fbpx

Principiul Pareto si eficienta

Principiul Pareto (sau regula 80/20) este pe cat de simplu pe atat de util si aplicabil. Ideea de baza suna cam asa: 80% din efecte […]

14/11/2007
2 min read

Principiul Pareto (sau regula 80/20) este pe cat de simplu pe atat de util si aplicabil. Ideea de baza suna cam asa: 80% din efecte sunt generate din 20% dintre cauze.

Regula 80/20 nu e o lege, asa cum se intampla sa o considere multi si nici nu e extrem de precisa (adica e posibil ca, in cazul in care va apucati de calcule, sa va dea cu virgula :)). E doar un principiu care s-a dovedit sa fie de mai multe ori valid. Pornit initial din economie, e normal ca el sa fie aplicat foarte mult in zona de business-management. Asa se face ca veti auzi cum ca 80% dintre venituri sunt generate de 20% dintre clienti, 80% dintre informatiile importante dintr-o sedinta se spun in 20% din durata totala a acelei sedinte sau ca 80% din lucrurile cu adevarat importante pe care le aveti de facut la munca, le faceti in 20% din timp (aici mai e un aspect important pe care am sa il discut alta data: 20% din oamenii dintr-o echipa fac 80% din munca – foarte corect). Acelasi principiu se poate insa aplica si in alte domenii cum ar fi viata privata.

Ce se intampla cu restul de 80%?

Bun! Daca nu avem nevoie decat de 20% din timp, bani, resurse, atunci ce se intampla cu restul de 80%? Raspuns: se pierd din cauza ineficientei. Regula 80/20 ne spune de fapt ca, in majoritatea cazurilor, 20% din ceea ce avem sau facem este cu adevarat important iar de restul de 80% ne-am putea lipsi iar rezultatele nu ar fi sesizabil mai slabe. Partea interesanta este ca, desi teoretic am putea identifica foarte usor macar o parte din acele 80 de procente, nu prea o facem.

Iar asta, cred eu, se datoreaza in primul rand faptului ca putini pot defini corect termenul eficienta. Mai mult decat atat, putini fac diferenta intre eficienta si eficacitate. Despre fiecare dintre concepte s-ar putea scrie pagini intregi. Eu am sa le definesc in 2 randuri care sunt mai mult decat suficiente. Insa, pentru orice eventualitate voi mai da cateva explicatii dupa.

Eficienta vs Eficacitate

Eficacitate = doing the right things
Eficienta = doing things right

Okay? Se vede diferenta? Deci mai intai ne punem problema de eficacitate si stabilim care sunt cele mai destepte chestii pe care le putem face (obiectivele) pentru a ajunge la un rezultat (scopul final). Apoi ne punem problema eficientei si ne intrebam cum sa realizam fiecare dintre obiectivele setate.

Un om eficient rezolva sarcina asa cum trebuie. Un om care este in acelasi timp si eficace are grija ca nu cumva sa rezolve cum trebuie o sarcina gresita, care nu il ajuta sa se apropie de scopul final. Am sa scriu zilele urmatoare ceva mai mult despre obiective, scopuri si strategii.

Care este de fapt esenta?

Esenta principiului Pareto, ideea de baza, este urmatoarea: trebuie sa identificam si sa ne concentram pe cei 20% care conteaza. Uitati-va pe agenda de ieri si vedeti care au fost cele mai importante (atentie!!! nu urgente, ci importante!) lucruri pe care le-ati facut. Cat timp v-a luat? Daca le-ati fi facut doar pe acelea si ati fi ignorat restul de ~80% ati fi pierdut foarte mult? Dar daca in 100% din timp ati fi facut doar lucruri cu adevarat importante?

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Conversations 30 comments

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

Adauga paradoxul infinitului si ajungi aici:

80% din lucrurile care le faci sunt mai putinimportante. Daca nu le mai faci, cele 20% foarte importante devin 100% din lucrurile care le faci. Din acest intreg, oare nu exista 20% din lucruri mai importante ? De ce nu le faci doar pe acelea ? Si atunci ai face 4% din totalul lucrurilor. Stii ca din cei 4% din total, 80% sunt prea putin importanti si atunci de ce nu faci doar 20% din cei 4%, adica 0,80% din total ?

Este imposibil ca toate lucrurile care le faci sa fie absout la fel de importante, toti clientii sa cumpere exact la fel de mult, etc. Asta nu inseamna ca cei ce cumpara mai putin sunt mai putin importanti. Pentru ca intotdeauna va exista o limita inferioara, oricat de mult ai ridica-o.

 

Ai scapat un lucru foarte important din vedere – mai sunt acele “supporting actions”. Actiunile intreprinse pentru a putea sa ajungem la cele imprtante, cum ar fi: transport, ridicarea hainelor de la spalat, mancare, cumparaturi etc. Sunt multe (in acel 80%) fara de care nu am fi reusit sa ajungem la cele importante. Nu cred ca e vorba numai de eficacitate :)

PS: cred ca pe undeva prin text te refereai la ineficacitate, nu la ineficienta.

 

Andi, de ce: aveti dreptate insa era vorba de a te concentra pe ceva! Nu a face DOAR acel ceva. E o mare diferenta.

de ce: hai sa nu exageram acum cu supporting action-urile. N-am zis sa te concentrezi pe facut bani si sa uiti sa mananci sau sa te speli. Cred ca am fost totusi destul de clar, nu e cazul sa fac desene la tabla.

 

Am citit ÅŸi eu cartea “The 80/20 Principle”. Mi-a plăcut dar simt mereu nevoia să revin la ea, pentru că mereu uit niÅŸte lucruri atât de simple…

Ca de exemplu acum, ar trebui sa plec de la calculator ÅŸi să rezolv niÅŸte lucruri mult mai importante decât RSS, blogs, Facebook…. :-)

 

Paradoxul este ca dupa ce te concentrezi pe acele 20% dintre lucruri, evoluezi si atingi un nou nivel, la care ai putea sa distilezi iar lucrurile si sa gasesti alt 80% / 20%. Cel putin asa s-a intamplat la mine…

Daca acum cativa ani risipeam mai timpul+banii pe care-i aveam cu prostii si eram lipsit de directie, azi ma organizez mult mai bine. Dar daca analizez agenda de ieri ajung sa identific alt 80/20. Si daca as reusi sa ajung sa ma ocup de acel 20, trec la o noua treapta. E ca fractalul lui Mandelbrot… cu cat dai mai mult zoom in, cu atat descoperi ca ai mai mult de vazut din el, si ca te intorci obsesiv la aceeasi si aceeasi tema.

De aici putem sa speculam mai departe…fie pe ideea de perfectionism, fie pe haos etc.

 

Andi: nu poti pune problema asa fiindca nu stii care e scopul final iar eficienta si eficacitatea le masori in functie de acel scop.

 
Victorsays:

Prea ambiguu ai prezentat diferenta dintre eficienta si eficacitate. Hai sa te ajut: eficacitatea este sa faci lucrurile CUM TREBUIE. Asta nu inseamna ca esti si eficient. De exemplu faci o afacere ca la carte dar nu ai rezultate. Cand ai rezultate esti si EFICIENT. E ceva mai clar?

 

mersi pentru ajutor; mie imi era clar de la inceput si nu mi se pare ca am prezentat ambiguu, insa poate ca ai dreptate. ceilalti ar trebui sa ne spuna daca e ceva mai clar acum

 
Dana Mitusays:

Am fost lamurita inca de la primele definitii, insa adaugand si cele spuse de Victor, pot spune ca nu mai am nci o indoiala care este diferenta dintre cei doi termeni. Si, in plus, sunt lamurita definitiv asupra principiului 80/20. Un blog eficient! ;) Multumesc.

 
Cristeennasays:

Salut. Eu de fapt cautam diferenta intre eficienta si eficacitate, asa, in 2-3 cuvinte.. si pe linga faptul ca am gasit in blogul respectiv ceea ce cautam, am mai aflat mai bine de regula 80/20…chiar merci – am prins 2 iepuri!;)

 

Chiar este un blog excelent. Iar principiul lui Pareto este perfect aplicabil in orice societate, populatie, sistem. As putea spune chiar ca este o legitate naturala a rafinarii. De exemplu daca luam o populatie naturala de arbori (o padure naturala) si o inventariem vom vedea ca 80% din arbori sunt inclusi in primele 20% categorii dimensionale. Este cred un principiu derivat din proprietatile unei distributii exponentiale negative.
Oricum Andrei cred ca foloseste mai mult de 20% din creier.

 
Claudesays:

Gresesti cel putin in ceea ce incerci sa spui despre eficienta si eficacitate, si chiar te contrazici singur in cele 2 paragrafe. Restul nici nu mai merita atentia. Si mai sunt unii care te preaslavesc :)). Si un melc poate fi eficace, dar niciodata eficient.

EFICACE: – a obtine pur si simplu rezultatul dorit; a indeplini obiectivul.

EFICIENT: – a face un lucru bine fara a irosi timp sau bani; a indeplini obiectivul in cele mai bune conditii de timp si de cost.

 
marisays:

am gasit intr-un curs o definitie a Pareto efficiency:it is not possible to better off somebody’s utility within he society without worsening somebody else’s.
cum explicati regula 80/20 cu definita de mai sus?

 

mari, simplu

nu am inteles nimic :P

poti sa reformulezi, fara sa omiti litere/cuvinte? pls

:)

dar daca am inteles corect, atunci iti voi spune si unde gasesti raspunsul si explicatia: in cartea lui Wallace D. Wattles – The Science of Getting Rich

PS: a mentionat cineva cartea lui Richard Koch – The 80/20 Principle

CITITI-O!!! merita cu adevarat si veti intelege si ce se intampla cu `restul` de 80% :)

succes :)

 

Principiul Pareto functioneaza in tot ce facem, in orice domeniu in toata societatea umana. S-a constatat si-n natura in numeroase studii. Am simtit asta in viata mea, pe pielea mea.

 
Anasays:

interesant si util principiul. dar am auzit ca exista 2 situatii care il incalca. stie cineva care sunt acelea?

 

Paradoxul este ca dupa ce te concentrezi pe acele 20% dintre lucruri, evoluezi si atingi un nou nivel, la care ai putea sa distilezi iar lucrurile si sa gasesti alt 80% / 20% … depinde de la caz la caz :) Salut

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]