fbpx
To remember the peace that may be found in silence

To remember the peace that may be found in silence

Nu cred ca am scris vreodata despre asta pe blog. Printre pasiunile mele care tind sa devina obsesii se afla si indienii americani. Mi se […]

31/07/2008
2 min read

Nu cred ca am scris vreodata despre asta pe blog. Printre pasiunile mele care tind sa devina obsesii se afla si indienii americani. Mi se trage probabil de la cele 40-50 de carti scrise de Karl May pe care le-am citit (si recitit) cand eram mai pusti. Si probabil ca le voi mai citi o data la un moment dat.

Apoi, cand am inceput sa ma prind si eu ce inseamna internetul, am inceput sa aprofundez cunostintele pe care le-am acumulat din cartile lui May. Si nu au fost deloc putine. Inca stiu undeva pe la 20 de triburi de indieni, care erau pasnici, care cu care se razboiau si imi amintesc acum, fara sa ma gandesc prea mult, vreo 15 cuvinte in diverse dialecte.

De arme ce sa mai zic, ca le stiu si acum pe toate si daca vreti sa va povestesc vreodata cum se confectioneaza un tomahawk, va stau la dispozitie. Am inceput deci sa ii cunosc pe amerindieni prin lumina pe care Karl May a aruncat-o asupra lor si, cu cat aflu mai multe, cu atat respectul pe care il am fata de ei creste.

Aveau (fiindca acum mai sunt foarte putini) o noblete si o profunzime la care ar fi greu ca cineva sa mai ajunga astazi. Ei ar zice ca din cauza civilizatiei. Tind sa fiu de acord. Apoi, detasarea cu care tratau problemele, si simplitatea aparenta erau completate perfect de o profunzime, o mandrie si o verticalitate pe care multi si le-ar dori. Si, mai presus de toate astea aveau doi stalpi de sustinere puternici, pe care cu greu ii regasesc astazi in oameni: credinta si principiile.

M-am gandit de multe ori sa fac un site cu resurse despre amerindieni si intr-o zi chiar am sa fac asta. Pana atunci, caut in continuare carti despre ei (care sunt foarte rare) si citesc pe net tot ce prind.

Saptamana asta, de exemplu, m-am gandit mult la urmatoarele:

1. Great spirit,
help me always
to speak the truth quietly,
to listen with an open mind
when others speak,
and to remember the peace
that may be found in silence.

– Cherokee prayer

2. We do not want schools….
they will teach us to have churches.
We do not want churches….
they will teach us to quarrel about God.
We do not want to learn that.
We may quarrel with men sometimes
about things on this earth,
but we never quarrel about God.
We do not want to learn that.

– Chief Heinmot Tooyalaket, Nez Perce Leader

[si niste muzica]

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 6 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 
Ionut Garbeasays:

Si intr-o buna zi, cand timpul va fi, poate ai link-uri vor veni.
Asteptam…

 

Pei daca vrei tu sa faci site-ul dedicat eu o sa ajut :)

Am citit mult Karl May, mai mult decat Winettou si mi-a placut mult, sunt fascinanti amerindienii asa cum ii prezinta el. As vrea sa ma renasc intr-unul, dar sa fie barbat, ca femeile nu erau prea interesante acolo :)

 

Iti recomand orice carte scrisa de el, in care impartaseste invataturile primite de la un “vrajitor” indian, Don Juan. “Invataturile lui Don Juan” este prima. Cel mai mult mi-a placut “Power of silence”.

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]