din Romania, atunci este liber sa faca asa cum doreste.
Personal eu imi iubesc tara, sunt profund atasata de locurile natale. Asta totusi nu ma face sa nu-mi doresc sa invat de la alte tari mai dezvoltate, ceea ce trebuie invatat si sa aplic mai devreme sau mai tarziu in tara mea. Romania are farmecul ei, si pana cand noi nu vom invata sa “scoatem la lumina ceea ce e mai bun si mai frumos” din tara noastra, atunci tot timpul vom alerga spre alte meleaguri care nu ne vor face neaparat mai impliniti.
Oamenii care sunt in masura sa convinga in special tinerii sa ramana in tara, trebuie sa faca acest lucru prin implementarea unor programe care sa ofere sanse reale pentru oameni. Avem asa multi romani cu potential in tara asta, dar sistemul la noi inca e foarte defect. Si totul porneste de la oameni, care “stau intr o indiferenta” in loc sa deschida drumuri, sa creeze spatii de desfasurare pentru tinere talente.
As spune multe despre acest subiect, dar prefer la un moment dat sa ajut prin fapte mai mult decat prin vorbe.
Din pacate romanii, cum sunt si eu, se exprima mult dar la fapte…mai avem de lucrat.
Cu drag, iti doresc inspiratie pe mai departe in subiectele pe care le scrii si spor la fapte!
Mi-ai sters comentariul sau nu a aparut? :)
Eu cred ca merita sa ramanem pentru ca aici mai mult decat oriunde putem sa contribuim si sa vedem rezultatele in timp real.
A pleca este alegerea usoara, a ramane insa necesita ambitie, determinare si reprezinta o provocare mult mai mare:)
Asadar, daca vrei sa te provoci pe tine insuti, ramai in Romania! La final vei simti ca ai investit multa energie, in acelasi timp vei simti ca esti mai OM cu fiecare zid daramat:)
Stefan Murgeanu: sincer? fiindca asa am eu chef, sa ramana in tara! :) Suficient de bun motivul?
Victor: nu era aprobat comentariul, de aia a aparut mai greu. Acum l-am aprobat. Insa n-am de gand sa intru intr-o discutie pe tema asta. Nu acum. Nu imi doream o dezbatere pe tema “ar trebui sau nu sa plece”. Nu imi doream nici sa conving pe cineva de ceva (inca). Deocamdata am cerut doar motive pentru care cititorii blogului cred ca altii nu ar trebui sa plece.
Am adunat multe pareri constructive, multumesc tuturor. Urmeaza un articol pe tema asta, cu pro si contra probabil. Acolo dezbatem.
ha ha :))))
asta e cel mai bun motiv :)
singurul motiv si mai bun la care m-as putea gandi este ca EU am chef sa ramana in tara :D: )))))
how’s this for a reason – http://smashingpicture.com/this-is-romania/ :)
Eu una nu vreau sa plec. Poate-s nebuna, dar n-am niciun gand sa-mi iau zoborul. De ce?
1. Romania este tara in care nu te plictisesti niciodata. Acum, depinde de om. Daca cineva isi doreste o familie mare, o casa cu garaj si un caine, ii recomand sa nu…ramana. Dar daca vorbim despre spiritele dinamice, aventuriere, lucrurile se schimba.
2. Romania e intr-o situatie atat de naspa, incat orice gest ar putea fi remarcabil. Cand eram mica, imi doream sa intru in cartea de istorie (nu ca acum as fi prea mare si nu ca mi-as fi schimbat principiile de viata). Daca as vrea sa fac ceva, as vrea sa fac pentru Romania, pentru ca EA are nevoie.
3. Daca mai plecam multi romani, tara asta o sa ajunga sa se numeasca Romia (pentru ca n-o mai apara nimeni, pentru ca noua nu ne mai pasa).
4. Pentru ca riscam sa uitam cine suntem si de unde venim. Si e trist.
Permite-mi, te rog, Andrei. :)
Le facem cunostinta cu Marius, cel ce a luptat 6 ani de zile pentru un vis de a pune pe picioare o ferarie unde sa se recite poezie, sa se cante jazz si folk… in provincie, in plina criza… si e si profitabil pe deasupra.
Apoi il prezentam pe Ovidiu, bursier Fullbright care desi ar putea fi efectiv orice si-ar dori in lumea asta a ales sa organizeze evenimente sportive pentru copii… si profitabil pe deasupra.
Mai apoi trecem pe la Andrei caruia ii plac cartile si pariaza pe faptul ca o lume intreaga ii impartaseste pasiunea… si e profitabil pe deasupra.
Dupa ce facem cunostinta cu ei, trecem pe acasa si povestim la un pahar de must ce oameni frumosi am cunoscut astazi.
A da, sa nu uitam sa inchidem televizorul.
:) Claudiu, sa inteleg ca te-ai adaptat bine. Vorbim curand.
raman in tara pt ca am ce face aici. proiecte cu finantare europeana, pe segmente, pe care nu exista absolut nimic decent. de aia raman! fiindca stiu ca-mi pot crea un viitor, ca imi pot face propria afacere, fiindca stiu ca pot sa devin cineva intr-o comunitate.
adica fiindca sunt un optimist incurabil! :)