fbpx

Oameni cu potential

Acum cativa ani cand m-am apucat sa fac ceea ce pretentios numim “antreprenoriat”, m-am bazat pe multe estimari, presupuneri, care nu aveau nicio baza reala. […]

29/11/2007
1 min read

Acum cativa ani cand m-am apucat sa fac ceea ce pretentios numim “antreprenoriat”, m-am bazat pe multe estimari, presupuneri, care nu aveau nicio baza reala. I-as zice intuitie dar as exagera fiindca nu era nici macar atat. Pur si simplu mi-am imaginat cum stau lucrurile si m-am pus pe treaba. Intamplator sau nu, multe dintre estimari au fost corecte. Altele, cum ar fi volumul de munca necesar, nu. :)

N-am crezut atunci ca pentru a face performanta e nevoie de atat de multa munca iar faptul ca nu sap santuri si nu lucrez pe un santier nu ma incalzeste foarte tare. Imi dau abia acum seama ca daca nu mi-ar fi placut atat de tare ceea ce fac n-as fi avut nici macar o sansa sa ies din mediocritate. As fi muncit probabil un pic mai putin dar sunt convins ca as fi resimtit munca aia de 10 ori mai puternic decat acum.

Si daca tot veni vorba despre inceputurile antreprenoriatului sa va spun 2 “mituri” pe care le auzeam peste tot dar in care am ales sa nu cred: nu poti sa incepi nimic fara bani si nu ai cum sa reusesti daca nu esti expert in domeniul respectiv. Am sa le detaliez odata, poate chiar zilele urmatoare.

A nu crede in ele s-a dovedit o alegere inspirata. Sunt niste tampenii, inventii ale unor oameni care incearca sa isi gaseasca singuri scuze, sa se convinga ca e imposibil, sa-si explice pasivitatea in fata altora, sa isi justifice lenea sau teama de esec. Altfel, oameni cu potential

Abonează-te la ZeroPlus Insider

Vei avea acces la insight-uri utile într-un proces de schimbare, informații de culise legate de ce pune la cale (inclusiv workshopuri pe care le anunțăm doar pe mail), recomandări de cărți și altele.

Andrei Rosca

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

 

Si eu as putea spune ca sunt unul dintre cei care nu cred in miturile despre care vorbesti tu… dar de multe ori ma intreb cum poti sa reusesti fara sa investesti ceva bani in ceea ce vrei sa faci?

 

Ai foarte mare dreptate, Andrei. Ca sa reusesti nu ai nevoie de bani. Nu ai nevoie nici sa fi expert in domeniul respectiv, dar in final va trebui cel putin sa intelegi mecanismele acelui domeniu. Daca nu le intelegi atunci vei avea nevoie de bani pentru a plati pe cei care le inteleg. E mai usor cand ai habar de domeniul in care vrei sa ai succes, dar nu e imposibil nici daca nu stii nimic. Si da, ai nevoie de multa ambitie si multa multa munca. Ma bucur ca mai exista oameni care cred asta. As vrea sa fie mai multi care sa gandeasca asa.

 

razvan: iti dai seama ca nu exista o solutie universala; depinde foarte mult de ceea ce faci. Daca vrei sa construiesti o centrala nucleara s-ar putea totusi sa fie nevoie de ceva bani, daca intri in domeniul serviciilor de cele mai multe ori se poate si fara.

 
Victorsays:

Atunci cum poti sa spui ca poti sa reusesti fara bani? Sunt domenii in care reusesti fara bani iar altele in care nu ai nicio sansa. De ce te reduci numai la aceste doua principii, mituri sau ce or fi? E prea ingusta formularea. Spre exemplu poti sa te folosesti de cele 5 forte ale lui M. Porter pentru a vedea atractivitatea sectorului. Eu vreau sa intru pe un sector care are “bariere de intrare” foarte ridicate. Cum poti fara bani (resurse)?
Pe de alta parte iti dau urmatorul scenariu: ai resurse finaciare, umane, fond de timp, resurse informationale etc. Degeaba le ai daca nu stii sa le valorifici, aceasta insemnand ca iti trebuie capabilitati si competente pentru a-ti valorifica potentialul latent pe care l-am enumerat mai sus.
Oricum, ai mai rectificat ceea ce ai spus in articol prin commenturile ulterioare.
In concluzie e bine sa fii idealist dar nu ingust. Mediul (din Romania) tinde sa devina hipercompetitiv si pe alocuri turbulent iar pentru a reusi ai nevoie si de resurse si de cunostiinte, acestea putand varia in functie de domeniu.

 

Ca sa poti avea succes, trebuie sa cunosti foarte bine piata in care intri, in primul rand trebuie sa identifici foarte clar problema pe care vrei sa o rezolvi, apoi vezi daca ai competenta pentru a rezolva problema respecitva, daca ideea este atat de atractiva incat sa poti atrage si alti oameni care au competenta in rezolvarea acelei probleme, si desigur daca celor implicati le face placere sa rezolve problema.

Daca in schimbul rezolvarii problemei, primesti bani, atunci asta devine o afacere.

Privind din perspectiva asta, nu ai nevoie de bani. Desigur punctul meu de vedere se refera in principal la internet, si nu stiu sigur ca poate functiona si in alte domenii.

 

Vlad, am 2 intrebari pentru tine:
1. consideri ca ai / ai avut succes? (eu stiu raspunsul si sunt de acord cu tine insa intrebarea o pregateste pe urmatoarea)
2. cand ai inceput sa lucrezi pe internet cunosteai chiar atat de bine piata? exista acea piata ca sa o poti cunoaste?

Eu cred ca se poate sa reusesti sa faci ceva si fara cunostinte in domeniu. Acum, de la a reusi sa faci ceva (adica a putea sa spui ca a meritat sa intri pe o piata) pana la a fi cel mai bun in domeniul ala sau a deveni milionar e cale lunga!

Oricum, am ajuns iar sa discut despre bani ca scop cand de fapt ei ar trebui sa fie doar un mijloc. Am sa ma opresc ca numai ideea imi provoaca sila.

 

Cred ca sunt cele mai absurde mituri existente. Multi cand se gandesc la antreprenoriat se gandesc la renegati si la oameni solitari, iar atunci logic ca nu ai cum sa reusesti daca nu ai nici bani si nici nu esti expert in ceea ce faci.

Henry Ford stia sa foloseasca presele de tabla cu care facea Ford-T? Sau, mai mult, stia de ce are nevoie masina de 4 pistoane? Aproape sigur nu; chiar exista o poveste a lui in care el, ca sef, avea o masa cu butoane, iar atunci cand avea nevoie sa stie ceva, apasa un buton si venea expertul lui in acel domeniu. Interesant, nu?

Sunt de parere ca nu ai nevoie de bani si nici de expertiza. Sunt de parere ca ai nevoie de oameni si de munca pe branci, fara prietenii legate pentru a mai fuma o tigara.

 

Exact…nici Steve Jobs nu stia nimic despre cum se construieste un calculator. Si nimeni nu putea sa cunoasca piata, pentru ca ei tocmai o creau in acel moment.

Bineinteles ca exista si exemple in sensul invers. In care oamenii, de cele mai multe ori, aveau o expertiza considerabila, banii contand mai putin. Bill Gates sau poate Anita Roddick.

Insa nu expertiza neaparat i-a facut de succes. Ci o anumita viziune pentru rezolvarea unei probleme. Viziune pe care ar fi putut-o avea si cineva din afara domeniului respectiv.

 

Apropo de cei care cred in mitul cu “iti trebuie multi bani ca sa reusesti”, am auzit un citat tare:

“Empty pockets have never held anyone back. Only empty heads and empty hearts can do that.”
~ Norman Vincent Peale

 
Florinsays:

Hai sa o luam cu domeniul constructiilor .
Alerg de dimineata de la 07.00-19.00 si ce sa vad …,ca trebuie sa muncesc si eu cu ei sa stau langa ei sa faca treaba,ca daca numai este nimeni acolo sta.

Ca sa iau niste lucrari mai marisoare trebuie sa am bani pentru comisioane,salarii,diferite cheltuieli,mariri de salariu,masina papa si ea banii,scule de cumparat .
Si cand trag linie vad ca mai este ceva dar nu cat mi-am facut eu socoteala . :(

Si atunci nu este bine sa ai si niste relatii ca sa numai alerg de nebun ?
Vorba ta fara bani, nu pot sa faci nimic care sa se finalizeze la sfarsit cu castig .
M-a duc In stanga bani,In dreapta bani ,pe unde ma duc numai bani.

Si atunci Andrei nu trebuie bani ca sa pot face ceva care Imi place si binenteles si sa castig ceva ? :(
Numai bine .

 

Nu cred, Florin.
Daca ai avea un om in care sa ai incredere si care sa se priceapa l-ai putea lasa foarte bine in locul tau sa supravegheze echipa. Eu nu am zis ca nu ai nevoie de resurse (In cazul asta, oameni) ci ca nu e NEAPARAT nevoie de bani.

Oricum, la constructii nu ma pricep deci imi dau si eu cu parerea.

 

@Andrei
1. Succesul este relativ pentru fiecare dintre noi. Pentru mine inseamna ca ceea ce mi-am propus sa fac am realizat.

2. Prima chestiune e motivarea, sa iti placa sa rezolvi acea problema, pentru ca dupa aceea poti invata despre piata respectiva.

Este insa clar ca daca ai si motivatia si cunostintele, succesul este garantat.

 
Victorsays:

Voi credeti ca daca ati reusit sa faceti o firma de webdesign sau ceva ce nu necesita investitii majore e valabil peste tot. Poate eu vreau sa reusesc intr-un domeniu hipercompetitv iar pentru a face asta am nevoie si de bani si de cunostiinte aprofundate.
Cu harta Frantei nu te descurci in Germania…

 

Nu conteaza in ce domeniu vrei sa intri. Cred ca exista o cale pentru toate. Si chiar sunt convinsa ca nu ai nevoie neaparat de bani ca sa reusesti acolo unde vrei. Poti sa ajungi la acel ceva pe alte cai. Si aici ma refer la caile alea pe care merg cei care nu au bani multi pentru a investi dar care au ambitia si determinarea necesara. Astea doua chestii iti pot aduce restul. Invers nu merge. Daca ai bani nu e neaparat sa obtii ambitie si curaj sa faci ceva sau sa fii motivat sa mergi mai departe intr-o afacere care iti va consuma cu siguranta multe resurse de toate felurile.
Daca vrie sa intri intr-un domeniu hipercometitivi unde e nevoie de invstitie fianciara mare poti sa incepi cu domenii de legatura care sa iti creeeze in timp resurse pentru a intra pe piata pe care vrei. Normal, dureaza mai mult timp, dar se poate. Daca vezi banii ca mijloc si nu ca scop e usor. Trebuie sa ii vezi cu mintea ca sa ii obtii. Si marea masa a banilor sunt virtuali si ca sa ii ai trebuie sa stii sa ii vezi si sa ii intelegi. In fond si la urma urmei banii au fost si sunt creati de oameni, deci ei se pot crea, dar trebuie sa gasesti metoda viabila pentru situatia ta. Nu mai intru in detalii sa nu deviez.

 

Draga Victor, eu nu vorbeam despre o firma de web-design (desi as putea vorbi si despre asta) ci despre o firma de PRODUCTIE sisteme audio. Si evident ca nu se aplica chestia asta in orice domeniu. De aia am si dat exemplul cu centrala nucleara mai sus.

In rest, citeste ce zice Benjamine mai jos: ambitia si determinarea iti pot face rost si de bani si de orice alt tip de resurse de care simti ai nevoie.

Link copied to your clipboard
Andrei Rosca

Articole scrise recent

TRECI
(SAU ITI DORESTI SA TRECI)
PRINTR-O SCHIMBARE?

Dacă te întrebi în ce măsură te pot ajuta să deblochezi o situație în care te afli acum, scrie-mi pe [email protected]



Featured Articles

Uncategorized19/02/2006

Cea mai importanta resursa

Faceam acum ceva timp un calcul, suparat pe obiceiul cuiva de a dormi mai mult decat sta treaz. Diferenta, din punctul meu de vedere, dintre […]

Uncategorized19/02/2006

Ciobanii si cinematografele

Am fost sa vad un film ieri la Hollywood Multiplex. Cu aceasta ocazie mi-am reamintit cate ceva despre ce inseamna respectul pentru cei din jur, […]

Uncategorized19/02/2006

Despre vise, scopuri si succes

Cred ca unul dintre lucrurile care face ca oamenii sa poata fi impartiti in doua categorii – oameni de succes (in afaceri, dragoste, cariera sau […]