Nu exista membru al unei echipe despre care sa se poata spune ca nu influenteaza deloc echipa.
Putem vorbi despre “angajatul mediu” asa cum putem vorbi si despre “the average consumer”. Putem spune ca are 1.74m inaltime, 62 de kilograme, poarta ceasul la mana dreapta, intarzie la serviciu o data la 3 zile, de obicei intre 12 si 14 minute, are masina cu 5 portiere si nu va vota duminica asta fiindca va fi la Baneasa, la iarba verde.
Dar hei, chiar il cunoaste cineva pe asta? Chiar exista unul care sa aiba fix 1.74m inaltime, fix 62 de kilograme, sa poarte ceasul la mana dreapta, sa intarzie la serviciu fix o data la 3 zile, nu mai mult de 12 minute si nu mai putin de 14 minute, sa aiba masina cu 5 portiere si sa si fie duminica asta la padure la Baneasa, facand mici?
Nu! Fiindca nu exista. Putem vorbi despre “angajatul mediu” la fel cum putem vorbi si despre “consumatorul mediu”, insa asta nu il face sa existe. Doar ne da o idee despre media in care se incadreaza niste oameni. Si chiar daca noua ne place si ne este chiar util sa incadram oamenii in pattern-uri, in mod cert lor nu le place sa fie average. Si nici nu sunt. Cel putin nu ca membri ai unei echipe.
Fiecare membru al unei echipe e ori peste medie, ori sub medie. Unii sunt mai departe, altii mai aproape de linie, insa nimeni nu este FIX pe ea. Consecinta este ca unii dintre ei ridica organizatia, altii o trag in jos. In fiecare zi. Daca tine cont de asta, unui manager ii va fi intotdeauna (ceva mai) usor sa indeparteze un om din echipa, dupa ce a incercat sa il ajute. Fiindca are de ales intre a il da afara (ceea ce e neplacut atat pentru el cat si pentru cel dat afara) si a ii permite sa afecteze (voit sau nu) intreaga echipa, intreaga organizatie.
Genul de alegere pentru care managerii n-ar trebui sa fie niciodata invidiati.
Later Edit: “Andrei, te contrazic” :)
Al tau “average consumer” are o trasatura care nu e “average”. In medie, majoritatea poarta ceasul la mana stanga si vei gasi mai multi care nu poarta ceas deloc decat cei care il poarta la dreapta. Din cei care il poarta la dreapta, o parte vor fi stangaci activi, o parte stangaci reprimati, restul nu se stie de ca il au la dreapta, insa avand in vedere ca unele studii au dovedit ca stangacii au de obicei un IQ mai mare decat media …cel descris de tine are sanse de a fi peste medie. :)
Cat despre responsabilitatea unui manager, care include si ingrata indatorire de a decide daca cineva trebuie sa plece, poate fi coplesitoare, mai ales daca e vorba de un manager inzestrat atat cu minte cat si cu inima. Si niciodata nu vei fi mai putin in pericol de a lua asemenea decizii. Pentru ca, fie si in cazul in care, prin impulsionarea, motivarea si chiar mana de ajutor data, angajatii tai s-au ridicat peste nivelul lor, ridicand implicit nivelul antreprizei tale, atunci se ridica si acel “average standard”. Si permanent vor exista oameni sub linie. Din care, pana la urma, unii isi vor atinge limitele si nu vor mai putea tine pasul cu tendinta ascensionala a celorlalti si a firmei.
Mortyse: nu mi s-a parut ca e necesar sa precizez ca ala era doar un exemplu si ca ideea de baza a articolului n-are nicio treaba cu acele caracteristici ale unui “average consumer’ pe care eu le-am scos din burta, ca sa demonstrez cu totul altceva, mult mai important.
Touche. Si eu a trebuit sa elimin pe cineva din echipa acum cateva luni. Dar as face-o si a doua si a treia oara cu ochii închisi daca stiu ca asa salvez o echipa unita si construita cu greu. Personal consider cultura organizationala un factor foarte important pentru succesul unei companii si prefer sa aleg oameni cu aceleasi principii si cu acelasi mod de lucru ca al meu în favoarea unor superspecialisti care nu ar face decât sa inflameze atmosfera de lucru.
Nu stiu daca se pune postul meu.
Eu sunt un mic “manager” acasa. Si da, uneori trebuie sa iau decizii ferme, chiar suparindu-i pe ceilalti. Dar am invatat ca acesta este rolul meu, “daroria” mea. Viata inseamna si responsabilitati asumate si suportarea dezaprobarii celorlati.
Iti recomand cu caldura “Manager contra curentului”. Chiar a fost contra curentului.
Nu prea ma pricep la termeni, dar cred ca pe langa antreprenor, trebuie sa fii si putin manager. Cel putin la faza de inceput.
Cristina: am citit-o. :) De fapt, cred ca e prima sau a doua carte recomandata pe bookblog, acum 3 ani :)
Andrei, primul comment era putin in gluma, tocmai pentru ca mi-a sarit in ochi amanuntul cu ceasul pe dreapta, care studiat ca fenomen duce la concluzii chiar incurajatoare la suprafata despre persoana care se remarca prin asta.
Citisem acum cativa ani un articol despre un studiu care demonstra ca stangacii au de obicei un IQ peste medie. Si erau si niste precizari in acelasi ton despre cei care in copilarie au fost potentiali stangaci si au fost dezvatati “cu linia peste degete”. Undeva tot pe acolo se afirma ca poti depista majoritatea stangacilor dupa ceas (pe dreapta).
Nu stiu cat de adevarat era studiul acela, dar eu am urmarit in anii de facultate cateva personaje care purtau ceasul pe dreapta si 90% din esantion erau peste medie. Ironia sortii e insa ca nici unul nu era stangaci.
Nu stiu cata relevanta au toate astea la urma urmei. Doar un amanunt de la care am divagat putin. :)
Ma ierti?
Desigur :)
In sporturile de echipa, este o vorba care spune astfel ~jucatorul cel mai slab din echipa este de fapt punctul forte al echipei~ Totul depinde de maestria antrenorului de a jongla cu membrii echipei si de a-i motiva si de ai aseza in formula perfecta. caci uneori renuntarea la un om din echipa nu poate fi facuta decat in anumite perioade. Acelasi lucru poate fi valabil si in grupurile de angajati. Uneori nu poti sa renunti la un angajat chiar daca acesta face o treaba foarte prost, alteori renunti asumandu-ti pierderile aferente. Inlocuitorul s-ar putea sa fie la fel de nepregatit si cautarea omului necesar pe postul dorit uneori dureaza mai mult decat ne asteptam (planificam). De aceea echipele puternice se formeaza in timp indelungat, cu multa munca si maestrie din partea liderului, ne mai amintind de climatul social din interiorul grupului.
O alta vorba spune ca echipele se misca cu viteza celui mai lent dintre componenti. Da, foarte multe depinde de maiestria antrenorului. Dar e imposibil sa nu gresesti, e imposibil ca viziunea ta pe termen lung privitoare la rolul fiecarui membru si implicit al unui nou angajat sa fie perfecta.
Corect, Daniel. Dar poti sa faci tot posibilul si sa te apropii cat mai mult de perfectiune.