Prin 1930, Alex Osborn a elaborat o tehnica de “group creativity” numita brainstorming, creata pentru a creste productivitatea grupurilor intrunite pentru solutionarea de probleme. Ideea de baza probabil ca o stie toata lumea: Osborn spunea ca, prin utilizarea acestor proceduri, grupurile ar putea gasi idei mai multe si mai bune decat persoanele care ar lucra pe cont propriu.
Eu nu cred in brainstorming; atat cartile citite cat si experienta personala imi spun ca aceasta tehnica nu functioneaza. Am sa incerc sa explic mai jos de ce nu o folosesc si o vad mai degraba ca o tehnica de teambuilding, activitate de grup, decat una de crestere a creativitatii.
“Cercetarile psiho-sociologice au dovedit ca increderea lui Osborn in creativitatea grupului era nefondata. In realitate, “grupurile nominale†(mai multi indivizi care lucreaza independent) produc mai multe idei valoroase decat grupurile ai caror membri interactioneaza. Brainstormingul poate fi eficient, dar indivizii care fac acest exercitiu pe cont propriu produc mai multe idei si mai bune decat acelasi numar de persoane practicand brainstorming impreuna.†Dr. Dan Craciun
De fapt, Craciun chiar sustine ca productivitatea obtinuta intr-un brainstorming este doar jumatate din ceea ce se poate obtine printr-o munca individuala, facuta de fiecare membru al echipei.
Se pare ca exista 4 explicatii / motive pentru aceasta diferenta de productivitate:
1. Blocarea productiei de idei (production blocking): lucrand independent, fiecare persoana are un ritm propriu in care produce idei, fara sa i se distraga atentia. In grup trebuie sa asculte ceea ce spun ceilalti, asteptand sa ii vina randul, si, astfel, isi uita o parte din idei; in plus, concentrandu-se sa isi tina minte ideea, capacitatea lui de a veni cu idei noi, in urma celor spuse de colegi, este dramatic redusa.
2. “Free riding” sau lenevirea sociala; indivizii nu considera ca ideile lor ar fi prea importante si, in consecinta, ii lasa pe ceilalti sa faca toata treaba. Am scris acum ceva timp despre lenevirea sociala (social loafing).
3. Teama de evaluare critica. Unele persoane se inhiba la ideea ca solutia pe care ar oferi-o ar putea fi vazuta ca fiind banala, in comparatie cu unele dintre ideile enuntate anterior.
4. Adaptarea nivelului de performanta la nivelul (de obicei mai scazut) al grupului din care individul face parte. Adica “peer pressure“, termen despre care vorbea si Ionut, acum ceva timp.
Ca o ultima precizare, eu nu pun semnul egal intre discutie de grup si brainstorming. Solutia pe care eu o folosesc de cele mai multe ori este ca fiecare membru al echipei sa gandeasca individual solutii la rezolvarea problemei, urmand sa avem o discutie de grup in care fiecare sa isi poata prezenta ideile (deja scrise, la care deja s-a gandit) si sa le discutam pe fiecare in parte.
Interesant! Nu stiam ca exista studii despre asta. Eu folosesc brainstorming-ul in situatii care cer solutii urgente si acceptate de intreg grupul. Uneori si la compunerea versurilor, dar nu mai mult de 2 persoane, si doar cand persoanele gandesc similar si se inteleg foarte bine.
Florin, atunci cand suntem doar doua persoane eu o numesc discutie, nu brainstorming :)
discuÅ£iile îmi par a fi mai productive … chiar ÅŸi în 3-4 oameni. Din experienÅ£a personală pot spune că brainstorming-ul mai mult a încurcat problema decât să o descurce. Acum credeam că sunt eu de vină … dar spre bucuria mea văd că ÅŸi tu Andrei consideri inutilă tehnica asta.
dap; perfect inutila.
Andrei, citeste “6 thinking hats” de Eduard de Bono si vei vedea de ce “brainstormingul” la care te referi tu nu functioneaza.
Traim intr-o cultura orientata spre gandirea rationala si orice sedinta de “brainstorming” se transforma intro sedinta a orgoliilor in care scopul principal este sa arati ca ideea ta e buna si a celuilalt e proasta.
Daca te uiti la sedintele unor asiatici o sa vezi diferenta.
Brainstormingul functioneaza ca tehnica de creativitate, dar doar daca lasi orgoliul deoparte.
bine, bine. Cu orgoliul am inteles ce zici si sunt de acord, dar cu restul problemelor de mai sus…?
Eu sunt pro brainstorming, desigur, in varianta in care nu este o lupta de orgolii. De ce? Mie cel putin imi vin intotdeauna idei beton, care rasar din ideile altora. Un fel de compilator de genialitate:)
Trebuie sa stii sa conduci o sedinta de brainstorming. A te aduna 2 sau mai multi oameni si sa spui ca faci brainstorming nu este brainstorming.
Este hai sa folosim termeni ca sunt la moda.
Ceea ce spui tu acolo sunt deficientele unui brainstorming condus prost si in nici un caz dovezi/fapte/cauze relevante pentru ineficienta brainstormingului.
Okay, Tudor. Atunci te rog sa ne explici tu cum face un bun conducator de sedinte de brainstorming sa rezolve urmatoarele:
1. Teama de evaluare critica a fiecarui om in parte (sa zicem ca avem doar 4 oameni, ca sa nu complicam lucrurile foarte tare)
2. Blocarea productiei de idei.
In “peer pressure” si “social loafing” mai bine nu intram ca se chinuie specialistii de zeci de ani sa le gaseasca solutii
Nu sunt Tudor:
1. Increderea in echipa si in managerul ei. Daca tu ca manager, dupa doua sedinte nereusite de brainstorming, il iei pe cel mai slab si il dojenezi/mustrezi/sanctionezi/dai afara, etc, poti fi sigur ca data viitoare vei avea un grup de oameni care la fiecare vocala emisa vor privi temator spre a-ti cere aprobarea.
2. Nu cred ca exista un asemenea fenomen.
Scuze de intrerupere, continuati:)
Sefu’, eu cred ca tu nu esti Tudor, dar
deasupra tasub tine este Tudor Mateescu, la comentarii, iar eu cu el vorbeam :))Dar iti raspund tie:
1. Eu ca manager nu voi face asta. Dar asta nu inseamna ca pot opri un membru al echipei sa zambeasca ironic atunci cand un coleg zice ceva ce pare o prostie.
2. Eu cred ca exista :)
1. true, dar atunci nu mai vorbim de echipa:) Iar regula BS este ca orice tampenie se spune si se noteaza, indiferent de dimensiunea imbecilitatii ei. Deci ar trebui ca TOTI cei din echipa sa stie asta si sa fie de acord.
Da, Arhi. Ar trebui, corect :)
@Andrei Rosca:
E foarte clar de ce tie nu iti merge tehnica de brainstorming. Nu respecti principiile de folosire a sculei respective…
Amesteci brainstorming cu metoda sinectica si asezonezi cu diagrame morfologice si tehnica de inlaturare a blocajelor mintale. Toate astea sunt metode DISTINCTE, cu reguli de aplicare diferite. Si evident, desi toate reprezinta METODE pentru cautarea ideilor, fiecare are propriile legi de aplicare.
N-are rost sa ma intind aici cu un comentariu de 8 pagini in care sa explic unde gresesti in abordare (daca tu vrei sa faci brainstorming, bineinteles).
Brainstorming-ul pur este verbal, nu scris. Grupul folosit in brainstorming nu poate fi acelasi cu un grup de lucru ierarhic (adica tu nu poti lua oamenii cu care lucrezi zi de zi la birou si sa faci brainstorming eficient). Brainstorming este in primul rand despre spontaneitate, despre generarea de idei noi (nu neaparat bune) in cel mai scurt timp posibil. Mai pe romaneste, aduni niste oameni si ii lasi sa bata campii pe un subiect. Evaluarea rezultatelor e o faza ulterioara.
Dupa cum precizezi si tu:
“…eu nu pun semnul egal intre discutie de grup si brainstorming. Solutia pe care eu o folosesc de cele mai multe ori este ca fiecare membru al echipei sa gandeasca individual solutii la rezolvarea problemei, urmand sa avem o discutie de grup in care fiecare sa isi poata prezenta ideile (deja scrise, la care deja s-a gandit) si sa le discutam pe fiecare in parte.”
Deci…tu nu practici brainstorming. :)
Blegoo: “Am sa incerc sa explic mai jos de ce nu o folosesc” asta am zis. Deci ai dreptate. Nu o folosesc. Oricum, multumesc pentru feedback-ul consistent.
Andrei: Pai daca nu o folosesti…de ce spui ca nu functioneaza? :)
Postul tau zice: “Brainstorming-ul nu functioneaza”, corect? Deci…?
Serios, acuma. Nu trebuie sa te ofensezi la ce am scris…eu sunt doar un gica contra…mai latru si eu pe ici-colo.
Dar mi s-a parut ciudat articolul…adica…daca eu as zice:
“Oameni buni, automobilul Mertzan e un mare kkat…nu functioneaza, etc” si spun mai departe: “am dat la cheie, nimica misca…” Si zic in continuare: “Adevarat, n-am pus benzina si am decuplat bateria…”
Pai nu se cheama ca fac afirmatii gratuite? :)
(hait! iar imi iau ban si aici…)
Blegoo: stai linistit; nu iti iei ban pt asta. Nu stiu pe unde ti-ai mai luat si de ce dar aici nu iei ban decat daca esti nesimtit, ceea ce, pana acum n-a fost cazul.
Ideea e ca n-as fi vrut sa incep discutia asta aici, in comentarii, fiindca ma astept sa fie una luuuuuunga :) Dar am sa o fac pana la urma fiindca nu vreau sa fiu inteles gresit.
Nu o mai folosesc insa am aplicat tehnica si cu oameni din echipa si cu oameni din afara echipei. De mai multe ori. Uneori a dat ceva rezultate dar niciodata spectaculoase.
Am aplicat-o ca la carte, nu din auzite. De altfel, daca ai citit cu atentie ai vazut ca am inceput cu citatul unui tip care e profesor doctor in psihologie sociala, Dan Craciun. Am ajuns sa scriu postul de mai sus fiindca, dezamagit fiind de rezultate, m-am gandit si eu, ca si tine, ca poate gresesc eu ceva (desi, repet, n-am citit pe net si m-am apucat sa fac si nici nu lucrez de ieri cu echipe ci de cativa ani).
Asa ca m-am documentat si mai mult si am dat, printre altii si de acest Dan Craciun, care se intampla sa imi fi fost profesor acum ceva vreme. Ai vazut si sus ce zice el:
“Cercetarile psiho-sociologice au dovedit ca increderea lui Osborn in creativitatea grupului era nefondata. In realitate, “grupurile nominale†(mai multi indivizi care lucreaza independent) produc mai multe idei valoroase decat grupurile ai caror membri interactioneaza. Brainstormingul poate fi eficient, dar indivizii care fac acest exercitiu pe cont propriu produc mai multe idei si mai bune decat acelasi numar de persoane practicand brainstorming impreuna.”
Asta mi-a confirmat ceea ce eu observasem deja in cateva experimente. Cele 4 motive enuntate de mine au mai fost gasite si de altii. Nu te gandi ca ma cred psiholog si le-am descoperit eu. Dan Craciun si Michael West sunt doar doi dintre tipii care vorbesc de aceleasi motive, desi cu abordari usor diferite fata de a mea. Te asigur insa ca nu scriu niciodata un post de genul asta inainte sa ma documentez, tocmai din teama de a nu pica in penibil. Sper ca am reusit sa ma fac cat de cat inteles si te-am mai lamurit putin in ceea ce priveste postul.
Oricum, eu iti multumesc pentru interventie si “feel free” sa intervii de oricate ori simti ca ai putea spune ceva ce ar contribui la dezvoltarea subiectului.
Andrei: Ham-ham!
Corect…incepem o discutie mai lunga decat postul original…
Acuma…scurt-scurt! stimabile…
• Nu m-am gandit ca nu ti-ai facut lectiile (documentare). Dimpotriva…
• Nu contest rezultatele gasite de D-l Profesor Doctor Dan Craciun; spun doar ca poti obtine ORICE rezultate la orice analiza, in functie de cum stabilesti premizele initiale…vorbim statistica, nu? :)
• Recunosc. Comentariul meu se adresa formei si nu fondului (postul tau). Dar mi-a fost greu sa ma abtin… :)
• Realitatea este ca succesul metodei de brainstorming depinde in mare masura de ambianta socio-culturala. Cum in spatiul mioritic contemporan simtul propriei valoari e invers proportional cu orgoliul personal, nu trebuie sa mire pe nimeni ca treaba nu functioneaza. Brainstorming inseamna sinceritate, lipsa de ifose, alea, alea…nudism intelectual!
• Brainstorming-ul functioneaza perfect. 4-5 oameni pot produce un minim de 150-200 idei in 30 de minute. Idei separate, nu ricoseuri la ce spun altii. Asta e scopul metodei! Nimeni nu pretinde ca scoti idei geniale 100%. Fireste, dupa evaluare, ramai cu 15-20 de directii care promit. Si tot asa…(nu mai lungesc pelteaua aici, stiu ca ai inteles).
• Ma doare fix in cot de unde imi iau ban…chiar ma distreaza…normal ca n-am sa injur de mama aici, ar fi nepotrivit cu situatia, nu crezi? Dar cum orgoliul romanesc e la dimensiunile curente, ce m-ar face sa cred ca tu n-ai sa te simti pishcat de scufita daca cineva nu te lauda din start?
:) trebuie sa raspund la ultima intrebare?
Evident, o intrebare retorica… :)
Vad ca aici s-a postat cu ceva timp in urma dar eu abia acum am descoperit blogul. Am citit articolul de mai sus si mai ca nu am cazut de pe scaun de ce prostii au reiesit.
Dati-mi voie sa va aduc la cunostiinta celor care contestati brainstormingul ineficient, termenul de SINERGIE. Aceasta inseamna ca performanta combinata a unor activitati este mai mare decat suma performantelor fiecareia luata in parte. Reflectati putin daca e nevoie.
In al doilea rand, aceasta este o tehnica a invatarii prin descoperire. Realitatea este una singura este vazuta diferit. Astfel ca se aduna specialisti din mai multe domenii pentru a prezenta cum se vede problema din perspectiva fiecaruia pentru a se intelege o problema din mai multe puncte de vedere. In nicio carte nu veti gasi solutiile care sunt generate de catre mai multe tipuri de specialisti intr-un brainstorming.
Intrebari?
sinergia e altceva, Victor. Intr-adevar intr-o echipa 1+1 ar trebui sa dea mai mult decat 2 insa in ceea ce am scris eu era vorba despre modul in care oamenii se blocheaza unii pe altii si nu se mai ajunge la niciun fel de sinergie.
Cu specialistii n-am inteles ce ai vrut sa spui. Poate reformulezi.
Multumesc pt comentariu.
SINERGIA – “corespunde situatiei in care doua sau mai multe activitati sunt complementare in asa fel incat performanta lor combinata este superioara sumei performantelor fiecareia luata in parte” (Ioan Petrisor – Management Strategic, Ed. Brumar, 2007)
Am extrapolat putin.
La problema cu specialistii se intelege mai bine daca desenez (nu este nicio ironie) dar voi incerca sa explic mai clar intr-un comment ulterior.
De acord cu tine, Victor, in ceea ce priveste sinergia. Asta am zis si eu: ca 1+1 trebuie sa dea mai mult decat 2.
:) Interesante puncte de vedere … chiar am stat si m-am gandit si la aceste perspective.
Acum va lansez si eu o perspectiva (poate ca se repeta – nu am citit chiar tot):
* Structura brainstorming-ului: A spus cineva mai sus ca se noteaza toate ideile..indiferent de cum suna/ ce contin….aici se elimina etichetarea ( ex: ce amuzant!! sau haha, cum poti sa zici asta)
..pur si simplu se noteaza tot
* procesul ( ca sa ma scarpin putin in urechea dreapta cu mana stanga :D):
– se clarifica pentru toata lumea ce inseamna si cum se va desfasura
– se strang toate ideile. toate. punct.
– in ultima etapa se analizeaza, evalueaza si se extrag informatiile/ ideile
consecinta: poate iesi o idee extraodinara, sau cinci, sau zece, dupa cum poate sa nu iasa nici una (care sa fie in concordanta cu tema pe care se face brainstorming)
ca sa parafrazez pe cineva de mai sus, ca si concluzie, daca nu stiu sa folosesc instrumentul respectiv… nici rezultatele nu vor fi pe masura… sau mai bine zis, o intrebare:
poti sa bati un cui cu o foarfeca ?
CORECT!
Creativitatea necesita un spatiu intim, o stare, un loc, un ritm…
Brainstorming-ul este o standardizare metodica in procesul de a genera idei!
De departe cel mai vizibil dezavantaj al brainstoming-ului pe care il vad este teama de evaluare critica. Expresivitatea atat de libera pur si simplu nu se potriveste cu multi oameni. Cand sunt in grup, trebuie sa scoti cu lingurita ideile de la ei.
Pentru a da o imagine mai clara unei pareri, trebuie sa definesti mai clar mediul in care o exprimi. Exista diferente culturale, sociale, etc.
Fiecare isi exprima parerea prin prisma experientei proprii si cu siguranta locul fiind Romania.
Dar daca locul se schimba, sau echipa care isi expune ideile are calitati diferite de ceea ce consideram noi?
Foarte multa lume face declaratii fara sa tina seama de context.
Sa ne intrebam atunci de ce orice problema de matematica are un “se da” si apoi “se cere”.
IOnel, perfect de acord cu tine! Mi s-a parut evident ca tot ceea ce spun eu pe blogul meu personal reprezinta modul in care vad eu lucrurile. Eu care, intr-adevar, am trecut prin niste experiente proprii. Mi-ar fi greu ca inainte de fiecare articol pe care il scriu sa enumar ce am facut eu, in ce domenii am activat, de cate ori m-am lovit de fenomen etc.
Oricum, in mod cert pot gresi si in mod cert vor exista intotdeauna persoane care vor fi trecut prin alte experiente si, deci, vor fi ajuns la alte concluzii.
Eu cred ca, si nu este surprinzator, ai dreptate in privinta metodei pe plan local si ma gandesc la Romania (pare sa fie discursul lui Farfuridi,nu?).
Am citit si comentariile cu pareri pro si contra si, in plus, tehnica brainstorming nu s-a nascut la noi.
Foarte multi neglijaza cercetarea ca mod de formare a gandirii.
Iar regula este:Daca emiti rezultatele unei cercetari fara sa specifici in ce conditii le-ai obtinut, atunci ele valoreaza un pic mai mult de zero.
Am gasit link-ul de mai jos si nu am gasit ca il contrazici pe d-l Osborn.
http://www.brainstorming-that-works.com/alex-osborn-brainstorming.html
Admir ca ai curajul sa pui in discutie si sa sustii proiecte cu greutate.
Mergi inainte!
la mine brainstormingul functioneaza cel putin in doua cazuri:
1) o situatie de criza cand trebuie urgent luata o decizie (gasita o solutie) care implica mai multe parti (departamente)
2) cand trebuie sa rezolv o problema si ma confrunt cu o lipsa totala de idei
intr-adevar, `Teama de evaluare critica` este reala, dar cred ca tine de particularitatile socio-culturale mioritice, dar celelate argumente mi se par cam trase de par
eu cred ca totusi `brainstorming works` si este chiar eficient, doar ca nu trebuie sa te astepti sa iti rezolve mereu problemele sau sa te ajute in orice situatie