Toti stim ce sunt alea promotii. In Romania mai ales, in majoritatea cazurilor, promotiile pe care le vedem in hipermarketuri constau in reduceri de preturi. Evident ca exista niste reguli dupa care se fac astfel de promotii si una dintre ele, foarte importanta dealtfel, zice ca trebuie sa ai mare grija cu perioada de timp in care promotia e valabila. In caz contrar, poti avea mari probleme. Cum?
Pai, simplu! Sa presupunem ca produsul X costa in mod normal 20 de lei. Dar tu faci o promotie in care reduci pretul produsului la 15 lei pe o perioada de 2 saptamani pentru a stimula cresterea vanzarilor. Promotia are succes, vanzarile cresc foarte mult si brusc incep sa iti creasca serios incasarile. Se termina cele doua saptamani si, cum tie iti place ce se intampla cu vanzarile, alegi sa prelungesti perioada in care promotia e valabila, cu inca 2 saptamani.
Aparent totul e okay. Problema poate aparea in momentul in care promotia se prelungeste prea mult. In cazul asta se poate intampla urmatoarea chestie: clientul s-a obisnuit deja cu pretul de 15 lei si nu il mai percepe ca pe o promotie (ca pe o oferta speciala). In schimb, in momentul in care opresti promotia si revii la pretul intreg, de 20 de lei, clientul percepe asta ca pe o crestere a pretului. Are impresia ca i se cere mai mult pentru aceeasi chestie. Ceea ce, evident, nu e prea bine.
Cred ca acelasi lucru se intampla in multe cazuri din viata de zi cu zi, desi nu e deloc corect.
De exemplu, ii iei sotiei tale un trandafir pentru a aniversa ziua cand v-ati cunoscut (nu cand v-ati casatorit!). Probabil se va bucura si va aprecia faptul ca te-ai gandit la asta. Si e normal! Anul urmator faci acelasi lucru. Presupunem ca efectul este acelasi. Dar sa zicem ca in anul al cincilea de casnicie, se intampla ca exact in perioada respectiva, sa ai ceva probleme financiare (sau sa stai foarte prost cu timpul) si nu reusesti sa cumperi nimic.
Cum crezi ca va reactiona sotia? Exista destul de multe sanse sa se supere. E normal? Eu zic ca nu. Fiindca trandafirul nu era o obligatie pe care o aveai fata de ea. Era un gest pe care s-a intamplat (sau ai vrut) sa il faci in fiecare din ultimii patru ani. Intrebarea mea este: unde e problema? Cine e de vina aici? Sotul este de vina fiindca a transformat un gest intr-un obicei? (marketerul a prelungit o promotie) sau sotia fiindca a uitat ca gestul nu era o obligatie? (clientul a uitat ca este vorba de o oferta speciala)
Se pot gasi multe astfel de exemple iar cel cu sotul si sotia (sau iubitul si iubita) este doar unul dintre ele. Deci? Voi ce credeti?
Bai frate! De unde le scoti ma? :)
Iar nu dorm la noapte! Macar posteaza si tu la niste ore mai decente ca poate vreau sa dorm la 2 noaptea nu sa ma gandesc 3 ore la intrebarile tale!
:)))))
Cred ca sotul ar fi trebuit sa diversifice modul in care aniversa ziua cand s-au cunoscut, pentru a nu crea impresia de obicei, vazut mai apoi ca obligatie.
Anul acesta poate oferi un trandafir, anul urmator un mic dejun la pat si o seara la teatru, orice gest frumos care ar fi demonstrat ca n-a uitat, dar nu acelasi “trandafir” oferit la fiecare aniversare.
Cat despre strategii de marketing care se revolta impotriva marketerului…e tot o problema de creativitate, important este sa il faci pe client sa creada ca este mereu in avantaj fara sa abuzezi de o singura promotie mai mult decat este indicat. Ce e mult strica :)
Cred ca e un punct de vedere bun, Alexandru.
Cred ca e cazul sa apara si un punct de vedere al “sotiei” [o sa joc eu rolul asta].
“Iubitule, imi cumparai mereu in fiecare an in ziua in care ne-am cunoscut un trandafir bestial. Inteleg ca poate anul asta nu ai avut bani sau chef sa-ti miroasa hainele a parfum primavaratec. Dar totusi, sunt de parere ca gestul conteaza. Macar un LA MULTI ANI? Ce zici?”
Pe scurt ideea ar fi asa.. nu toate femeiile sunt niste purcele materialiste [sac!] si multe dintre ele chiar apareciaza gestul si nu cadoul in sine. Fa-o sa se simta speciala in ziua respectiva si totul o sa fie ok chiar daca nu ai bani de trandafirul respectiv.
Vis-a-vis de paralela cu marketingul, daca ai abuzat de promotie poate o idee este sa faci o trecere treptata.. de exemplu cand treci la pretul de 20 de lei poti sa pui o ciocolatica de 2 lei in acelasi pachet, ca sa diminuezi efectul.. desi as tinde sa zic “mai bine nu abuzezi”. :)
:)))
Nu ma bag in ceea ce voi numi in continuare “Operatiunea purcica”. Dar in ceea ce priveste marketingul si eu zic ca e mai bine sa nu abuzezi. Ce propui tu (tehnica produs in plus) e periculoasa, daca ma intrebi pe mine.
Practic, aplici o tehnica promotionala unui produs ce e deja sub efectul unei alte tehnici promotionale. Probabil ca se poate iesi si din asta dar eu nu m-as baga :)
Hmm ca idee, daca trandafirul era cu cat am auzit ca se dadeau ieri de exemplu, adica 8 Martie, florile, mai exact 450 RON un buchetel, destul de frumusel dar modest, il inteleg pe sot de ce nu si-a mai permis sa cumpere…insa sunt de acord si subscriu la ce a spus Alexandru Ilie, si aici este vina numai a sotului (sau marketerul)…nu trebuia sa impuna un “obicei”, o promotie, astfel incat sa devina obisnuinta, uneori un pic de diversitate nu strica…;)
Ma gandesc ca ideea lui Alexandru Ilie cu diversificarea e buna, insa cu conditia sa ramana pe aceeasi zona de pret. Altfel va ridica nivelul asteptarilor: de la un trandafir poti urca la o seara la teatru, insa ulterior e cam greu sa te intorci la ceea ce a devenit (prin comparatie) “doar” un trandafir. Cu care consoarta iti va da in cap pentru ca nu o mai iubesti la fel de mult ca anul trecut… Teoria se aplica, evident, si la promotii :-).
ZU: Toata lumea se gandeste la pret, la costuri :)
Diversitatea nu presupune doar a face cadouri diferite de la o aniversare la alta, diversitate poate insemna si valoarea-in bani- a cadoului, desi o persoana care-si iubeste jumatatea va intelege fluctuatiile de buget si nu va stramba din nas cand cina romantica de la Paris va fi inlocuita de un mic dejun la pat :)
Important este sa faci ceva, un gest frumos, iesirea la teatru fiind doar un exemplu la care m-am gandit pe moment.
In marketing insa lucrurile nu stau atat de simplu, consumatorul nu leaga relatii afective cu produsul, el plateste un pret (preferabil cu un raport bun calitate-pret) si nu accepta (cu usurinta) faptul ca promotia a trecut si i se pare ca acum primeste o franzela de Bucuresti la pret de Paris, cand de fapt pretul a revenit la normal, dar gustul promotiei inca dureaza.
Inteleg ce spui si “makes sense”, insa eu nu imi exprimam preocuparea privitor la pret, ci referitor la nivelul asteptarilor, ca perceptie la modul general. Si cred ca in orice situatie din viata: sot- sotie, angajat- job, promotie- consumator, daca ai ridicat nivelul asteptarilor e destul de greu sa il cobori fara ceva nemultumiri.
Aplicat la sotie este cam legea cadourilor in general: daca anul acesta iei un anumiti cadou, urmatorii ani va trebui sa iei ceva similar sau mai sus, si asa mai departe (corect, o sotie ar trebui sa inteleaga fluctuatiile financiare ale consortului, dar vorbim la modul general aici). Aplicat la job: daca ai un job nou si in primele luni muncesti pe branci, cand o vei lasa mai moale vei primi un feedback negativ; daca insa nu te spetesti muncind in primele luni, pleci de la un nivel al asteptarilor low si ai unde sa cresti sau sa stagnezi (nu e corect, dar asta este :-) )… Aplicat la promotii: daca iti inveti consumatorul cu un anumit tip de promotii, de promovare a acestora etc, este posibil ca atunci cand faci o promotie mai low ea sa apara “saracuta” in ochii consumatorului (de ex: premiile de la Capital, la abonament, in fiecare an sunt f mari- masini, sume mari de bani- daca intr-un an vor scadea la telefoane mobile si agende oamenii vor percepe o cadere).
De aici plecasem si asta incercam sa scot in evidenta. Deviasem putin discutia de la directia initiala… Bineinteles ca la fiecare caz in parte exista exceptii si “what if” -uri si ca eu am generalizat :-) .
In concluzie, daca nu poti mentine sau ridica nivelul asteptarilor, e bine sa fii modest, chiar si in marketing :D
… modestie si diversitate :-)
Mai eu am doar 18 ani ..nu sunt la profil economic ( desi am vrut )..dar insa vreau sa dau la facultatea de economie ( cv despre mn pt o simpla idee a voastra ) …Mi se par f interesante comentariile despre marketing..Parerea mea e :
Daca tot vrei sa faci o oferta ..( de 2 saptamani ) nu e neaparat sa fie 2 saptamani consecutive : potzi sa faci reducere in fiecare saptamana cate 3 zile de exemplu la produsul X …astfel in fiecare saptamana vei obtzine profit ..iar clientul nu va avea timp sa se invete cu preturile scazute si cu “obiceiul” de low cost…astfel probabil poti prelungi si oferta ..pentru ca nu este ceva definitv ..vinzi produsul si la pret normal si la reducere :) ..parerea unui amator …deci …:)) astept ji eu parerile altora despre parerea mea :D
O mai buna “strategie” ar fi ca in fiecare saptamana sa schimbi produsul la care faci oferta :D
Cat despre “operatiunea purcica” :)) ..nu numai femeile fac lucrul asta ..si unui barbat daca la inceputul casniciei ii faci de mancare ..ii speli ..il ingrijesti ..iar dupa un timp ..poate ca si tu ca femeie ai niste vise..ambiti de a face ceva in viata ( afara de a avea grija de consoarta )incepi sa neglijezi aceste “favoruri” cu care sotul s-a obisnuit…
Adica ..asta invatam ..asta vedem ..asta facem …Nimeni nu mai face ce zice popa ..doar il copiaza ..si nu e bine pentru ca ne nastem originali cu ganduri si idei proprii dar e pacat sa murim ca niste copii din pricina unora care iti taie tot elanul pe care il ai la inceputul vietii ..parerea mea e ca ar trebuii sa iubim ……restul e desertaciune :))