fbpx

Civilizatul salbatic

Indienii americani se considerau liberi. Se luptau si ei cu alte triburi, mai erau luati prizonieri din cand in cand dar, probabil si datorita lui […]

24/08/2008
2 min read

Indienii americani se considerau liberi. Se luptau si ei cu alte triburi, mai erau luati prizonieri din cand in cand dar, probabil si datorita lui Manitu si datorita apropierii de natura, se simteau liberi. In orice caz mai liberi decat dupa ce au fost fortati sa descopere “lumea civilizata”. Din multe puncte de vedere, cand ma gandesc la societatea pe care o stim noi si la ceea ce numim “civilizatie”, imi vine in minte cuvantul “ingradire”.

Exista tot felul de drepturi pe care cei de langa noi le au si pe care ar trebui sa le respectam. In “lumea civilizata” exista mai multe reguli (necesare, nu zic ca nu). Indienii erau considerati salbatici si multi spun ca, odata adusi in “civilizatie”, au fost intr-o masura mai mica sau mai mare imblanziti. Si totusi, nu pot sa nu ma intreb daca intr-adevar societatea de astazi are capacitatea sa mai imblanzeasca ceva sau pe cineva.

A zis la un moment dat Ohiyesa (scriitor indian din tribul Sioux) o chestie care mi-a ramas in minte:
“As a child I understood how to give. I have forgotten this grace since I became civilized.”

Si intr-adevar, cumva, intr-un mod pe care inca nu reusesc sa mi-l explic, societatea asta are forta de a transforma oameni in bestii. Nu imblanzeste, ci salbaticeste. Cu cat locul in care traim e mai “civilizat”, cu atat ne regasim mai des in rolul ingrat de a alege intre a ne lasa calcati in picioare si a ne mai flexibiliza un principiu pe care pana atunci l-am crezut definitoriu pentru omul care speram ca suntem.

Doar ca, incet incet, omul din noi pleaca fiindca nu mai poate suporta pretul “civilizarii”. In locul unui salbatic civilizat simtim in noi din ce in ce mai mult o noua specie de om: civilizatul salbatic.

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

Salbaticia azi este fie disidenta, fie arta, fie esec, fie masca sociala, dar a devenit o parte integranta a lui “a fi” social!

 

Andrei, de aceasta data iti dau dreptate. Cum poti sa fii imblanzit in societatea de azi. Hai sa vorbim putin de tanarul “normal” din Romania. Adica ala care nici nu are parinti cu bani si nici nu se ocupa cu adusul masinilor din strainatate pentru a face bani. Sa vorbim despre tanarul care face o facultate si se angajeaza. Cum poate el sa fie bland, imblanzit, cand castiga un salariu bunicel, dar care nu-i ajunge pentru un credit de casa. Cum sa fii om normal cand esti constient ca din salariu in cel mai bun caz o sa ajungi sa-ti cumperi pana la urma un amarat de apartament, dar si asta dupa 30 de ani. Apoi, din cauza ratelor, o sa muncesti sa-ti mobilezi acel amarat de apartament si o sa te bucuri daca o sa reusesti sa-ti cumperi un amarat de calculator.
Este adevarat, exista atatea exemple pozitive de tineri care au reusit in viata, care au trecut de la statutul de angajat la afaceri. Bine-bine, dar acestia sunt putini. Si oricum, nu pot toti tinerii sa ajunga sa traiasca din afaceri. E imposibil.
Revenind… cum poti sa fii om normal in societatea asta civilizata?

 
Paula Marcusays:

Forta pe care nu reusesti tu sa ti-o explici, tu Andrei,e formata din nenumarate: ingradirea anumitor drepturi, cum ai spus-o si tu,ca de exemplu libera exprimare, stabilirea unor conceptii infipte in pamant care nu pot fi schimbate.

 

Ai scris ca Octavian Paler :) Un concept, o argumentare simpla, o constructie circulara, sugestiva, esentiala :)

 

eh, parca ar fi prima data. :)
recitind unele dintre texte incep si eu sa ii inteleg pe scriitorii aia care vorbesc despre alti scriitori care le-au “influentat” stilul. :)

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]