Stie cineva mai multe despre tehnologia PoC (Push to Talk over Cellular) ?
Eu stiu doar ca era vorba sa o implementeze Zapp-ul si ca ar functiona pe ideea walkie-talkie-urilor, ceea ce mi se pare super misto. Adica, iti alegi un grup de colegi/prieteni si faci un fel de “broadcast” cu ei prin simpla apasare a unui buton. Deci ? Detalii ? Anyone ?
Ideea e simpla. Iti alegi un grup cu care doresti sa vorbesti pe baza unor pseudonime si vorbesti ca la walkie-talkie. Am inteles ca raza pe care functioneaza acest serviciu este limitata la cativa kilometri (nu poti de la Arad sa vorbesti la Bucuresti). Ideea este destul de veche, implementata de Motorola acum vreo 4 ani. Totusi ea nu este implementata la scara larga, deoarece folosesti retelele de telefonie mobila ca sa vorbesti… gratuit. Si dupa cum stii Connex-ul la unele ore iti afiseaza pe telefon “retea ocupata” nu stiu unde ar mai fi loc de convorbiri gratis :P
Nu am incercat niciodata aceasta facilitate, recunosc, insa cred ca ar avea beneficii atunci cand concurenta va fi cu adevar… acerba. Cand va veni ca un plus ca sa folosesti serviciile unui operator.
E posibil sa ma insel…
Si eu cred la fel. Va fi un fel de bonus :)
Cam ceea ce se va intampla si cu internetul peste cativa ani. Ma refer la faptul ca e foarte probabil sa se ofere absolut gratuit de cablisti sau furnizori de telefonie fixa etc..
Daca se trezeste vreunu cu o suma obscena de bani si ofera internet wireless pe tot bucurestiul la un pret rezonabil si la o viteza buna… e foarte probabil sa avem de-a face cu net gratis prin cablu. Mi-ar placea :D
push to talk – antevorbitorii mei au descris deja, in mare, tehnologia. Au omis cateva lucuri: discutiile nu se realizeaza decat intre terminalele aflate in momentul respectiv in cadrul aceleiasi “antene”. Adica, nu numai ideea de a discuta Arad-Bucuresti este imposibila, dar si discutia intre Pantelimon-Berceni este imposibila prin aceasta tehnologie, discutiile sunt posibile numai intre telefoanele aflate in aceeasi celula.
In alte retele unde tehnologia este activa, se percepe un abonament lunar suplimentar, si cei care il platesc au acces la aceasta metoda de comunicare.
Ideea este foarte simpla si se foloseste: walkie-talkie cu raza medie de actiune, receptie foarte buna si costuri modice.
Intr-o retea bine dezvoltata, adica retea cu celule foarte puternice = capacitate de incarcare foarte mare este posibila oferirea acestui tip de serviciu.
In Romania insa, sunt zone (multe) in care cererea de linii nu este atat de mare si s-a mers pe varianta de celule mai multe si cu putere de emisie-receptie mai mica. Mai ales cei de pe Connex care are serviciul acesta activat pot vedea ca celula in care opereaza telefonul se schimba foarte des. Si tocmai de aceea reteaua ajunge la colaps in momentele de comunicare isterica (Craciun, Revelion, Paste), dar si de exemplu la un meci de fotbal, unde celula care deserveste zona este supra-solicitata si ajunge sa refuze apeluri, nefiind capabila sa suporte traficul respectiv.
In acest caz ar fi destul de dificila folosirea push-to-talk, si acesta ar fi unul dintre motivele pentru care tehnologia nu se activeaza si in Romania.
Am vorbit prea mult…
Nu e deloc mult. Ai dat informatii utile :) Merci. M-am mai lamurit si eu un pic.