fbpx

Bun-simt

Intr-o Romanie prea putin permisiva cu cei ce se incapataneaza sa adapteze ideea de “vis american” unei regiuni ce nu intelege prea bine niciunul dintre […]

18/07/2007
2 min read

Intr-o Romanie prea putin permisiva cu cei ce se incapataneaza sa adapteze ideea de “vis american” unei regiuni ce nu intelege prea bine niciunul dintre termeni, de cele mai multe ori e mai comod ca, in fata primei denivelari, sa bati in retragere in loc sa mergi inainte.

Nu cred ca “a merge inainte” este o calitate. Nu vad, neaparat, in cei ce lupta niste curajosi. Ciudat insa, vad in cei ce fug niste lasi. Niciodata nu mi-au placut oamenii delasatori, chiar daca inteleg faptul ca ne nastem cu capacitati diferite si, deci, cu o vointa de fier…sau deloc. Cred ca nu imi plac datorita unei idei in care eu cred cu tarie: ca orice trasatura poate fi “modelata”, ca putem fi ceea ce vrem sa fim, doar ca necesita foarte multa munca. De exemplu, cred ca un om care nu are incredere in el poate sa se “educe”, in timp, sa aiba.

Unii vor spune ca nu stiu sa lupte. E o gluma buna. Cred ca toti stim sa luptam, doar ca avem grade diferite de experienta. Cum se lupta? Simplu! Analizezi problema, cauti solutii, aplici, vezi ca nu merge, iar cauti solutii, iar aplici, iar dai pe langa si tot asa. Pana cand? Pana iti iese sau iti dai seama ca adevaratul “dusman” nu este cel pe care il ataci tu. Singura diferenta dintre un novice si un veteran este aceea ca veteranul a inceput sa greseasca mai devreme decat novicele. La capitolul asta, Roosevelt a zis-o bine:

It is common sense to take a method and try it. If it fails, admit it frankly an try another. But above all, try something.

Nu e o calitate. E o chestie de bun simt.

*am simtit nevoia sa mai aduc cateva modificari acestui post scris acum cateva saptamani

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

Uneori totusi trebuie sa ai in vedere faptul ca s-ar putea ca seria de solutii pe care le aplici sa nu fie tocmai una corecta, iar prima solutie sa fie total eronata. S-ar putea sa realizezi faptul ca ceea ce ai incercat sa faci… nu este ceea ce trebuia. Sa mergi in continuare inainte nu cred ca este o idee tocmai buna.

Stiu ca, personal, sunt mai mult decat delasator, dar am ajuns in situatia in care nu mai inteleg unde anume e greseala, cand anume am facut un pas gresit: acum doi ani sau ieri? Pentru ca solutia la greseala de ieri s-ar putea sa fie un raspuns pripit, iar solutia la ce s-a intamplat acum doi ani este foarte greu de implementat.

E vorba si de flerul fiecaruia sa intuiasca ce ii rezerva viitorul si ce drum sa aleaga; capacitati diferite.

 

Da, probabil e o chestiune de bun simt sa incerci o metoda. Pana la urma incercarea ii diferentiaza pe curajosi de lasi. Curajosul lupta mereu si incearca sa se depaseasca. Lasul se teme, fuge de lucrurile nesigure. Cred ca de fapt aici e curajul: in a incerca lucruri despre care nu stii daca vor functiona sau nu (iar daca nu functioneaza sa admiti acest lucru si sa incerci altceva).
Pentru tara noastra insa, putini incearca (vezi in advertising sau, de ce, nu politica). A incerca ceva nou inseamna a pierde bani/alegatori…

 

“Nu cred ca “a merge inainte” este o calitate.”

Atunci care din celelate variante le-ai considera calitati?

Eu cred ca atunci cand circumstantele incurajeaza imoblitatea, a inainta e o calitate.

 

Cand am spus ca “a merge inainte” nu e o calitate nu am vrut sa spun ca e ceva rau. Doar ca mi se pare o chestie de bun-simt.

Daca imi dai “celelalte variante” iti zic care cred eu ca ar fi calitati. :)

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]