Acum aproximativ 5 ani, mai mult sau mai putin intamplator am asistat (de multe ori activ) la nasterea unei miscari sociale numite blogging (fiindca da, il consider o miscare sociala in adevaratul sens al cuvantului si stiu ca nu sunt singurul!).
Acum asist la alta. Puterea social media a crescut in ultimii ani si nu se va opri. Blogurile au pus bazele unui dialog absolut necesar. Nimanui nu ar trebui sa ii placa sa vorbeasca singur. Twitter, Facebook si alte retele sociale nu fac decat sa duca aceasta comunicare bidirectionala la alt nivel. E bine ca se intampla.
Nu imi place Twitter, e superficial. Facebook imi place chiar mai putin. Insa imi place sa comunic, imi place sa impartasesc altora idei si sa mi se impartaseasca lucruri. Imi place tot ce duce cu gandul la echipe si la sinergie. Sunt motivele pentru care eu folosesc retelele sociale, chiar daca nu sunt tool-urile perfecte in ceea ce ma priveste. Un alt motiv pentru care le folosesc am sa il povestesc la Webstock.
Facand o paralela intre ceea ce se intampla acum 5 ani cu blogurile si ceea ce se intampla acum cu retelele sociale, nimic fundamental nu s-a schimbat. Sigur, e un alt nivel, insa mecanismul este acelasi. Ritmul de crestere e usor diferit, insa viteza de adoptie nu este atat de spectaculoasa, daca tinem cont de baza pe care blogurile au pus-o si de faptul ca nici Twitter, nici Facebook nu au inceput de la zero. Nu au fost nevoite sa le spuna oamenilor de pe internet “putem avea un dialog”, ci doar sa le arate ca exista modalitati mai usoare si mai la indemana de a face asta.
Stiu ca nu sunt singurul care asista la aceste schimbari, fiind totodata parte din cele de acum cativa ani. Sunt convins ca toti cei ce au inceput bloggingul atunci iar acum au conturi de Twitter au aceleasi ganduri ca si mine. In ceea ce ma priveste, cand pun bloggingul fata in fata cu retelele sociale, se intampla doua lucruri:
1) Un zambet (poate usor arogant) fiindca identific in sfarsit un pattern si fiindca in ceea ce priveste retelele sociale imi e destul de clar care sunt urmatorii pasi.
2) O constientizare brusca a faptului ca nu aceasta a fost schimbarea AIA. Ca ACEA schimbare profunda, care va matura pe jos cu viziunile noastre inguste inca n-a venit.