fbpx

7 motive puternice de a spune NU

Articolul de mai jos este un guest-post scris de Ioan Nicut, un om deosebit. Nu știu pentru tine cum e Prietene, dar pentru mine a […]

21/11/2010
4 min read
my favorite picture
Eu pot să zic NU cu ușurință. Tu cum stai?

Articolul de mai jos este un guest-post scris de Ioan Nicut, un om deosebit.

Nu știu pentru tine cum e Prietene, dar pentru mine a fi lider e să ai curajul să te ridici, să răsari, să renaști, să-ți lași lumina unică să curgă peste Oameni astfel încât creând un spațiu în care ei strălucesc, strălucești și tu.

Și nu e vorba doar de a face, de a fi cineva, de a lăsa ceva unic ci pur și simplu de a fi în felul tău indiferent de misiunea pe care ți-ai asumat-o.
 Eu am ales să las super jobul corporat, cu bmw, costume italienești, lume bună, educată ca să-i ajut pe alții ca să fie ei.

Pentru că am rupt pisica dintr-o bucată am pierdut tot controlul și confortul din poziția privilegiată pe care o aveam. Și pentru că nu e ușor să n-ai control, mă agățam și eu de ce puteam să-mi păstrez echilibru și încrederea în mine.

Deși eram obișnuit să cer rate de peste 125 euro pe ora acum când a trebuit să cer pentru mine era mult mai greu. Îmi doream foarte mult să ajut, să progresez, să-mi fac un nume, să fiu cunoscut, să reușesc și în această privință așa cum reușisem să duc multe proiecte la capăt și să fac vânzări de milioane la corporație. Cum ți se pare? Stai cu mine și o să descoperi și mai multe.

Dacă te uiți așa la fapte, detașat, din exterior ai spune, mamă ce intenții bune, ce mișto e ideea de a face toate astea, de a avea aceste aspirații înalte.

Aspirațiile înalte sunt extraordinare în viața unui om cu condiția să nu le folosești ca scuze așa cum le foloseam eu ca să accept în viața mea ceva ce nu rezona cu mine.

Și-atunci în disperarea de a fi acceptat așa cum sunt, cu ce fac, recunoscut spuneam da la foarte multe dintre propuneri și cereri, înghesuind la întâmplare în viața mea aproape tot ce primeam. Am acceptat chiar să lucrez pe aproape nimic, ca să-mi fac noua meserie, până într-o zi, când am reînceput să spun NU.

Și-atunci ca să fi lider așa cum îți spuneam mai sus Prietene, trebuie să spui Nu. Povestea asta este despre 7 motive pentru care merită să spui nu:

  1. Faci loc în viața ta pentru schimbare. Spunând nu, ai timp să te concentrezi la ce e important și prioritar pentru tine.
  2. Creezi spațiul în care să strălucești, să devii vizibil. Oprindu-te din a accepta și înghiții ca pelicanul, nemestecat, nefiltrat, începi să alegi conștient ce ai tu nevoie pentru dezvoltarea ta, ca să fii în acord cu mintea, inima și sufletul tău.
  3. Ești auzit, văzut, respectat. Unii dintre oameni cred că a fi cuminte înseamnă a accepta ce le oferă viața prin alții. Paradoxul este că atunci când alegi să le refuzi nevoile, vei fi mai vizibil, mai respectat, luat în considerare.
  4. Atragi noi circumstanțe, oportunintăți, sincronicități, oameni, care îți susțin evoluția. Când ești autentic și filtrezi prin NU-urile tale, poți în sfârșit să alegi doar ce e pe valul evoluției tale, ce te menține pe cursul tău firesc în care te transformi cu ușurință, fără efort.
  5. Îți împrospătezi relația cu oamenii și cu tine. Dacă până acum îți consumai energia ca să satisfaci nevoile altora în relația cu tine acum începi să pui energie pe ce e important pentru tine în relația cu alții.
  6. Îți schimbi comportamentele și implicit rezultatele care se manifestă în viața ta. Foarte mulți dintre oameni se întreabă de ce nu au rezultate diferite? Realitatea este că până nu schimbi modul în care te percepi pe tine ca apoi să schimbi comportamentele tale, o să ai același tip de rezultate. Vrei alt tip de rezultate, spune NU.
  7. Îți cureți relațiile de ce e toxic în ele, lumea te apreciază așa cum ești. Vrei să fii în relație cu oameni care sunt cu tine doar pentru că ești om bun sau vrei să atragi oameni care te acceptă, iubesc și vor să fie cu tine așa cum ești? Începe să spui nu și dă-le voie celor care nu mai sunt satisfăcuți să plece din relația cu tine.

Acum e important să știi că în mintea ta, la nivel neuronal căile existente sunt foarte bătătorite. E normal ca să vezi lucrurile din perspectiva în care ești acum. Ca să creezi, noi perspective, noi căi neuronale, noi comportamente, noi tipuri de rezultate trebuie să ieși din zona de confort în zona de învățare.

Sunt Ioan Nicuț și fac coaching. Ca și coach, îi însoțesc pe oameni în călătoria lor afară din zona de confort. Atunci când executăm tiparele de comportament existente, primim răsplata acum, repede, ușor. Ca să fii lider, să spui NU ai nevoie să-ți asumi suprimarea răsplatei pentru un timp, în viitor, când ai să primești ceva de o valoare înmiită. Primești prețul libertății tale de individ care strălucește.

Tu poți să fii lider, poți să strălucești, poți să zici nu.

Dacă pentru tine e important a fi lider în viața ta, înscrie-te acum la newsletter-ul meu și primești gratuit cartea mea „Ghidul Celui Care Are Rezultate în Viață” un ghid pas cu pas, simplu și accesibil care te-ajută să-ți stabilești un obiectiv pe care să-l atingi. Cred că dacă tu alegi și ai nevoie, unul din obiectivele tale poate fi să spui NU.

Îți doresc succes oricine vrei să fii.

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 3 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

@Andrei mulțumesc pentru Guest Post

Am venit cu niște completări de ultimă oră.

A spune nu e libertate în relație. E doar alegerea ta unde vrei să te situezi ca nivel în raport cu celălalt.

 

Da, as zice chiar: Spune “NU” oricarei cerinte “by default”. Doar daca cel care iti cere e suficient de convingator si insistent ia in considerare un eventual raspuns “DA”.

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]