fbpx

Banii si statutul social

Cei mai multi dintre noi am auzit relaxanta idee conform careia banii schimba oamenii, de cele mai multe ori in rau. E o idee-analgezic, promovata […]

06/07/2007
1 min read

Cei mai multi dintre noi am auzit relaxanta idee conform careia banii schimba oamenii, de cele mai multe ori in rau. E o idee-analgezic, promovata in special de oamenii care si-ar dori mai mult decat au. O tehnica de consolare. Stiu si eu ideea de mic. Am auzit-o, am judecat cu mintea pe care o aveam atunci si mi s-a parut okay, asa ca am integrat-o in sistemul meu de etichetare. Insa ma indoiesc ca am crezut vreodata cu adevarat in ea.

Nici acum nu cred. Ba chiar sunt convins ca e o generalizare proasta (da! cred ca pot exista si generalizari bune). Insa, ca orice generalizare, a plecat de la ceva. Iar eu, acum, dupa atata timp in care am oscilat intre a imi asuma o generalizare ce nu imi apartine si a ii ataca pe cei ce o promoveaza, catalogandu-i drept “ingusti”, am inceput sa observ in jurul meu astfel de schimbari.

Oameni in care aveam incredere si pe care credeam ca ii cunosc aproape ca sunt transfigurati de bani. Si ceea ce e mai trist este ca nici macar nu e vorba de sume mari de bani, nu se poate invoca scuza unei cresteri prea bruste, prea abrupte. Sunt inca suportabili, dar ma pune serios pe ganduri diferenta dintre nivelul ridicat de bun simt initial, nativ, sincer, si starea euforica indusa de ideea tampita ca statutul social creste odata cu salariul. Nu creste!

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

Bine, asta într-o societate normală. Dar cum la noi multe sunt cum nu trebuie, statutul social chiar creÅŸte uneori o dată cu salariul. Snobismul, nu de alta…

 
Mihaelasays:

Cred ca ideea ca statutul social creste odata cu salariul vine cumva din epoca comunista. Atunci, cei cu salariu mai mare erau cei care avea carte (studii universitare) si de obicei cei “cititi” aveau si un statut social cumsecade. Acum insa venituri mari au toti cei care stiu “sa se invarta”, sa faca tot felul de gainarii, sa dea tepe. De aceea am ajuns sa nu mai punem egal intre statut social si venit.
am ajuns sa cred ca “cultura” (scuzati cacofonia) te inhiba. Cu cat esti mai citit si ai cei 7 ani de acasa, cu atat esti mai principial si nu te bagi in afaceri dubioase, prin urmare si veniturile sunt mai mici. Nu e o regula, dar din pacate tinde sa devina.
Si apoi, pentru altii a fi OM inseamna a avea 5 case de vacante cu piscina si avion personal.Nu conteaza ce a trebuit sa faci pentru asta.

 

“Status inconsistency is a situation when an individual’s social positions have both positive and negative influences on his social status. For example, a teacher has a positive societal image (respect, prestige) which increases his status but may earn little money, which simultaneously decreases his status. In contrast, a drug dealer, may have low social position though have a high income.”

sursa: wikipedia

 

Cred ca oamenii se schimba o data cu cresterea contului in banca – pe de alta parte e foarte interesant si cum se schimba cei care vin in contact cu persoana respectiva. Pentru ca toata aceasta schimbare e influentata si de cei din jur – brusc se largeste cercul de prieteni, esti mai cautat, mai amuzant, mai interesant ….

 

:)) asta cu “esti mai amuzant, mai interesant’ e tare.
Si cam asa cred ca e. Banii iti cresc instantaneu talentul de a spune un banc.

 
manuelasays:

Citat din Petre Tutea


Eu nu detest burghezia. Eu m-am lamurit ca un om care vrea sa fie bogat nu este un pacatos. Spunea odata un preot batran: Circula o zicala ca banul este ochiul dracului. Eu nu-l concep ca pe ochiul dracului, eu il concep ca pe o scara dubla. Daca-l posezi, indiferent in ce cantitati, si te misti in sus binefacator pe scara, nu mai e ochiul dracului. Iar daca cobori, atunci te duci cu el in infern, prin vicii, prin lacomie si prin toate imperfectiile legate de orgoliu si de pofta de stapan. “

 
Elenasays:

De cele mai multe ori schimbate de castigurile mai mari sunt persoanele care au facut totul pentru a le obtine, unele care parvin voit prin calcarea pe cadavre. S-a pastrat expresia: “a fi Dinu Paturica”. Astfel de oameni doresc sa aiba un statut superior, ceea ce ii face sa-i injoseasca pe aceia care poate ca nu au vrut/putut sa aiba un venit considerabil. Din pacate, am putut observa ca unii se schimba si vor sa-i domine pe cei pe care-i considera inferiori ca statut si venit. Ideal ar fi ca, odata cu banii mai multi, persoana sa se dezvolte, astfel incat sa aspire la statutul de OM, si nu numai la acela de bogatas. Banii sunt folositori in masura in care poti influenta in bine ceea ce se intampla in jur. Boierii, pe timpuri, trimiteau la studii pe cei isteti, dar saraci, asigurandu-se astfel ca bogatia va spori avand amploaiati bine pregatiti si cu respect pentru mecena. Oamenii care pe merit au castigat banii nu sunt inconjurati de “prieteni binevoitori”, ultimii se exclud singuri pentru ca simt ca nu pot peria pe cineva cu personalitate puternica, principii si coloana vertebrala.

 

sa zicem ca daca ai bani se schimba mediul in care traiesti… intri deja intr-o alta categorie, cea a oamenilor care au bani… brusc ceilalti oameni se impart in doua categorii: oameni care te plac petnru ca esti de-al lor si oameni care te urasc pentru ca tu ai reusit si ei nu… ca sa nu mai vorbim despre oportunitatile care apar pentru cei care au bani…

 
Zsays:

Statutul social creste odata cu puterea psihica de care dispui sa ti-l stapanesti. E acelasi calapod dupa care se conduceau triburile pe vremuri doar ca banii erau troc. N-o sa vezi un bogat plin de bani si sarac de duh pentru multa vreme! Nici invers! Nu exista rau bun si bun rau! Problema pe care ai pus-o tu se rezolva usor prin presupunere la absurd.
Daca ar fi toti bogatii cinstiti nu ar exista cinstiti bogati!
Reintrodu trocul si moralitatea explodeaza de ambele parti.

Mi-am vandut azi 2 butoaie de bere pe 20 de kile de tuica! Social tot un betiv raman!:)

 

Discutia cu banii e foarte interesanta si lunga, dar cred ca cel mai misto e sa faci o analiza proprie in ceea ce priveste comportamentul in prezenta banilor. E si cel mai educativ, dar cred ca ai facut deja asta.

In ceea ce priveste schimbarea statutului social… la tineri e oarecum normal, pentru ca majoritatea nu ai valori bine stabilite in cap si de aceea devin foarte “maleabili” in ceea ce priveste principiile. Nu se mai numeste mici cu bere, se numeste foccaccia sau mai stiu eu ce, dar tot mancare e. Ideea e ca atunci cand mananci foccaccia… iti plac oameni din acel mediu, daca mananci mici cu bere – the same. Limitele cresc odata cu extremitatile.

Ce am observat eu insa este comportamentul ciudat (bizar, oarecum demn de studiat) pe care il au unii oameni cand vine vorba de bani. Aici pot sa ofer niste exemple foarte interesante, dar poate alta data. :)

 
Mihaelasays:

Eu cred ca banii, de fapt puterea de orice fel, (sau senzatia de putere) dezvaluie caracterul si da jos masca: pe cel bun il face mai bun si pe cel rau il face mai rau.

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]