fbpx

Cele 4 tipologii pure

M-am hotarat sa reiau post-ul cu mici completari, in urma discutiei avute astazi cu Mihai. Imi dau seama ca multa lume face greu diferenta intre […]

22/12/2006
3 min read

M-am hotarat sa reiau post-ul cu mici completari, in urma discutiei avute astazi cu Mihai. Imi dau seama ca multa lume face greu diferenta intre ceea ce inseamna manager si ceea ce inseamna antreprenor. Deci, cateva clarificari:
Acum ceva timp, la un seminar l-am auzit pe Daniel Enescu de la Daedalus Consulting mentionand cele patru “tipologii pure” de oameni care s-ar putea gasi in conducerea unei firme. Nu a dat prea multe detalii asa ca am inceput sa ma gandesc mai mult la asta, incercand sa aprofundez un pic subiectul, legand informatia de cunostintele si, mai ales, experienta (mai multa sau mai putina) pe care o am. Dupa parerea mea, se gasesc greu (daca nu deloc) oameni care sa fie construiti exact dupa unul dintre urmatoarele sabloane. De aceea si vorbim despre tipologii pure si este evident ca intr-o firma care nu a ajuns inca la nivelul unei multinationale pot exista persoane care sa indeplineasca mai multe roluri in acelasi timp. Totusi, eu cunosc cel putin o persoana din fiecare categorie care respecta 90% tipologia respectiva.

Antreprenorul este caracterizat de creativitate, inclinatia spre a descoperi / inventa lucruri noi si este modelul perfect de vizionar cu initiativa de afaceri. Totodata, este persoana care intelege ca riscurile sunt necesare si nu pot fi evitate daca vrei sa ajungi undeva. Ele pot fi insa controlate. Exista insa si parti proaste ale antreprenorilor, parti care pot face ca o firma sa nu exceleze. Una dintre aceste parti proaste este reprezentata, in mod paradoxal, de multitudinea de idei. Exista cazuri in care antreprenorul nici nu a apucat sa puna in aplicare o idee ca, imediat, ii vine o alta, care pare si mai buna decat precedenta. Din aceasta cauza exista riscul ca idei bune, viabile, sa nu fie duse la bun sfarsit, sa nu se materializeze din cauza frecventei ridicate de idei care par bune. Cunosc destui antreprenori care au recunoscut ca au o problema cu aceste idei si chiar unul dintre ei imi spunea ca in fiecare dimineata cand vine la birou are cel putin doua-trei idei noi pe care le pune pe o lista ce contine deja alte 200. Ca o ultima caracteristica a antreprenorului as putea mentiona entuziasmul. Absolut toti antreprenorii pe care ii cunosc sunt persoane entuziaste. Sunt entuziasmate de tot ceea ce fac si prin acest entuziasm inspira incredere angajatilor, asociatilor sau finantatorilor. Au acea sclipire pe care oamenii cu ceva experienta in lucrul cu oamenii o recunosc din momentul in care acea persoana intra in camera.

Producatorul este cel care preia un proiect si duce lucrurile la capat, o persoana extrem de organizata care nu pierde timp chestionand alternative ci preia resursele si urmareste cat mai atent procesul de productie astfel incat rezultatul sa fie cel dorit. In schimb producatorului ii lipseste initiativa si, in general, isi asuma cat mai putine riscuri.

Un integrator este o persoana care are o inclinatie deosebita pentru lucrul cu oamenii, si, dupa parerea mea, desi nu este o persoana absolut necesara in firma, exista momente in care un astfel de om poate salva o societate. Si cand spun asta ma gandesc in primul rand la tot ce tine de managementul schimbarii, de reorganizarea unei firme etc. Integratorul este cel care are abilitatea de a intelege si de a lucra cu sisteme mari; vine, studiaza sistemul, propune solutii si pleaca. Este o persoana care e destul de greu acceptata de fondatorii unei firme, mai ales din cauza orgoliului de care “beneficiem” cu totii. Vezi ideea foarte vehiculata in Romania: “eu am facut firma asta; nimeni nu cunoaste firma asta mai bine ca mine; daca eu nu o pot face mai buna nimeni nu poate”.

Managerul sau administratorul unei firme ar trebui sa fie persoana care vine ca angajat intr-o firma care deja are capacitatea de a functiona fara ca fondatorul sa mai fie prezent. Un manager trebuie sa fie un bun gestionar de resurse, un om care respecta regulile si care se asigura ca manualul de proceduri este respectat. Nu este necesar ca managerul sa fie un vizionar si nici nu are nevoie de intiativa de afaceri. In schimb el trebuie sa fie mult mai bine pregatit decat un antreprenor.

Categories:

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 12 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 
Cosminsays:

Sa inteleg ca majoritatea romanilor sunt manageri ?

 

Multi romani sunt mai degraba liber-profesionisti. Adica detin o firma doar din punct de vedere legal pentru a beneficia de niste facilitati. Dar sunt ceea ce se cheama one-man-show. Ei centreaza si ei dau cu capul. Practic, sunt angajati in propria firma.

Si da, exista destul de multi romani care sunt manageri si cred ca sunt antreprenori. Dupa parerea mea un antreprenor trebuie sa isi planifice in asa fel lucrurile incat sa se poata ajunge la un moment dat ca firma sa nu se mai prabuseasca daca el lipseste doua zile de acolo.

 
ana-mariasays:

Nu este coresct termenul de “antreprenor” decat in cazul sportului… ci “intreprenor” de la “intreprindere” chiar daca toata lumea foloseste termenul de “antreprenor”… ne-a tinut profesorul de management (Ovidiu Nicolescu – ASE) o intreaga teorie la inceputul anului pe tema acestui cuvant

 

ba e corect, Ana-Maria :)

Vine din franceza, de la “entrepreneur” care, in romana, se citeste cu “a” si inseamna “intreprinzator”. Uite si ce zice Wikipedia:

“An entrepreneur (a loanword from French introduced and first defined by the Irish economist Richard Cantillon) is a person who operates a new enterprise or venture and assumes some accountability for the inherent risks. A female entrepreneur is sometimes referred to as an entrepreneuse.

The newly and modern view on entrepreneurial talent is a person who takes the risks involved to undertake a business venture. In doing so, they are said to efficiently and effectively use the factors of production.”

Deci e corect. Sorry. :)

 
ana-mariasays:

e corect in franceza :P (eu tin cu parerea profesorului) … il mai intreb eu odata azi ;) k atunci ma convinsese

 
ana-mariasays:

p.s. Ovidiu Nicolescu este Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

 
Alexsays:

Wikipedia nu este sursa oficiala. Antreprenor se foloseste si in constructii, toti cei care demareaza afaceri sunt intreprenori. Asa am invatat la ASE si asa va fi peste cativa ani, pt ca NIcoloescu nu este presedintele Americii dar este un semi-zeu al ASE-ului si al IMM-urilor

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]