fbpx

Auto-handicaparea

E mult prea plin de oameni care se auto-saboteaza. Isi induc stari mentale maligne incercand astfel sa scuze un eventual esec. Se auto-handicapeaza. Atunci cand […]

07/08/2007
1 min read

E mult prea plin de oameni care se auto-saboteaza. Isi induc stari mentale maligne incercand astfel sa scuze un eventual esec. Se auto-handicapeaza.

Atunci cand se tem de esec, oamenii care in general au un respect de sine foarte scazut isi doresc ca rezultatul sa nu fie pus pe seama incompetentei lor. Si atunci apeleaza la auto-limitare mentala (creandu-si complexe) dar si la bautura, consum de droguri, avantaje oferite adversarului, boala, indispozitie sau stress.

Ei fac asta pentru ca, in cazul unui esec, sa isi poata pastra respectul de sine: “am dat gres nu fiindca as fi incapabil ci fiindca am fost stresat, nu fiindca nu sunt in stare sa fac asta ci fiindca (voit) i-am oferit adversarului un avantaj iar acest avantaj s-a dovedit a fi unul prea puternic”.

Sau, cea mai intalnita varianta, “prefer sa nu am incredere in mine si sa sustin asta in fata tuturor; in felul asta, atunci cand voi da gres, voi putea spune ca, desi sunt foarte bun, am avut ceva probleme la capitolul mentalitate”. Ceea ce uita ei sa precizeze este faptul ca aceste handicapuri sunt auto-impuse si deci ar trebui trecute cu vederea.

Ce se intampla insa cu persoanele care au un respect de sine ridicat? Se auto-handicapeaza ei? Au de ce?

Uneori, da! Fiindca a te auto-limita si apoi a castiga este o modalitate extrem de eficienta de amplificare a succesului pe care il ai. “Desi i-am oferit un avantaj, desi am fost foarte stresat, desi nu am avut dispozitia necesara pentru a ma pregati…am reusit! iar asta ma face un zeu”.

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

TotuÅŸi, prea mulÅ£i spun “nu pot”. Orice groapă devin în viziunea lor o prăpastie insurmontabilă. Auto-handicaparea asta, părerea mea, este omniprezentă în societatea noastră, poate ÅŸi din cauza lipsei curajului ÅŸi, mai ales, a lipsei de iniÅ£iativă (reminiscenţă comunistă).
Åži poate că nu ar trebui să ne mirăm de acest fenomen, deoarece se propagă de sus în jos, în mediul mioritic. De câte ori nu am auzit un politician spunând “am vrut să fac asta, dar predecesorii mei mi-au pus beÅ£e în roate”?
Trist, al naibii de trist…

 

Andrei, esti un pic naiv. Pozitioneaza-te in piramida lui Maslow. Apoi, ipotetic, pozitioneaza-te pe treapta de la baza. Imagineaza-ti ca acum traiesti in treapta cea mai de jos, unde iti faci griji daca ai ce sa mananci, iar apoi scrie din nou insemnarea asta.

E usor sa dai cu pietre in unii, fara sa te pui in situatia lor. Nu neg, sunt multi care se auto-handicapeaza, dar un esec pentru tine inseamna sa pierzi… nu stiu… un site sau sa pierzi niste bani undeva. Pentru altii, esecul ar insemna pierderea mancarii, iar pentru ei pierderea se resimte mult mai puternic decat simti tu propriul esec, deoarece tu ai siguranta ca maine te vei trezi normal si vei mai putea pierde. Ei nu mai au ce sa piarda, iar ori ce om logic se teme ca isi va pierde si viata in cele din urma.

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]