Cred ca voi supara pe unii oameni cu ceea ce spun aici dar mi-ar fi mult prea greu sa ma abtin. Nu cred si nici nu vreau sa cred in proprietarii de afacere care muncesc 14 ore pe zi, toata viata. Nu cred ca cei care incep la 22, 28 sau 32 de ani o firma iar la 50 de ani tot in pozitia de manager se afla sunt adevarati antreprenori si mi-e greu sa concep ca un antreprenor adevarat poate sa munceasca pe rupte timp de zeci de ani, in propria firma. Asa cum ii spuneam si Dianei astazi, pentru mine astia nu sunt antreprenori. Sunt doar niste angajati mai…privilegiati. Au un salariu mare, lucreaza intr-un sistem pe care ei l-au creat si nu prea pot fi dati afara. Dar pentru mine tot angajati se cheama.
Acum, inainte sa dati cu pietre, cateva precizari:
1. Sunt de acord cu faptul ca si antreprenorii trebuie sa munceasca ca sa ridice o firma. Ba chiar trebuie sa munceasca mult mai mult decat un angajat obisnuit.
2. Stiu ca de cele mai multe ori e nevoie de mult timp si de multa consecventa pentru a ajunge sa te poti retrage din propria firma. Mai stiu si ca unii nu vor sa se retraga niciodata fiindca sunt pasionati de ceea ce fac. Cred ca e foarte okay! Dar ar trebui macar sa faca in asa fel incat sa aiba posibilitatea de a se retrage, DACA AR VREA sa faca asta. Adica sa nu ramana legati intr-un sistem creat de ei.
3. Nu! In nici un caz nu ma consider un model de antreprenor. Sunt foarte constient de faptul ca mai am MULTE de confirmat si MULTE lucruri de facut pana sa ajung acolo. Probabil cativa ani. Dar asta nu schimba cu nimic modul in care vad lucrurile.
Atentie! Mai spun o data: Cred ca exista o diferenta foarte clara intre a fi manager in propria firma si a fi antreprenor. Managerul sau administratorul unei firme ar trebui sa fie persoana care vine ca angajat intr-o firma care deja are capacitatea de a functiona fara ca fondatorul sa mai fie prezent. Un manager trebuie sa fie un bun gestionar de resurse, un om care respecta regulile si care se asigura ca manualul de proceduri este respectat. Nu este necesar ca managerul sa fie un vizionar si nici nu sunt foarte sigur ca are nevoie de intiativa de afaceri. In schimb cred ca el trebuie sa fie mult mai bine pregatit decat un antreprenor.
La noi din cate am observat exista conceptia ca antreprenor = manager general de cele mai multe ori. Complet gresit! Calitatile necesare unui antreprenor si unui manager sunt destul de diferite. Daca primului ii trebuie viziune, curaj, cunostinte excelente despre piata, concurenta, celui de-al doilea ii sunt necesare mai degraba abilitati de coordonare, munca in echipa, leadership etc.
Un antreprenor adevarat n-o sa poata niciodata sa se ataseze de o singura idee de afaceri, va avea mereu idei de afaceri noi. Rolul lui este sa creeze firma si sa o coordoneze pana ajunge sa mearga si atat. Prin state cei mai multi antreprenori creeaza o afacere si cand aceasta este suficient de buna ori se retrag de la conducere ramanand doar actionari, ori o vand. Si in orice caz, se apuca apoi de alta.
Corect, Ana! In afara astia isi zic “antreprenori in serie”.
Si, exact! E clar ca un antreprenor adevarat nu o sa poata niciodata sa se retraga complet. Adica sa isi cumpere o ferma, sa se mute acolo si sa se bucure de viata. Dar, asa cum am mai zis, eu cred ca ar trebui macar sa ajunga SA ISI PERMITA sa faca asta. Chiar daca nu va vrea sa o faca.
mersi, Andrei ! :)
ti-am luat acel interviu pt ca te consider un exemplu de tanar care, crezand in el si in potentialul de care dispune, face ceva util cu timpul lui & ii poate motiva si pe altii sa se miste intr-o directie.
putini tineri stiu intr-adevar incotro merg sau macar sunt dispusi sa caute pana gasesc ceea ce li se potriveste. cei mai multi se opresc la prima oportunitate ce le iese in cale, si isi ingroapa talentul & visele intr-o firma care le ofera sigurantza zilei de maine.
poate ca locul lor nu e tocmai acolo, dar din moment ce au ceva sigur, in mana, de ce sa-i dea drumul si sa se apuce de, sa zicem, antreprenoriat ?!
prin directia pe care am imprimat-o discutiei noastre, am incercat sa evidentiez unele aspecte care sa dea de gandit studentilor / tinerilor ce vor citi urmatorul nr. din Fitzuica, in special legate de antreprenoriat si de blogging.
eu cred ca se pot face multe pe partea de online in Romania. insa e nevoie de oameni cu initiativa, rabdare + perseverenta care sa miste ceva, cumva.