Astazi am avut o revelatie. Oamenii care asculta manele, cu care eu aveam o problema, nu sunt neaparat prosti, incuiati sau nesimtiti. Singurul lucru care le lipseste este educatia. Si din cauza lipsei de educatie sufera, mai mult sau mai putin, de o forma de incultura. Iar incultura nu i se poate imputa unui om. Poti sa il compatimesti dar nu poti sa il detesti fiindca este incult. E ca si cum ai detesta un om fiindca este prost. Oricum aceasta “calitate” il dezavantajeaza deja, deci ce rost are sa il mai ataci si tu? In plus, oricum nu va intelege sfaturile tale inteligente la fel cum un incult va fi intotdeauna complexat de cultura.
Pai incultura asta e, partial, un rezultat al alegerilor pe care oamenii aia le-au facut in viata. Te nasti prost, dar “devii” incult :). Bun, sunt o gramada de factori care conteaza aici, printre care si mediul in care te-ai nascut si traiesti, da’ io tot cred ca un om care vrea cu orice pret sa-si depaseasca conditia poate. Iar dorinta asta implica si ceva inteligenta, deci ne invartim intr-un cerc vicios.
Asa, ca un rezumat: imho, incultura deriva si din pasivitate, din lipsa dorintei de autodepasire. Da deh, asta e-n varfu` piramidei, mult prea departe pentru unii. Si, din moment ce incultura se poate remedia, pe cand prostia nu, cred ca prima poate fi imputata “subectului” :)
manelistii se aseamana foarte mult cu becali… or fi prosti dar se cred desteptzi.. “filosofi din nastere”…. itzi “trantesc” cu “talentu” lor in fata :))…toti au acum nume Gigi Talent, Ion Talent :))
Roxana, tind sa cred ca incultura este mai degraba un rezultat al alegerilor pe care oamenii NU le-au facut. As zice mai degraba ca te poti naste prost dar “ramai” incult. Asa cum ai zis si tu, incultura deriva din pasivitate.
In ceea ce priveste ultima parte a comentariului cred ca ai dreptate. Se pare ca aspectul asta mi-a scapat din vedere. Incultura s-ar putea, intr-adevar, remedia. Totusi, cum ii demonstrezi unui prost ca e prost sau unui incult ca este incult ? (Sa pastram in minte faptul ca a ii demonstra inseamna, pe langa altele, a il face sa isi dea seama de asta !)
Nu ii poti demonstra unui prost ca este prost, din moment ce el este prost si nu isi da seama ca e prost. Cam asa ceva ar veni treaba asta.
Unui incult insa ii demonstrezi mai usor ca este asa, e o diferenta.
Una e incultura si alta e prostia, ca la noi se amesteca asta e alta treaba. Incultul are definitia: (persoană) care are o lipsă de cultură elementară, (om) necultivat, agramat; da “prost” este sinonim, dar depinde si de context, aici nu prea cred ca este vorba de prostie, un prost fiind: (om) lipsit de inteligenţă, fără judecată, fără minte; nătărău, nerod, tont, prostănac.
Astea sunt definitiile din DEX pentru aceste cuvinte ca “subiect”.
Eu cunosc doi manelisti (e adevarat, sunt inca mici, au timp sa se modeleze muzical :D ) care sunt, paradoxal probabil, foarte destepti. Si nici nu sunt incuiati: i-am pus sa asculte ceva cu totul deosebit de manele si uneori au reactionat pozitiv. In fine, posibil sa fie doar exceptii…
pot fi si profesori universitari care asculta manele… dar asta nu inseamna ca sunt manelisti… fiecare asculta ce vrea.. adica eu daca mai ascult rock (balade consacrate mai mult – preferabil guns n’ roses) nu inseamna ca sunt rocker. Daca asculta si altceva in afara de manele mai au salvare :)) (referitor la comment’ul Ioanei). Am mai gasit explicatia la unii manelisti ca ei “nu intelege” engleza (sau alta limba straina) si ce rost are sa asculte ceva daca “nu intelege” ce se canta, iar ca muzica romaneasca majoritatea este de proasta calitate. Ohhh da si asa au gasit manele care sunt… sunt… Manelele si telenovelele…viitorul Romaniei… incepem sa copiem din ce in ce mai mult popoare subdezvoltate… deci nu o sa trebuiasca “sa traim” niciodata “american dream” :))… o sa ne cheme pe toti Fernando si Casandra si o sa ascultam manele sa “ne unga” iubirea “ca scoasa” din… telennovele :P
:) Just me…era bine daca dadeai si o definitie a manelistului; asta ca sa nu apara confuzii pe parcurs.
Andrei…poti sa-i demonstrezi unui om ca e “prost” intr-un mod foarte obiectiv: testele de inteligenta. Asta daca ai epuizat celelalte modalitati mai empirice.
Da, mi s-a-ntamplat sa dau de manelisti inteligenti, care pur si simplu prin muzica aia (idioata) se deconecteaza. Am un prieten care simte uneori nevoia de a se simti jos de tot. Si atunci fumeaza o tigara fara filtru si bea o tarie de proasta calitate.
Parerea mea? Chestie de alegere si cu manelele astea. Ca in orice domeniu al vietii. Si fiecare comunitate/grup cauta sa isi gaseasca adeptii, care uneori adera datorita similitudinilor, alteori dimpotriva; pt a se simti altfel.
Iar Rachmaninoff nu e usor de ascultat; unii mai adorm intre timp :).
oanaanca: permite-mi sa ma indoiesc in legatura cu acele teste; nu cred ca vei reusi SA II DEMONSTREZI unui prost ca e prost. Never. Va spune ca testul e prost, ca tu ai trucat rezultatele, ca e obosit, ca nu s-a concentrat, ca testul e in lb engleza si nu a inteles anumite cuvinte sau, pur si simplu, va refuza sa il faca. Nu cred…tu ai incercat ? Adica ti-a zis vreun prost pana acum: “oanaanca, m-ai convins. Din pacate nu ma duce capul prea mult, dar sa stii ca am alte calitati” ?
Da, Andrei, sunt oameni care admit ca au un coeficient de inteligenta mai scazut si pot trai foarte bine cu ideea asta. Nu-mi spune ca toti cei pe care i-ai intalnit tu se cred destepti si genii. Sunt oameni care-si recunosc limitele. Asta e ca si cu viciile; unii le recunosc si au facut un pas major; altii nu o recunosc in ruptul capului.
Iar cand aplici un test de inteligenta, niciodata nu-i spui omului: Bai, hai sa-ti demonstrez ca esti prost! :) Nu va accepta niciodata asta. E drept ca si asa poate va contesta rezultatul si multi o fac, dar se poate repeta. Daca refuza…ti-a demonstrat deja ceva, daca accepta si iese acelasi rezultat e iarasi un lucru bun.
Ideea nu e insa de a le demonstra neaparat oamenilor ca-s prosti. Important e sa ne cunoastem limitele si sa nu ne dam mai mult decat suntem. Iar daca reusim sa ne si toleram unii pe altii cu bune si cu rele, e f bine.
Anca sau Oana…alege tu unul:)
PS:
Da, am aplicat teste si da, au fost oameni care mi-au spus ca nu-i duce capul f mult, dar au alte calitati. Si chiar aveau.
Da OanaAnca, uite ca exista si definitia manelei : MANEÃ, manele=Cântec de dragoste de origine orientală, cu melodie duioasă ÅŸi tărăgănată.–Din tc. manì.), nu asta era ceea ce vroiam sa subliniez. La noi se interpreteaza deja prea multe, fiecare dupa cum il taie capul si unde nu e cazul…
Oana, poate m-am exprimat eu gresit. Stiu ca exista oameni pe care nu ii duce capul dar au alte calitati. E normal. Ai dreptate. Trebuie sa toleram oamenii si NU trebuie sa demonstrezi oamenilor ca sunt prosti. Era o situatie ipotetica. In ceea ce priveste oamenii pe care i-am intalnit eu si despre care vorbeam, e adevarat ca nu toti se cred destepti sau genii. Dar cred ca suntem amandoi de acord ca pe planeta asta nu exista numai genii si prosti. Mai exista si oameni obisnuiti. Nu despre oamenii obisnuiti (care nu sunt genii) era vorba aici. Ci despre cei care sunt mult sub nivelul de “om obisnuit”. In ceea ce ii priveste imi mentin parerea.
Postez si eu aici pentru ca ma intereseaza directul subiectul (nu legat de manele si manelisti, in legatura cu asta cam sunt de acord cu Andrei), ci despre prostie si (in)cultura. Dupa cum a spus oanaanca, exista si oameni pe care poate nu ii duce foarte tare capul dar au alte calitati, si exista oameni..obisnuiti care isi recunosc limitele. Ce inseamna sa iti recunosti limitele? Sa le recunosti fata de tine insuti sau si fata de ceilalti? Ce se intampla daca nu poti face acest lucru? Sau…ce trebuie sa faci ca sa te impaci cu ideea (pentru ca altfel traiesti o continua stare de frustrare). Atunci cand exista o anumita neconcordanta intre tine si aspiratiile tale, intre tine si si imaginea pe care vrei sa o creezi lumii, si mai mult, intre ceea ce esti si ceea ce te credeai a fi, ce poti face? E mai bine sa continui sa vrei sa traiesti intr-un anumit segment de oameni, cum ai fost obisnuit, sau trebuie sa te retragi acolo unde e nivelul tau? Mai exista posibilitatea sa fii fericit atunci cand vrei mai mult decat poti obtine?
Simona, asta e intrebarea vietii mele. Am mai spus-o de cel putin 2 ori si pe blogul asta. Uneori ma sperie ca un pescar care sta intr-o cocioaba, pe malul unui lac, doar cu familia, izolat, ar putea fi de de 1000 de ori mai fericit decat mine, care intotdeauna imi doresc mai mult.