Exista un psiholog, Paul Ekman. Printre altele, el a clasificat 19 variante de zambet. Da, adica putem sa zambim in 19 feluri diferite. Iar 18 dintre ele sunt false.
Sunt false, adica sunt folosite de noi pentru a masca o parte dintre emotii. Fiindca ne e teama si nu vrem sa aratam asta, fiindca spunem ceva ce nu este neaparat adevarat, insa nu vrem sa ii jignim pe cei din jurul nostru, fiindca nu vrem sa se vada ca, de fapt, nu intelegem nimic dintr-un banc etc. Evident, ele sunt utile. Mai toate sunt. Atata doar ca unul singur este autentic.
Am multe intalniri, cunosc zilnic oameni noi. Zambim. Si eu, si ei. Toate zambetele conteaza, fiindca toate zambetele transmit ceva, toate ii ajuta pe cei care zambesc sa transmita ceva si ma ajuta si pe mine sa inteleg ce vor ei sa imi transmita. Insa unul singur e zambetul care imi spune ca acel om chiar se bucura, chiar e emotionat, chiar e amuzat, chiar simte si traieste puternic momentul.
Zambetul autentic se numeste zambetul Duchenne. Nu il pot mima decat un pic peste 5% dintre oameni. E un zambet pe care nu il poti antrena, insa il poti recunoaste la ceilalti si poti sa te bucuri si tu atunci cand il vezi. Si ghiciti ce se intampla atunci cand il recunoasteti :)
Exemplu:
Prima e Duchenne, a doua nu este Duchenne.
Varianta scurta: la zambetul Duchenne zambim si cu ochii, nu doar cu gura. Mai exact, la Duchenne ridicam colturile gurii (asta o facem la toate cele 19 tipuri de zambete) dar folosim si un muschi ce se cheama orbicularis oculi. Muschiul asta ridica obrajii (pometii) si face ca ochii sa se inchida putin, facand ridurile din jurul ochilor mult mai vizibile.
Bonus: am gasit aici un test care va poate spune cat de capabili sunteti sa recunoasteti zambetele autentice. Dupa ce faceti testul, mai gasiti acolo niste informatii ceva mai detaliate despre zambetul autentic. Distractie placuta. :)
Resurse:
1. Mai multe despre Paul Ekman pe Wikipedia.
2. Un articol introductiv care da si cateva detalii legate de muschii folositi, pe sciencebuddies.org
3. Cartea Formula fericirii, una dintre cele mai bune carti citite de mine ever.
4. Sursa pozelor: sciencebuddies.org
Ce-mi mai place structura articolului.
Tema interesanta, documentata, atinsa din scurt, punctata cu exemple. La sfarsit resurse, bonus test.
Simt ca m-am informat si delectat.
;) nice one
:) Ma bucur ca iti place. Va urma…
apropo de zambet aveti aici un video interesant :)
http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=5415949
Hm, daca te pasioneaza Paul Ekman, incearca Lie to Me, serialul. Se bazeaza in principal pe munca lui si il are pe Tim Roth in rolul principal. Mai e si distractiv.
Bhuttu: mi s-a mai recomandat, am sa il caut :) Multumesc.
uite, ca sa nu cauti ;)
http://www.serialepe.net/2010/05/lie-to-me-serial-online.html
vizionare placuta.
eu mai am seria 2
Foarte interesant…
Chiar scrii grozav, numai posturi ciudate si informative, tine-o tot asa.