fbpx

A invinge si a cuceri

E ciudat cata energie pot oamenii canaliza atunci cand este vorba de a lovi pe altul. A lovi in concurenta pentru a isi intari pozitia, […]

16/07/2007
2 min read

E ciudat cata energie pot oamenii canaliza atunci cand este vorba de a lovi pe altul. A lovi in concurenta pentru a isi intari pozitia, a lovi in oamenii care i-au facut sa sufere la un moment dat, sau in orice alte persoane pe care ar putea sa le numeasca, generic, dusmani.

Cu atat mai ciudat mi se pare ca atunci cand ajungi in momentul in care ii poti aplica acelui concurent lovitura de gratie, gandul la satisfactia pe care urmeaza sa o ai este uneori umbrit de teama ca vei arata lumii ce concurent slab ai avut.

Fiindca, nu-i asa? uneori ai mult mai mult de castigat la capitolul imagine (sau respect) luptand la nesfarsit cu concurenti puternici si ramanand in picioare, decat daca i-ai invinge rapid si fara drept de apel. Si chiar daca invingerea nu ar fi rapida, se vor gasi intotdeauna persoane care vor privi din afara si vor intreba: de ce i-o fi luat atat de mult sa invinga un adversar atat se slab?

Dupa ce ii batuse peste tot pe unde apucase pe romani, ajuns in fata unei Rome speriate, Hanibal a cotit spre Capua lasand omenirea sa se intrebe daca neinfricatul general a ezitat din cauza prestigiului Romei sau din motivele despre care vorbeam mai sus. Roma asta tremuranda si slaba era Roma cu care se batusera ei atata timp?

Octavian Paler scria la un moment dat ca “a invinge si a cuceri sunt doua lucruri diferite, o cucerire inseamna mult mai putin decat o victorie; adesea, inseamna chiar esecul victoriei”. Probabil ca la asta se referea.

Sau poate ca Hanibal era defapt un artist imatur si s-a gandit si el, ca si Oscar Wilde, doua mii de ani mai tarziu, ca nimic nu ii enerveaza pe dusmani mai mult decat fie iertati. Putin probabil…

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 4 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 
Radusays:

Dar Hanibal nu a fost un general roman ? A existat o sciziune in armata romana ?

 

Mie cel mai mult îmi place atunci când cineva porneÅŸte un război împotriva mea … ÅŸi el nu este conÅŸtient că a pierdut razboiul ăsta chiar înainte de al începe pentru că eu nu particip la el. Atunci să le vezi moaca de “generali” învinÅŸi.

 
nebulosasays:

Ce mi se pare si mai amuzant, e atunci cand o persoana cu un potential redus e constient de puterea adversarului sau, si cu toate astea, incearca din rasputeri sa il puna in genunchi, chiar si cu riscul de a iesi cu o imagine sifonata.

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]