Lumea va fi din ce in ce mai mult pe internet, lucrurile se vor intampla din ce in ce mai mult online. Fiindca internetul ne face viata mai usoara, fiindca nu mai avem timp, sau cel putin avem impresia ca nu mai avem timp. A crede ca business-ul offline va avea doar de pierdut din aparitia online-ul este gresit. Sunt lucruri pe care internetul nu le va putea inlocui niciodata. De fapt, lucruri pe care progresul tehnologic nu le va putea inlocui niciodata.
Nu mai stiu cum ajunsesem la asta, insa vorbeam acum cateva saptamani, in Delta, despre rosii. Legumele. Cati dintre noi nu ar plati cu 1 leu in plus pentru a mai manca astazi rosii cu gust de rosii? Adica adevarate, de la tarani. Alti tarani decat cei care vand rosii tratate chimic sau aduse din Spania si Turcia. Rosiile sunt doar un exemplu, sunt convins ca putem gasi zeci de astfel de exemple. Lucruri la care, odata, ne parea natural sa avem acces. Lucruri pentru care astazi am fi dispusi sa platim mai mult.
Pentru cei cu afaceri in offline e clar ca lucrurile se vor schimba foarte mult. Insa nu neaparat in rau! Oportunitatile de business cresc si in offline, nu doar in online. Trebuie doar sa tii mintea suficient de deschisa. Fiindca, repet, sunt lucruri pe care internetul nu le va putea inlocui niciodata iar in scurt timp, in multe domenii, nostalgicii vor plati din ce in ce mai mult pentru lucruri care cu 10 ani in urma faceau parte din normalitate.
Pe de alta parte, in ritmul asta, in 20 de ani s-ar putea sa platim pentru un petec de iarba, pentru umbra unui copac, pentru un minut de liniste deplina.
You’re unfair. Am mancat de prea multe ori fructe cu gust de fructe adevarate… cumparate de la supermarket si probabil aduse de la mama dracului. Fructe adevarate nu inseamna neaparat de la tarani. Si nu sunt un lucru care sa fi disparut.
Insa si pentru mine exista lucruri pe care nu pot sa-mi imaginez cum le-ar putea inlocui vreodata progresul tehnologic…
well, atunci ai prins ideea :) probabil ca se pot gasi exemple mai bune, insa important este sa intelegem ca se intampla.
In 20 de ani? Mie mi se pare ca deja platim destul de mult pentru lucrurile astea… (liniste deplina… )
in vara asta am fost la bunica (80+) la tara, la vreo 650 km de Bucuresti si am avut parte de o surpriza imensa: tocmai se faceau rosiile
un gust placut, cum nu am mai mancat de ani de zile
eu, in viitor, o sa imi impart timpul intre internet (afaceri) si gradinarit
succes :)
Ce coincidenta… Tocmai am venit din Delta si eram cu totii nebuni sa cumparam rosii de la batranii de prin sate. Ce gust, ce culoare…
mai un pic vom simti si gustul adevarat al timpului ;)
La noi inca se mai gasesc fructe si legume cu gust, dar prin alte parti ale Europei e dezastru…
Ce ciudată e diferențierea asta: online, offline.
Aud numai discuții de genul acesta în jurul meu și încep să mă ingrijorez. Poate fac parte din categoria nostalgicilor care mai vor scrisori scrise de mână… Dar aștept să treacă și valul acesta, de social media, poate următorul îmi va place mai mult.
Andrei zici asa si este corect.
“Pe de alta parte, in ritmul asta, in 20 de ani s-ar putea sa platim pentru un petec de iarba, pentru umbra unui copac, pentru un minut de liniste deplina”.
Am simtit deja toate astea.
Am mai zis ca sunt din Brasov, obisnuiam sa merg in wek_end in Poiana Brasov pe jos din oras pe drumul vechi, era o placere plimbarea pana in Poiana si inapoi acasa.
Acum ne este teama de ursii care sunt in jurul Brasovului;
daca scapam de ursi, multumesc Domnului, si ajung in Poiana, tereneurile altadata pline de verdeata si pomi, acum sunt parcele private, imprejmuite, rascolite de buldozere, se construiesc pentru bogatii acestui sfarsit de secol case de vacante,hoteluri, acum este un proiect pentru un cartier de locuinte, deci n-ai “un petic de iarba” precum zici, in care sa ai o liniste deplina.
In oras, orase linistea nu mai exista de vreo 20 de ani, zgomotele au crescut progresiv de la o zi la alta, mitocania oamenilor la fel, a celor care nu respecta nimic si pe nimeni.
Voi cei din Bucuresti stiti asta, cel mai bine, vi se pare firesc.
Cand am fost cu scoala in Bucuresti inainte de 89, ne-au cazat la un internat al unei scoli pe langa care trecea un tramvai, ata stiu, nici nu m-a intereseat mai mult, nu mi-a placut agitatia.
A fost un cosmar acea noapte din pricina zgomotului, eu care locuiam atunci intr-un cartier super linistit, plin de verdeata, pomi, masinile nu ne invadau trotuarele si locurile de sub geam, dintr-o data am avut parte de niste zgomote groaznice.
Sfrasit.
Urmaream un clip pe ted.ro si tind sa ii dau dreptate… tehnologia va schimba radical modul in care traim insa nu inseamna ca va eradica total tot ce a existat inainte.
PS: la aparitia aparatului foto se credea ca niciodata nu se vor mai picta tablouri…
Dezvoltarea online-ului aduce oportunitati si pentru firmele traditional offline-iste. Fie se pot extinde acolo, fie se pot pozitiona contra.
Exemple bune de studiat sunt in SUA, unde au aparut (acum ceva ani) firme de brokeraj financiar care actionau exclusiv online, dar si firme care isi faceau un statement din faptul ca ei nu vand online, ci numai face2face.
Ca si unii si ceilalti au vandut mai mult decat trebuia e alta discutie. :) Dar ca studiu de pozitionare off si online intr-o piata e foarte interesant.